Kepenyes Pál (1926-2021)
Kepenyes Pál (1926-2021)
in , ,

Életének 95. évében elhunyt Kepenyes Pál Kossuth-díjas szobrászművész

A mai szalagcímek úgy emlékeznek róla, mint a szobrászat Picassójáról. Az excentrikus művész Kondoros szülöttje. Szarvasra járt gimnáziumba. Ferenczy Béni tanítványa volt a Képzőművészeti Főiskolán. Tehetős parasztcsalád gyermekeként osztályidegen lett, ezért nem fejezhette be folytatott szobrászátanulmányait. Koncepciós perben bebörtönözték. 1956-ban szabadult. Fegyvert fogott, annak leverése után emigrált. Izgalmas életútja volt.

Városunkban több közeli rokona is él. Mi, szarvasiak az Evangélikus Ótemetőben, a doni hősök tiszteletére emelt emlékművével találkozhatunk. Többek között olyan hírességek vásároltak alkotásaiból, mint Madonna, Arnold Schwarzenegger, Bill Gates, Elizabeth Taylor, Jacqueline Kennedy, vagy Richard Nixon. Többek között ő készítette az ékszereket a Conan, a barbár című filmhez is.

Így emlékezik meg róla az MTI:

Az életének 95. évében elhunyt Kepenyes Pál Kossuth-díjas magyar szobrász- és ötvösművészt, 56-os szabadságharcost az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti.

Kepenyes Pál február 28-án hunyt el Acapulcóban.

Mint a minisztérium keddi közleménye rámutat, Kepenyes Pál a mexikói magyar közösség szeretett és megbecsült tagja volt. Hosszú emigrációjában magyarságát mindvégig megőrizte és hirdette.

Kepenyes Pál 1926. december 8-án született Kondoroson. Budapesten előbb az Iparművészeti, majd a Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Ferenczy Béni volt a mestere, és ahonnan “osztályidegenként” eltávolították, majd 1950-ben koholt vádak alapján, fegyverrejtegetésért tíz évi börtönbüntetésre ítélték. Az 1956-os forradalom idején a márianosztrai lakosok szabadították ki.

Szabadulása után részt vett az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcban, végül november 21-én elhagyta az országot. Tanulmányait Párizsban fejezte be, 1956-58 között az Académie des Beaux-Arts hallgatója volt. Az 1960-as évek elején Mexikóba költözött, ott lett világhírű szobrászművész. Nemesfémből készített szobrokat expresszionista és szürrealista stílusban.

Az acapulcói repülőtérre érkezők a városból elsőként A nap népe című, csaknem 15 méter magas köztéri szobrát pillanthatják meg. A csolnoki rabbányában, a bányaszerencsétlenség áldozatainak emlékére faragott kétalakos kőszobra jelenleg is megtekinthető a csolnoki temetőben, a szarvasi temetőben pedig a Don-kanyar magyar hősi halottainak tiszteletére készített emlékműve látható. A kondorosi városháza előtt állították fel 2018-ban Önarckép című, bronzból készült, márvány talapzaton álló szobrát.

Először 1992-ben látogatott vissza Magyarországra. 1998-ban a Budapest Galériában rendezett egyéni kiállítást. 2017-ben Káosz címmel a Pesti Vigadóban volt tárlata. Válogatott csoportos kiállításokon vett részt Budapesten az Ernst Múzeumban és a Műcsarnokban, a New York-i Világkiállítás mexikói pavilonjában, valamint Észak- és Dél-Amerika számos városában. 2008-ban a budapesti OCTOGONart Galériában és a bécsi ENSZ-központban, 2009-ben Békéscsabán ékszereit és kisplasztikáit mutatta be.

Ékszereit aranyból, ezüstből, bronzból, vasból és drágakövekből készítette, és azokból a világ számos híressége – Liz Taylor, Arnold Schwarzenegger és Bill Gates mellett Richard Nixon volt amerikai elnök és Madonna is – vásárolt.

Munkássága elismeréseként 2020. március 15-én Kossuth-díjat kapott “Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során az autentikus és a klasszikus szobrászi hagyományt a szürrealizmus sajátos látásmódjával ötvöző, a tér és az idő szimbólumait életre keltő alkotásokat, valamint egyedi ékszereket is magába foglaló szobrász- és ötvösművészi alkotómunkája elismeréseként”.

MTI 2021. március 2., kedd 10:51 – bse \ bsa \ pmg \ gry

Ha ajánlhatunk két cikket, akkor itt és itt olvashat a szobrászat Picassójáról.

Hurok két személyre

A Cervinus Teleátrum bemutatja: Hurok két személyre

Uhljar Luca munka közben

Szájbarágó: Uhljar Luca a különböző vakcinákról egyszerűen