in

Vakcina karácsonyra

Fotó: MTI / Krizsán Csaba
Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány

Budapest, 2020. december 26., szombat (MTI) – Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni vakcina – hangzott el az M1 aktuális csatorna szombat reggeli Híradójában.

Az első oltóanyagszállítmány szombaton reggel 6 órakor lépte át a hegyeshalmi határt. Onnan rendőrségi felvezetéssel viszik tovább.

A Pfizer-BioNTech vakcinából elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába szállítanak.

A Koronavírus Sajtóközpont csütörtökön az MTI-vel azt közölte: az Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek – 21 napos eltéréssel – két oltást kell beadni.

Hozzátették: az első vakcinaszállítmányt a következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása.

2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása – közölte a sajtóközpont.

MTI 2020. december 26., szombat 8:04 – bkdi \ bri \ gte – Egészségügy-járvány

Beadták az első védőoltást Magyarországon

Budapest, 2020. december 26., szombat (MTI) – Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa beadta az első koronavírus elleni védőoltást Magyarországon szombaton.

A főorvos a közmédiának nyilatkozva azt mondta: a mostaninál nagyobb mennyiségben érkeznek majd vakcinák a következő időszakban, de az első szállítmány kiemelten fontos a koronavírus elleni védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók számára.

Szlávik János kiemelte: sok eredmény igazolja, hogy az oltás biztonságos. Ugyanolyan mellékhatások fordulhatnak elő, mint a korábban megismert oltásoknál: enyhe bőrpír, az oltás helyén egy kis fájdalom, másnap egy kis hőemelkedés, izomláz.

A Pfizer-típusú vakcina esetében azoknál kell fokozott óvatossággal eljárni, akiknél korábban súlyos allergiás reakció, sokk alakult ki valamilyen étel vagy ital miatt. Szlávik János viszont megjegyezte: az eddig beadott oltásoknál elenyésző számban fordult elő ilyen reakció és az is átmeneti volt.

Az M1 aktuális csatornán az egyik beoltott, Kertész Adrienne, a Dél-pesti Centrumkórház infekciókontroll osztályának osztályvezető főorvosa azt mondta: régóta várta, hogy megkaphassa az oltást, mert ettől függ, hogy tovább tud-e biztonságban, nyugodtan dolgozni.

MTI 2020. december 26., szombat 13:13 – bkdi \ blni \ bri \ gte – Egészségügy-járvány

Fotó: MTI/Krizsán Csaba – DKRCS20201226003

Majoros Eszter a díjátadón (Fotó: Murányi Viktória)

Csodát kapott a szarvasi lány karácsonyra

Tessedik Sámuel szobra akáccal (Fotó: Babák Zoltán)

Kettős évforduló: Tessedik 200, mezőgazdasági képzés 0