Munka közben a BME FRT tagjai
Munka közben a BME FRT tagjai (Fotó: Janoch Ábel)
in , ,

Gerzsenyi Luca és Gruner Beni a BME Formula Racing Teamjében

A BME Formula Racing Team elektromos versenyautók tervezésével, építésével, üzemeltetésével és emellett versenyeztetésével foglalkozó egyetemi hallgatókból álló versenycsapat. 2007 elején hívta életre néhány tehetséges mérnökhallgató, hogy első és anno egyetlen magyar csapatként versenyautót építsenek, illetve részt vegyenek a világméretű Formula Student versenysorozatban. A csapat felépítése nagyban hasonlít egy cég felépítéséhez, mivel több csoportból áll, mint a váz, aerodinamika, negyedjármű, akkumulátor… Mivel vannak statikus versenyszámok is, és a csapat nem létezhetne szponzorok nélkül, így van operatív csoportunk is, akik a gazdasági feladatokat látják el.

Mindezt két vajdás diáktól, Gerzsenyi Lucától és Gruner Benedektől tudjuk, akik mindketten ennek a csapatnak a tagjai.

A csapat 2020-as Rollout-ja, vagyis az autók bemutatása a nagyközönség előtt
A csapat 2020-as Rollout-ja, vagyis az autók bemutatása a nagyközönség előtt (Fotó: Janoch Ábel)

Miért döntöttél úgy, hogy a BME-re mész járműmérnöknek?

Beni: Már kiskorom óta nagyon foglalkoztattak az autók és minden, aminek kereke van. Körülbelül már amikor a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumba kerültem, tudtam, hogy járműmérnök szeretnék lenni. Szerencsére több ismerősöm oda járt ebben az időszakban, és ők is nagyon motiváltak abban, hogy ezt az irányt válasszam.

A BME Gazdálkodási és menedzsment szakára jársz. Hogy kerültél ennyi srác közé a csapatba?

Luca: Én Beni által ismertem meg a Formula Racing Teamet, és tudtam meg, hogy nem csak mérnökök dolgozhatnak a csapatban. Így én a csapat gazdasági tevékenységeiben dolgozok.

Gerzsenyi Luca és Gruner Beni
Gerzsenyi Luca és Gruner Beni (Fotó: Madár Dávid)

Az első évedet gyűröd. Hogyan kerültél egyből kapcsolatba a versenycsapattal?

Beni: Mint már írtam én régebb óta tudtam, hogy ide szeretnék kerülni, ennek köszönhetően találtam rá a csapatra a különböző közösségi médiás platformokon, illetve az ország többi csapatát is követtem még a gimnáziumi éveim alatt. Így, mikor tavaly szeptemberben elkezdtem az egyetemi éveimet a BME-n, tudtam, hogy csatlakozni szeretnék ehhez a teamhez.

A 2020-as autóink bemutatásának narrátora nem más volt mint Szujó Zoltán, szakkomentátor
A 2020-as autóink bemutatásának narrátora nem más volt mint Szujó Zoltán, szakkomentátor (Fotó: Janoch Ábel)

Mi a feladatotok a csapaton belül?

Luca: Üzleti tervet készítek az autóhoz, szponzorokat keresek és tartom velük a kapcsolatot, mivel általuk tud megvalósulni az autó és a versenyzés.

Beni: Különböző tervezési feladatokkal foglalkozom a negyedjármű csoporton belül. Ez a részegység az autó hajtásával, áttételezésével, kormányzásával, illetve a felfüggesztéssel foglalkozik, így ezekhez végeztem tervezési munkákat. Emellett jelenleg a statikus versenyszámokra készülő csapatot segítem a munkámmal. Itt a 3D-s térben megtervezett alkatrészekről kell különböző beállítások mentén egy renderképet készíteni. Ez olyan virtuális kép, ami azt a hatást kelti, mintha egy stúdióban fotózták volna az adott alkatrészt. Ezeken túl még az autó szerelésével és üzemeltetésével is foglalkozom egy szerelőcsapaton belül.

Milyen versenyeken vettetek részt?

Beni: Sajnos a COVID-19 miatt eddig nem volt lehetőségem élesben nemzetközi versenyen részt vennem a csapattal, remélem ez az idei nyáron megváltozik. Emellett ősszel részt vettünk a Techtogethor Országos Mérnökversenyen.

A csapat 2020-as önvezető versenyautója
A csapat 2020-as önvezető versenyautója (Fotó: Janoch Ábel)

Milyen eredményeket értetek el?

Beni: Az előbb említett Techtogethor Mérnökversenyen az előkelő 3. helyet értük el az ország különböző műszaki egyetemeivel szemben. Ezen a versenyen én egy 5 perces előadással segítettem a csapatot, amely a versenyszámában a 2. helyet szerezte meg. A csapat az előző években nagyon szépen teljesített a különböző nemzetközi versenyeken, reméljük, ezt az idén is meg tudjuk mutatni.

Mi a terv, milyen versenyekre szeretne eljutni a csapat?

Luca: Kvalifikáltuk magunkat idén a svájci, az osztrák, a német és a magyar Formula Student versenyekre. Itt szabályzattal kapcsolatos kvízt kell megoldanunk a versenyre kijutásért, ezzel mérik le a csapattagok mérnöki tudását.

Milyen – járműipari – ágazatban szeretnél dolgozni az egyetem elvégzése után?

Luca: Mindenféleképpen szeretnék gazdasági vonalon a járműiparban elhelyezkedni. Első sorban a Mercedesnél szeretnék dolgozni Kecskeméten, illetve külföldön is.

Beni: Az egyetem elvégzése után mindenképpen szeretnék még egy Msc-s képzést elvégezni, ennek a helyét még nem tudom pontosan, szerencsére több opció is lehetséges. Később, mindenképpen szeretnék egy kicsit külföldön, lehetőleg Németországban tanulni és/vagy dolgozni.

Reméljük, sikerülnek a terveik mind a BME-s csapatban, mind az egyetem elvégzése után az életben!

Fotók: Janoch Ábel és Madár Dávid

Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere

960 millióval számolnak Békésszentandráson 2021-re

Tóth Patrik és Hajduch Nándor

Nemzetközi edzőtáborban készül Tóth Patrik és Hajduch Nándor