in ,

Motorozik a család

Fotó: Dr. Bencze Tamás0
Fotó: Dr. Bencze Tamás

A közelmúltban Szarvason autózva azt látom, hogy egy autó egy utánfutóval, azon egy kisebb és egy nagyobb motorral, tolat ki egy ház udvaráról, és indul valahová. Odakint esett az eső, se nem tipikus motoros idő, se nem tipikus motormosó idő.

Felhívtam dr. Bencze Tamást, hogy hová indulnak, mi a tervük azzal a két motorral ilyen időben. A kérdésre az a nem túl meglepő válasz érkezett, hogy motorozni mennek. A válasz azért sem volt meglepő, mert nem csak ő, hanem felesége, Karola is versenyzett, sőt, hetedik osztályos fiukat, Hunort is megcsapta már a benzingőz.

Dr. Bencze Tamást kérdeztük a család hobbijáról.

Milyen gyakorisággal jártok motorozni?

Amikor csak tehetjük. Általában ezek az alkalmak a téli időszámításban a hétvégékre koncentrálódnak, mivel hamar sötétedik. A nyári időszámítás idején, amikor tovább van világos, hét közben is van gyakorlás a hétfői, szerdai és pénteki napokon. Ilyenkor csak Hunor szokott motorozni. Próbálunk minél több alkalommal részt venni a gyakorlásokon, mivel elég nagy a lemaradásunk azokhoz képest, akik már 6 éves korukban a motoron ülnek.

Mikor kezdtétek?

Én már régen is motoroztam, mind közúton, mind a gyorsasági szakágban próbálgattam magam. Hunor a 2019-es év végén ült először sebességváltós motoron, ami az apósom Romet márkájú motorja volt. Annyira megtetszett neki, hogy utána vásároltunk egy kezdő motort, ami már négy sebességi fokozattal rendelkezett, és úgy nézett ki mint egy krosszmotor (pitbike), de minőségben gyengébb volt. Ekkor én is vásároltam magamnak egy 250-est. Ezekkel kerestük fel a mezőtúri krosszpályát, ahol rögtön nagyon barátságosan és kedvesen fogadtak minket a helyi versenyzők és hobbi motorosok. Itt rögtön kiderült, hogy a pályán való motorozásra Hunor motorja nem alkalmas. Az ottani fiatalabb és idősebb gyerekek, 65 ccm, és 85 ccm-es kategóriájú motorokkal versenyeztek. Ekkor döntöttük el, hogy lecseréljük a motorját egy 85 ccm-es verseny motorra. Azért választottuk a nagyobb köbcentimétereset, mert ennek a váza is nagyobb, és Hunornak már kicsi lett volna a 65 ccm-es. Azóta is ilyen motorral motorozik, csak most már egy másik gyártó motorjával.

Milyen fajta motorozást űztök?

Motokrossz. Ezekkel a motorokkal direkt erre a célra épített pályákon lehet motorozni, és szerencsére rengeteg van belőlük Magyarországon.

Volt már versenyen Hunor?

Beregisztráltuk az első versenyére Kisújszállásra az ősszel, de sajnos olyan rosszak voltak az időjárási körülmények, hogy először elhalasztották, aztán el is törölték a versenyt.

Nem féltitek Hunort?

Természetesen féltjük, pláne az ugratókon, de minél jobb védőfelszerelésekkel igyekszünk megóvni. Szerencsére vannak szakemberek, akik foglalkoznak vele, és nem nekünk kell kitalálnunk, hogy is lehetünk gyorsak, mert az tényleg veszélyes lenne:)) Pláne ha figyelembe vesszük, hogy ezek a motorok milyen teljesítmény adatokkal rendelkeznek. A Hunor mostani motorja egy KTM SX 85, 68 kg és 34 Le. Tehát 2kg-ra jut 1 Le, ráadásul kétütemű ami igazán a magas fordulatszám tartományban kell életre. Emellett szerencsére Hunor nem egy olyan gyerek, akiben nincs félelem érzet, így szépen lépésről lépésre tanulja meg, a különböző motorozási technikákat. Ezzel nagymértékben nő a biztonságérzete is, olyannyira, hogy van olyan pálya, ahol már nem is tudom tartani vele a tempót. Sok esetben ő mutatja meg nekem, hogy milyen sebességgel is kellene rámenni egy ugratóra.

Összeállt már az idei versenynaptár? 

Sajnos nem, mivel a vírus helyzet miatt még minden kérdéses. Az biztos, hogy igyekszünk minél több pályára eljutni gyakorolni, és mindenképp szeretnénk minél több amatőr versenyen részt venni. Azt azért látni kell, hogy aki ebben a kategóriában motorozik, az már előtte 65 ccm-es kategóriában általában versenyzett, így borzasztó erős tud lenni a mezőny.

Mikor várható Hunor első versenye?

Az első verseny mindig Kisújszálláson szokott lenni, úgy Április közepe felé, reméljük, hogy meg lesz tartva, mert Hunor kedveli azt a pályát.

Mi tetszik a motorozáson, Hunor?

Igazából minden. Mindig nagyon várom már a készülődést, pakolást és az utazást is. Nagyon jó a társaság akikkel együtt motorozunk, mert sok a fiatal. Tetszik, hogy egyre könnyebb kezelni a motort, és nagy adrenalint ad. A pályán az ugratókat szeretem a legjobban.

Van már esetleg kedvenc pályád is?

Igen, a Nagykőrösi és a Kisújszállási.

Reméljük, a járványhelyzet hamarosan engedi, hogy Hunor rajthoz álljon első versenyén. Igyekszünk majd arról is beszámolni.

Fotó: Nagy Ákos0

A hétvégén rendezik a karate liga második fordulóját

A fotó a Tessedik Sámeum Múzeum gyűjteményéből származik

Ünnepek múltán az ünnepekről