in

Holtomiglan, holtodiglan roma módra

Rostás Zsolt és felesége
Rostás Zsolt és felesége

Hétországra szóló lakodalmat csaptak, és boldogan éltek, amíg meg nem haltak – a népmesei befejezés a roma közösségekre csak részben ültethető át, de nem egyszer az is előfordul, hogy a fényűző menyegzőről valamilyen okból kifolyólag le kell mondani. Eredendően azonban kiemelt ünnepnek számít náluk a házasság, amit anyagi lehetőségeikhez mérten – olykor azon felül is – látványos menettel, fenséges falatokkal, pompával és hajnalig tartó mulatozással ünnepelnek. A tradíciókhoz a mai napig állhatatosan ragaszkodnak, bár az elmúlt évtizedekkel összehasonlítva ezen a területen is akadnak változások.

A Köztünk élnek magazinműsor harmadik része a szerelem, házasság témakörét járja körbe, kezdve sokféleképp megítélt szöktetéssel. Rostás Gizella nyíltan mesél emlékeiről, s abba is beavatja a hallgatókat, hogy milyen feladatokkal és nehézségekkel jár ezt követően a házas élet.

– Nálunk nagy dolog, ha valaki elszökik egy fiúval. Az már visszafordíthatatlan. Az ember ilyenkor azt kell, hogy megfontolja, hogy egy életre gondolja-e vele vagy nem – vallott a szöktetés jelentőségéről a lány.

A téma kapcsán megszólal a ma már kétgyermekes anyuka édesapja is, akinek komoly érzelmi tusát kellett megvívnia akkoriban. Emellett mesél a roma társadalomban fennmaradt szokásokról, a kéretés és az esküvő folyamatáról, valamint az ezt megelőző teendőkről. Érdekességként beavatja a hallgatókat a fiús apukák nézőpontjába is, ami meglepő módon szöges ellentétben áll a lányos szülőkével.

A magazin második felében megismerhetik a Bari Shej, azaz nagylány névre keresztelt pályázatot is, amely 12-18 év közötti roma lányokat karolt fel. Célja, hogy csökkentse az iskolai lemorzsolódást, ezáltal kitolja a családalapítás időpontját. A részletekbe Jónás Jánosné, a pályázat szakmai vezetője avatja be a hallgatókat.

A műsor végén betekintést nyerhetnek Nagy Nikolett kálváriájába is, aki egy rendkívül nehéz utat járt be. Tanulmányait folytatását szülei nem hagyták jóvá, ezért a házasságot és a családalapítást választotta. A holtomiglan, holtodiglan fogadalom azonban néhány év múlva megtört, épp, amikor kisfiával lett várandós. Hogy hogyan találta meg újra a helyét az életben, és sikerült-e megvalósítania az álmát? – kiderül a műsorból.

A magazint január 13-án, 12 órai kezdettel hallgathatják meg a Rádió Szarvas hullámhosszán.

A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00185 azonosítószámú, Köztünk élnek című projekt támogatási összege 2 804 278 Ft. A projekt az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

(x)

Pepóné Csató Ilona

Mestervizsgák a kamaránál – kereskedelem és vendéglátás

Kit és mitől véd a vakcina?