Tessedik örök

Tessedik Sámuel szobra (Fotó: Babák Zoltán)

Több mint lelkész. Több mint pedagógus. Több mint gazdasági és agrárszakember. A mai kor embere minden bizonnyal polihisztornak aposztrofálná Tessedik Sámuelt, aki mindezek mellett íróként és szakíróként is tevékenykedett. Bár életéből mintegy ötven évet Szarvasnak szentelt, tanítása gyümölcsei csak halálát követően értek be. Ma már mindenki ismeri és elismeri munkásságát, a legtöbben azonban csak felszínes tudással rendelkeznek emberi nagyságáról és tetteiről.

A Köztünk élnek következő részében a nagy előd életét követhetik nyomon a hallgatók, egy eddig kevésbé ismert szemszögből. A magazinműsor betekintést enged egészen a kezdetekbe is, vagyis születésének körülményeibe, gyerekkorába és tanulóéveibe.

Lázár Zsolt esperes több érdekességet árul el a kereszteléséről és korai pedagógiai attitűdjéről. Kiderül, nevét nemcsak Szarvason, hanem Debrecenben is jegyzik, ahol a Debreceni Református Kollégium diákja volt. A későbbiekben említést tesz arról is, milyen szerencsés véletlennek köszönhetően került Szarvasra, ahol egészen halálig dolgozott.

Dr. Kutas Ferenc beszél a külföldi tanulmányairól és az ott szerzett tapasztalatairól. Elmondja, már fiatalkorában is nagy gondolkodó és idealista volt, az „ész uralmában” hitt. A településre érkezve buzgó kereszténységre és nyitottságra számított, ehelyett azonban babonasággal, előítéletekkel és bizalmatlansággal szembesült. A megoldást a hitélet erősítésében és a tanításban látta, amelyek terén komoly lépéseket tett. Mellette megismerteti a szerény és puritán életmódot folytató embert is a hallgatókkal.

A kávé nagy ital volt annak idején. Nem ivott kávét, nem ivott szeszes italt, nem pipázott, nem dohányzott, nem járt vendégségbe, és ő maga sem fogadott vendégeket. Takarékoskodott, és a saját vagyonából építette fel az iskoláját – utalt néhány példával visszafogott életmódjára.

A műsorban szó esik az Ótemplom építése körül kialakult vitákról és a Tessedik által alkalmazott leleményes megoldásokról. Képzeletben körbejárjuk az épületet, és bemutatjuk a kialakítása mögött húzódó szándékot. Továbbá érintjük az agrárium terén vallott haladó nézeteit is, amelynek napjainkig nyúló hatása van.

Dr. Lipcsei Imre, a Tessedik Sámuel Emlékbizottság elnökeként Tessedik hagyatékát és a szervezet eddigi munkáját összegzi. Tőle tudhatják meg azt is, milyen posztumusz elismerést érdemelt ki a lelkész néhány éve.

A magazin január 25-én, 12 órakor kezdődik a Rádió Szarvas frekvenciáján. A műsorban részletek csendülnek fel Pozsgay Zsolt-Gulyás Levente közös zenés darabjából, a Tessedikből.

A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00185 azonosítószámú, Köztünk élnek című projekt támogatási összege 2 804 278 Ft. A projekt az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

(x)

Egy napon játszottak utánpótláscsapataink

Hol van már a madridi hó!?