in , ,

Dr. Uhljar Luca esete a nanoszálakkal

Dr. Uhljar Luca (Fotó: Dr. Gieszinger Péter)

A Gyógyszerészet a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság lapja, olvasóközönsége túlnyomórészt gyógyszerészekből, gyógyszertári (szak)asszisztensekből, orvosokból áll. Ennek a januári számban jelent meg “A sebkezelés jövője – avagy antibiotikum-tartalmú nanoszálak fejlesztése” című abszolút szakmai jellegű cikk, amit dr. Uhljar Luca jegyez.

“Maga a téma, azaz a nanoszálak sem közismertek, annak ellenére, hogy nagyon intenzív kutatás folyik velük kapcsolatban az elektronikától kezdve a vegyiparon át az orvostudományig rengeteg tudományos területen. Ez egy eléggé új technológia, lényegében a nanotechnológia része a nanoszálak előállítása is”, avat be a cikk kapcsán a részletekbe Luca.

Nanoszálak

A különböző gyógyszerhatóanyagot tartalmazó nanoszálak az egyik kutatási témája a korábbi vajdás diáknak, aki a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetnél Ph.D. hallgató, más néven doktorandusz.

2019-ben vette át a gyógyszerész diplomáját, ami mellé járt egy foglalkozásdoktori cím is. A tudományos doktori fokozat megszerzéséhez további négy évet kell tanulni az egyetemen – valamelyik Doktori Iskola képzésén. Luca – nem túl meglepő módon – jelenleg a Gyógyszertudományok Doktori Iskola hallgatója.

Hogyan zajlik a posztgraduális képzésed?

A Ph.D. képzés sokban különbözik a graduális képzéstől. Nekünk is krediteket kell gyűjtenünk a félévek sikeres teljesítéséhez, de ezek nagy részét a kutatómunkánkért kapjuk. A fokozatszerzés követelménye a kreditminimum teljesítése mellett, hogy az eredményeinket magas színvonalú, nemzetközi tudományos folyóiratokban publikáljuk, illetve egy szakmai, úgynevezett komplex vizsgára, két nyelvvizsgára és egy megvédett doktori disszertációra is szükség van hozzá. A kutatás mellett a graduális hallgatók oktatásából is kivesszük a részünket. Előző félévben én például Aszeptius gyógyszerkészítés (speciális, steril gyógyszerek – szemcsepp, szemkenőcs, injekció, infúzió, belégzésre szánt porok – készítése) gyakorlatot, Gyógyszerészi etika szemináriumot és Kommunikáció alapjai szabadon választható kurzust tartottam a gyógyszerészhallgatóknak. Egyébként nagyon szeretek oktatni, ezt biztos anyukámtól örököltem.

Szóval legegyszerűbben mondva a doktorandusz a hallgató és a státuszon lévő oktató közötti szint, kicsit mindkettő egyszerre. Nekem is vannak szakmai kurzusaim, amiből vizsgáznom kell a félév végén, de közben más tantárgyakból már én is oktatok.

Aki ismer, tudja, hogy ennyi feladattal nem elégszem meg. Három évig voltam a Kabay János Szakkollégium elnökségi tagja, szeptemberben átadtam a stafétát a fiatalabb hallgatóknak. Azóta az SZTE Doktorandusz Önkormányzatában igyekszem a Ph.D. hallgatók érdekeit képviselni, illetve érdekes programokat és előadásokat szervezni számukra.

A január kicsit zsúfoltra sikerült. A szervezőbizottság elnökeként rengeteget dolgoztam a  “III. Symposium of Young Researchers on Pharmaceutical Technology, Biotechnology and Regulatory Science” nevű nemzetközi gyógyszer-technológiai konferencián, ami az SZTE mellett 13 külföldi egyetem részvételével jött létre. A háromnapos online rendezvényen 53 fiatal kutató tartott előadást – köztük én is. Kihívást jelentett a megszervezése, de nagyon büszke vagyok erre az eseményre, mert minden visszajelzés alapján jól sikerült.

Január 31-én vettem részt a DOSZ – Egészségtudományi és Innovációs Konferencián. Itt lényegében a kutatási eredményeimről tartottam egy tízperces angol nyelvű előadást, amellyel a szekciómon belül a 2. helyet értem el. Én voltam egyedül gyógyszerész az indulók között, ezért különösen örültem, hogy a képzeletbeli dobogóra állhattam.

Mindezek mellett, mintegy pihenésképpen, folyamatosan edzünk a pomponcsapatommal, mert egy online minősítő versenyre készülünk. Ez lesz az első táncverseny, amin egy általam megálmodott koreográfiával indulunk, nagyon kíváncsi vagyok a minősítésre.

Milyen célokat tűztél ki a közeli jövőre?

Közeli céljaim között szerepel a német nyelvvizsga letétele. Másfél éve tanulom ezt a nyelvet és nagyon megszerettem, nagyon jó a nyelvoktatás az egyetemen. Nem is igazán cél, de ha minden jól megy, akkor a közeljövőben fog megjelenni az első kutatási eredményeimet bemutató, angol nyelvű cikkem. A félév végén pedig államvizsgázni fogok, ugyanis a Ph.D. képzéssel párhuzamosan a gyógyszerész-közgazdász szakirányú továbbképzést is csinálom.

Ez másnak egy életre is sok. Miket tervezel a távolabbi jövőre nézve?

Szeretnék kimenni külföldre az egyik partneregyetemre pár hónapra. Az észtországi Tartu például nagyon a szívemhez nőtt. Kétszer voltam ott, először nyári gyakorlaton egy hónapot, aztán egy nanoszálakra fókuszáló szakmai workshopon egy hetet. Oda bármikor szívesen visszamennék… De az is lehet, hogy legközelebb egy másik ország egyetemén próbálom ki magam.

Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?

Nehéz kérdés. Szívesen maradnék az egyetemen kutató-oktatóként, nagyon szeretem a mostani helyem. Dr. Ambrus Rita, a témavezetőm, illetve Prof. dr. Csóka Ildikó, az intézetvezető is támogat mindenben. De még mindig benne van a pakliban egy gyógyszergyári állás is, amiről azóta álmodom, amióta felvettem a biosz és a kémia faktot a Vajdában.

Hamarosan Lucának pomponversenye lesz, amin saját koreográfiájával állnak a tatamira. Reméljük, egy hasonlóan kimagasló eredmény kapcsán ezt az oldalát is be tudjuk majd mutatni.

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Új pszichiátriai szakrendelés márciustól

Gulyáságyú

Betöltötték a gulyáságyút és tüzeltek