in , ,

A Liget Futóklub már nagyon várja a nyitást

Futás előtt: Mucha Niki, Füzesséry Csilla, Hipszki Zsani, Zahorecz Betti (Fotó: Babák Zoltán)

Extrém helyzetekben sem hagyta el kedvenc sportját, olyannyira, hogy a pandémia alatt, a tavaly tavasszal történt teljes lezáráskor munkahelyén, a Liget Wellness és Konferencia Hotel területén futott, olykor 25, de volt hogy 40 kilométert is Zahorecz Betti. Azóta megfertőzte kollégáit is, kialakult egy egymást motiváló futóközösség, amit maguk között csak Liget Futóklubnak neveznek. Tagjai többnyire nők, de igyekeznek inspirálni a férfikollégákat is.

Van, hogy nyolcan indulnak el egyszerre futni a hotel területén, múlt heti ottjártunkkor négyen, Niki, Csilla, Zsani és Betti vágtak neki az aznapra kijelölt öt kilométernek.

Sportoltál korábban?

Sajnos sosem sportoltam rendszeresen, sőt, az iskolában is inkább a lehetőségeket kerestem, hogy hogyan tudnék egy-egy sportos feladat alól, vagy a tesi óra alól kibújni. Egyáltalán nem volt az életem része a sport, a mozgás. Ezt így utólag nagyon bánom, mert 30 évesen nehéz volt neki kezdeni, bár egyáltalán nem késő.  

Honnan jött a futás?

Talán ez tűnt a legegyszerűbbnek. Jelentős túlsúllyal küzdöttem, amitől szerettem volna végleg megszabadulni. Olyan sport kellett, ahol nem feltétlen látnak, amit tudok egyedül végezni. Az évek során rájöttem, hogy kitartó munka nélkül nem fog menni, ezért elhatároztam, hogy teljes életmódot váltok. Megváltoztattam az étkezésem, és elkezdtem futni, pontosabban akkor még csak a sétát váltogattam a kocogással, majd egy idő után futás lett belőle. 

Honnan kezdted és hogy jöttek a hosszabb távok?

Teljesen a nulláról kezdtem pontosan 5 évvel ezelőtt, örültem, ha a ligetben 1 kört tudtam kocogni, belesétálás nélkül. Teltek-múltak a hetek, szépen fokozatosan egyre többet bírtam, a súlyom az életmódváltásnak köszönhetően kezdett csökkenni, így volt sikerélményem, ezért nem hagytam abba. Néhány hónap elteltével már a futás az életem része lett. Amikor már magabiztosan, könnyedén futottam 6-7 km-t, akkor elkezdtem a távot növelni, így készültem fel az első félmaratonra is. Amikor teljesítettem már több félmaratont, éreztem, hogy több van bennem, újabb kihívás kellett, akkor határoztam el, hogy felkészülök a maratonra. Sikeresen teljesítettem, nem volt nehéz, hiszen megfelelő volt a felkészülésem és ez a kulcsa. Mivel nagyon célorientált vagyok az élet minden területén, így a sportban is kellettek az új célok és kihívások, kíváncsi voltam, hogy mi van a maraton után… 2019-ben betekintettem az ultrafutás világába több 50 és 60 km-es távval, majd augusztusban 80 km-es versenyen futottam, decemberben pedig (nem versenyen) 100 km-t teljesítettem. Ebben az évben a versenyeket a pandémiás helyzet felülírta, de voltak olyanok, melyek szerencsére megrendezésre kerültek, így júliusban a Tisza-tó körül futottam eddigi leghosszabb, 127 km-es távot 14 óra 27 perc alatt.     

Távban vagy időben fogalmazod meg az álmodat?

A célom az, hogy egyszer majd körbefussam a Balatont egyedül. De ez még nagyon messze van, rengeteg edzés és felkészülés vár még rám addig, feltéve, ha majd bírom mondjuk a 150 km feletti távokat.  

Miért ajánlanád másoknak esetleg?

Én nagyon ajánlom a futást, amennyiben az embernek nincsenek komolyabb derék-, vagy térdproblémái. Ha valaki fogyni szeretne, tökéletes választás lehet, Mindenekelőtt fő a fokozatosság, óvatosan kell emelni a távot vagy az időtartamot. Rendszeres futás hatására nemcsak az aerob állóképesség nő, hanem számos pozitív hatás is bekövetkezik szervezetünkben. Az agy endorfin hormont szabadít fel, amely boldogságérzetet vált ki. Természetesen nem kell annyit futni, mint én, ezt mindenki egyénileg érezni fogja egy idő után, hogy neki saját magának mi a célja, mit szeretne elérni.

Zárásként hozzátette, hogy a Liget Wellness és Konferencia Hotel vezetése támogatja futóklubjukat, mert Bogdán Tamás is úgy gondolja, hogy ez a futás nem csak sportnak, de csapatépítő tréningnek is kiváló.

A hotel kollektívájából többen azon 1300 sportoló között voltak, akik az M44-es megnyitása előtt futottak vagy kerékpároztak a már kész pályatesten. Betti elmondta, hogy a Liget Futóklub tagjaival tervezik, hogy a nyitás után részt fognak venni nagyobb futóversenyeken is, de egy Balatont megkerülő futás gondolatával is kacérkodnak.

Újra fedélzeten a férfi kézilabdázók

Az igazi színház nem pótolható