in ,

Csapatépítő jelleggel szállodafelújítás zajlik a Ligetben

Amikor a szakács veri le a csempét
Amikor a szakács veri le a csempét (Fotó: Babák Zoltán)

A Liget Wellness és Konferencia Hotel építése 2004-ben kezdődött, és 2007 májusában, azaz már 14 éve adták át a vendégeknek. Ez Idő alatt előjöttek olyan –  a vendégek szemével észrevehetetlen – hibák, amik az üzemeltetés szempontjából már jelentősebb problémát jelentettek: a vízszigetelések elöregedése miatt áztak a falak, illetve néhol a födém.  

Tudták, hogy hamarosan hozzá kell nyúlni a főépülethez, szükség lesz a felújításra.

“Évek óta tervezzük, hogy egy ráncfelvarró felújítást végzünk rajta”, mondta beszélgetésünk elején Bogdán Tamás, a szálloda igazgatója. Támogatási konstrukcióra vártak, de ilyen nem érkezett, így tavaly novemberben, amikor a pandémia miatt bezárásra kötelezték a vendéglátást, úgy döntöttek, nem várnak tovább, elkezdik. Bankhitellel és önerővel fognak bele a közel 100 milliós beruházásba.

Egy-egy ilyen felújítás költségéhez normál viszonyok között hozzájárul a bezárás okozta kiesés is, ami most, a pandémia miatti egyébként sújtja a vendéglátókat, ez is szerepet játszott döntésükben.

Januárban hozzá is kezdtek a munkálatokhoz, amik a hálószobákra és a fürdőszobákra is kiterjedtek.

“A szobák 95 százaléka káddal rendelkezik, de ma mind a szakma, mind a vendégek részéről elfogadottabb a tusolós fürdőszoba. Időszerű, hogy ezeket a kádakat kivegyük, helyreállítsuk a mellettük lévő falakat és az alattuk levő födémet, a kádak helyett tusolókat építsünk be. Természetesen cseréljük az oldalfali csempét és a padlóburkolatot, valamint kicserélünk valamennyi szanitert. A vendégek igényeire hallgatva törölközőszárítós radiátort helyezünk el.”

A szobákban kicserélik a legmarkánsabb dizájnelemet, a padlószőnyeget is, aminek a színvilága és a mintája is más lesz. Újak lesznek az ágyak, a matracok, az ágyvégek, illetve a bútorok egy része. Az ajtókat, gardróbszekrényeket felújítják. A világítás korszerűsítik, a hűtő-fűtő rendszert egy távolról vezérelhető, teljesen automatizált rendszerré alakítják át.

A bontási és a pakolási munkálatokat, ami 35 szoba esetében sem időben, sem munkában nem kevés, a saját dolgozóikkal oldják meg.

“A hotel bezárt állapotában a dolgozóinak csak a 10-15 százalékát tudja hasznos munkával lefoglalni. A fennmaradó legalább ötven főnyi lekötetlen munkaerő a felújítási, bontási és pakolási munkákban vállalt szerepet”. Ez a szerepvállalás a kollégák megkérdezésével és részükről önkéntesen történt, mondta Bogdán Tamás. A négyhónapnyi otthonülésből már mindenkinek elege lett, és talán már vágynak egy kicsit a kimozdulásra.

“Senki sem mondott nemet, mikor megkérdeztem”. 

A szakácsok és felszolgálók képzett szakemberek irányításával bontják a fürdőszoba padlóját, szerelik ki a kádakat, szanitereket. Ottjártunkkor a szemtanúi voltunk, ahogy jó hangulatban folyt a munka, és az egyik szakács tényleg a csempét bontotta a falról.

“Ezzel a beruházás költségeiben megtakarítást tudunk elérni, ami által források szabadulnak fel. Ezekből olyan projektelemeket tudunk megoldani, amikre eredetileg nem lett volna forrás. Nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy így a dolgozóink magukénak érzik majd az eredményt. Azt gondolom, hogy az a szakács, aki néhány hét múlva a bélszínt fogja sütni a rostlapon a 122-es szoba vendégeinek, másként fog tekinteni a szoba vendégeire, aminek a fürdőszobáját ő verte szét 2021 februárjában”, tette hozzá a hoteligazgató.

“A kollégákkal egy más típusú munkát jó hangulatban végezni kis túlzással csapatépítő tréningnek is fel lehet fogni. Nem is látom egyetlen arcon sem, hogy ez problémát jelentene bárkinek”, állapította meg az eddigi tapasztalatokra hagyatkozva.

Ígéretet kaptunk, hogy ha véget ér a csapatépítő felújítás, milyen lett az új dizájn, illetve megnézhetjük, hogyan rakta fel a sommelier a csempét a 122-esben. Természetesen ez csak vicc, az építést szakemberek fogják végezni 🙂

Meglátni a szépet

Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát mutat Hegyi Tibor főgyógyszerész Békéscsabán, a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházában 2021. március 9-én

A Szputnyik V landolt Békéscsabán