in

Bejöttek a kemény mínuszok, tegnaptól él a vörös kód

Vörös kód idején a Napraforgó – Második Esély Klubban
Vörös kód idején a Napraforgó – Második Esély Klubban (Fotó: Oncsik János)

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, Fülöp Attila korábban azt mondta, a vörös kód jelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben, és arra kért mindenkit, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a területileg illetékes a diszpécserszolgálatok valamelyikét. Békés megyére a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti központi száma érvényes: +36 76 485 582. A teljes országra vonatkozó diszpécserszolgálatok telefonszámai a www.hajlekot.hu oldalon érhetők el.

Szarvason a Ótemplomi Szeretetszolgálat a Tessedik u. 24. alatt nyitja meg ilyenkor a hajléktalanok, rászorulók számára a menedékét. A Szenvedélybeteg Ellátások Szervezeti Egység vezetője Oncsik János. Az ő szakmai irányítása alá tartozik a szenvedélybetegek nappali és közösségi ellátása, valamint a támogatott lakhatás. Ezek mellett az Angyali Segítség az Ótemplomból jótékonysági akciósorozat egyik szervezője is, hiszen a fent említett ellátásokban jelennek meg a leginkább veszélyeztetett és ezáltal segítségre szoruló csoportokba tartozók.

Mit jelent a vörös kód?

A vörös kód célja, hogy kritikus időjárási helyzetben felhívja a szociális ellátórendszer figyelmét, hogy a legfőbb feladata az élet védelme. Jelen helyzetben a rendkívüli hideg miatt került kihirdetésre. Ilyen esetekben a bentlakásos szociális intézmények a diszpécserközpont előzetes jelzése alapján ellátási formájuktól, ellátási területüktől és férőhelyszámuktól függetlenül kötelesek az intézménybe érkező hajléktalan személyeknek élete és testi épsége megóvásához szükséges mértékben a pihenés, télen a melegedés lehetőségét biztosítani.

A vörös kód jelzés különleges felhívás mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha tudomásunkra jut, hogy valakire közvetlen veszélyt jelent a hideg időjárás, akkor értesítenünk kell a regionális diszpécser központot, akik feltérképezik, hogy mely intézményben tudják ideiglenesen fogadni a veszélyeztetett személyt, ezután megszervezik a megfelelő szociális intézménybe történő átszállítását. Fontos, hogy a központot nem csak szociális intézmények, hanem bárki felhívhatja. Békés megye települései a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Dél-Alföldi Regionális Diszpécser Szolgálatához tartoznak, őket a 06 76 485 582 telefonszámon lehet elérni.

Szarvason hogyan, milyen csatornán tudják meg azok, akiket védeni hivatott ez?

Szarvason az Ótemplomi Szeretetszolgálat Napraforgó – Második Esély Klubja az az intézményegység, amely a leginkább margóra szorult, sok esetben lakhatási gondokkal küzdő klientúrával rendelkezik, így elsősorban a szenvedélybetegek nappali ellátásában jelennek meg a veszélyeztetett személyek. Nekik a legtöbb esetben szóban hívjuk fel a figyelmüket az aktuális veszélyekre, illetve a megoldási lehetőségekre. De fontosnak tartjuk, a teljes lakosság tájékoztatását is, hiszen sok esetben a felőlük érkező jelzés alapján tudunk segíteni a bajbajutottakon. Ezért jelenünk meg ilyen sűrűn a sajtónyilvánosság előtt és ezért a sok Facebook-bejegyzés, élő bejelentkezés.

Hová mehetnek azok, akiknek segítségre van szükségük?

Szarvason a vörös kód életbe lépése esetén évek óta az a protokoll, hogy az extrém időjárási viszonyok alatt a Tessedik Sámuel utca 24. szám alatti Napraforgó – Második Esély Klub ideiglenesen “krízisszállóvá” alakul, és az itt dolgozók napi 24 órában, folyamatos jelenlétükkel biztosítják annak a lehetőségét, hogy az elhúzódó extrém hideg időszakban senkinek ne kelljen az utcán illetve fűtetlen lakásban töltenie az éjszakáit. Sajnos az idei évben a szigorú járványügyi szabályok miatt nincs lehetőségünk  bentlakásos formára váltani, ezért Lázár Zsolt esperes úrral és munkatársainkkal közösen arra a megoldásra jutottunk, hogy a nyitvatartásunk meghosszabbításával, illetve hétvégi nyitvatartással próbálunk segíteni a rászorulóknak. Így a krízisidőszak alatt hétköznap és hétvégén egyaránt  07.30 és 19.30 között nyitott ajtóval várjuk a szükséget szenvedőket. Ezen kívül hívhatnak minket a 06 20 770 0012-es telefonszámon is.

Az elmúlt két napban voltak az első igazán télies éjszakák hófúvással, -12 fokkal. Miben volt másabb ez az éjszaka, mint az előzőek a vörös kód kihirdetése óta?

Szokásunkhoz híven mi már a vörös kód kihirdetését megelőzően reagáltunk a helyzetre és szerda óta hosszított nyitvatartással működünk. Napról napra egyre több rászoruló jön hozzánk és az egész napjukat nálunk töltik a melegben. A tegnapi napon már egy esetben értesítenünk kellett a diszpécserközpontot, mert egy olyan személy érkezett hozzánk, akinek azonnal meg kellett oldani az elhelyezését. Őt néhány órával később el is szállították egy hajléktalanszállóra. 

Milyen ellátást nyújtotok a rászorulóknak?

A hosszított nyitva tartás mellett meleg étellel, forró teával, ruhaadományokkal, tisztálkodási lehetőséggel illetve szakmai segítségnyújtással várjuk a rászorulókat. A krízis időszak alatt együttműködünk mind a rendőrséggel, mind a polgárőrséggel és felvesszük a kapcsolatot a környéken lévő hajléktalanszállókkal, ahol szükség esetén megszervezzük az rászorulók elhelyezését illetve odaszállítását. A felügyeletet és a szakmai munkát a klub dolgozói önkéntes munkában látják el. A hosszított nyitvatartást a hideg időszak végéig fenntartjuk. Ezen kívül az Angyali Segítség az Ótemplomból programsorozat részeként az Ótemplomi Szeretetszolgálat ezen a hétvégén is városi szintű ételosztást tart, ahol 800 adag székelykáposztát osztunk szét a rászorulók között.

Ebben az időszakban különösen nagy szükség van a városi lakosság segítségére is, akik ruha és élelmiszer-adományokkal segíthetik a szükséget szenvedőket. A felajánlásokat a Tessedik utca 24. szám alatti épületében várják a Napraforgó – Második Esély Klub munkatársai.

Nutellás Valentin-torta

Édes üzenet Valentinra

Ön meglepi valamivel kedvesét Valentin-nap alkalmából?