in ,

Télűző mulatság a Gyakorlóoviban

A farsangi időszak vízkereszttől, hamvasztószerdáig tart. Az ünnepre mindig játékosan ráhangolódunk, álarcot, farsangi szemüveget készítünk közösen. Ovisaink, kis csoportokban összegyűlve napok óta arról beszélgetnek, hogy ki minek öltözik, milyen jelmezbe fog bújni. Óvodánkban minden csoport külön tartja meg mulatságát, melyet a farsangi népszokások sokaságával színesít.

A Tulipán csoport nagycsoportosai, világot meghódító country hangulatban űzte el a telet. A táncra perdült óvónénik előadását vastaps kísérte. A vigadalom nem múlhatott el olyan mókás játékok nélkül, mint lufi-terelés, lufi pukkasztás, szék-öltöztetés, palack állító verseny. A játékok szünetében az édességek, sós sütik mellett gyümölcsfalatkákkal kényeztették az ínyenceket.

A Búzavirág csoport farsangi mulatsága, hasonlóan vidám hangulatban telt. Különleges, egyedi jelmezek jelentek meg, amelyeket a gyerekek saját költött versükkel mutattak be. Nem hiányozhatott a palettából a Márió, a „Minecraft”, de eljött hozzájuk a Három muskétásból D’Artagnan is, a tavaszt csalogatva mutatkozott meg a nagy virágcserép a tavasztündérekkel, az állatok közül pedig az őslények, madarak is jelen voltak. Mókás, vicces játékok nélkül itt sem múlhatott el a Farsang. Próbálkozhattak a gyerekek tejszínhabbal megetetni társaikat bekötött szemmel, lufit terelgethettek seprűvel a kosárba, de a lufit a homlokuk közé szorítva is megtáncoltathatták. Nagy tetszést váltott ki a szívószállal felszippantott vattapamacsok áthelyezése a tálkákba. Jól esett a játékok után egy kis eszem- iszom.

Az Alma csoportban az idei farsangon a gyerekek ügyességi játékokkal játszhattak. Papír poharak segítségével minél magasabb tornyot kellett építeniük, melyet minél gyorsabban teljesíteniük kellett. A kézműves asztalnál készültek a szebbnél szebb álarcok, melyet a farsangi bálban fel is vehettek a gyerekek. „Ki a leggyorsabb csipeszelő?” címért is nagy verseny kerekedett, nagy kacagások közepette kerületek fel a csipeszek a jelmezekre. A maci barlangban is nagy volt a sürgés, hiszen Mackó Barnabás most ébred és nagyon éhes volt, így segítettünk neki egy kis eledelt gyűjteni a barlangjába.

A Cseresznye csoportban is nagy izgalommal készültek kiscsoportosok a Farsangra. Az egyszerűbb játékok mint, fánkevő verseny, szivacslabda terelgetése hokiütővel, pom- pom fújás, pohár- torony építés, léggömb levegőben tartó verseny mind nagy sikert aratott. Csodaszép jelmezeikben a legkisebbek örömmel vettek részt a játékokban.

A Szamóca csoportosok egy indián törzs kalandjaiba csöppentek. A Törzsfőnök és Fényes Nap, a törzs táltosa segítségével igyekeztek visszaszerezni a gyógynövényeket, melyekkel meggyógyították a vad oroszlánt, az állatok királyát. Tutajaikkal sikeresen átkeltek a gyors sodrású Kacagó Patakon. A törzs krokodiljai segítették őket a víz mélyén rejtőző boldogság-gyöngyök megtalálásában. Fürge Gyík végül kénytelen volt visszaadni ellopott talizmánjaikat. Örömüket a totemoszlop körüli tűztánccal ünnepelték meg.

Vidám hangulatban telt a farsangi délelőtt a Panda csoportban. Mindenki valamilyen „maskarába” öltözött, hogy együtt űzzék el a telet. Volt itt Elza hercegnő, Batman, Minion, Pókember és nem maradhattak el a Bohócok sem erről a vigasságról. A porond bohócai segítettek a gyerekeknek az ötletes játékok kipróbálásában. A többiek pedig lelkesen biztatták a társaikat a játékokban. Lehetett fakanállal tyúkot ütni, bohócot etetni labdával, fánkot tekerni és édességet enni a kéz segítsége nélkül. Az óvodai csoportokba ellátogattak és megmutatták ötletes jelmezeinket.

Fergeteges Tánccal zártuk a hagyományőrző ünnepet. Jól esett a játékok után egy kis eszem-iszom, és reményeink szerint sikerült elűznünk a telet!

Dr. Budai Viktória óvodapedagógus

Ön meglepi valamivel kedvesét Valentin-nap alkalmából?

A szarvasi karatecsapat

Egy arany, három ezüst a Magyar Ligáról