in , , ,

Megkérdeztük dr. Bencze Tamást, melyik COVID-teszt mire jó

Dr. Bencze Tamás
Dr. Bencze Tamás (Fotó: Babák Zoltán)

Egyre több pozitív esetet jelentenek a hivatalos oldalak; lassan, de inkább gyorsan tetőzik a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Sokan átestek már rajta, a szerencsésebbek észre sem vették, miközben egyre több olyan esetről hallani, hogy valaki kórházi kezelésre szorult, vagy arról, hogy néhány hónap különbséggel másodszor is megfertőződött. Van olyan család, ahol az egyik gyereknél már kimutatták az ellenanyagot, a többieknél semmit. Vannak olyan munkahelyek, ahol tesztelik a dolgozókat, vannak, akik saját magukat.

A tesztek is sokat fejlődtek, de a vírus is folyamatosan mutálódik, de egy hónapja már arról is érkezett hír, hogy két mutáció összeolvadt, rekombinálódott. A mai sajtóban meg azt lehet olvasni, hogy a franciák találtak olyan mutáns törzset, amit nem mutatnak ki a hagyományos módszerek, már a teszteket is kombinálni kell.

Az emberben ott él a kíváncsiság, hogy nála mi a helyzet.

Megkérdeztük dr. Bencze Tamás gyógyszerészt, a Borostyán Gyógyszertár vezetőjét, hogy mit kell tudni a ma a gyógyszertárakban kapható COVID-19 gyorstesztekről, attól függően, mire kíváncsi, ki mit kérjen.

Mit kell tudni a ma kapható tesztekről, mennyit fejlődtek az elmúlt egy év során?

A COVID-19 vírus megjelenése óta folyamatosan bővül és fejlődik a tesztpiac, jelenleg öt módszer áll rendelkezésre Magyarországon a vírus okozta fertőzés kimutatására. Ebből kettő módszer tudományos és gyógyító célból izgalmas, a másik három, amelyet széles körben alkalmaznak a lakosság körében, ezek a PCR, az Antigén, és a Szerológiai vér tesztek. Eleinte csak egészségügyi szolgáltatóknak volt elérhető a COVID-19 gyorsteszt bármely fajtája, majd a vírus széles körben való elterjedése miatt, már a lakosság számára is kapható. 

Milyet vegyen az, aki arra kíváncsi, pillanatnyilag fertőzött, fertőz-e, vagy esetlegesen átesett-e a fertőzésen?

Szerológiai vértesztet. Ez az, ami a lakosság számára kapható, és otthon elvégezhető, kapilláris vérből (ujjbegy vércsepp) történő mintavétel alapján. Ez a teszt a fertőzés után néhány nappal kimutathatja az éppen zajló fertőzöttséget, másrészt több hét elteltével is kimutatja, hogy valaki átesett-e a fertőzésen. A vírussal történő megbetegedés során a szervezetünk immunglobulinokat termel, ezek közül az IgM jelenik meg korábban a fertőzés után 5-8 napon. A fertőzést követő 14 napon éri el maximumát a mennyisége, és 21-24 nap után eltűnik. Az IgG molekula 14-21 nap között kezd el termelődni, a maximumot a 28 napon éri el, és ez után is jelen lesz a szervezetben, a fertőzést követő hónapokban. A teszt ezeknek (IgM és IgG) az anyagoknak a jelenlétét mutatja ki a vérünkből.

Ez a gyorsteszt kimutatja azt is, hogy valaki pillanatnyilag fertőzött-e, de azt is, hogy átesett-e már a koronavírus-fertőzésen
Ez a gyorsteszt kimutatja azt is, hogy valaki pillanatnyilag fertőzött-e, de azt is, hogy átesett-e már a koronavírus-fertőzésen (Fotó: Babák Zoltán)

A többi típusú teszthez egészségügyi szakszemélyzetre van szükség, az – orr-garatból történő – mintavétel miatt. Ezek a PCR, és Antigén tesztek. 

Mit jelentenek a teszteken a jelölések?

A tesztkazettán háromféle jelölés van. Fentről lefelé haladva:

  • van egy C betű, ami a control szónak a rövidítése. Ha itt jelenik meg a csík a teszten, az azt jelenti hogy sikeres a teszt, jó volt a mintavétel. Ez a csík jelenik meg leghamarabb. Ennek a csíknak mindig meg kell jelennie, ha nem jelenik meg, nem sikeres a teszt, valamit elrontottunk.
  • van egy IgG jelölés. Ha itt is megjelenik egy csík, úgy, hogy a C jelölésnél is, az azt jelenti hogy az IgG immunglobulin jelen van a szervezetünkben, tehát a COVID-19 vírussal való fertőzéstől már eltelt minimum 14 nap. Tehát megvan a vírus elleni antitest a szervezetünkben. Ilyen eredményt kapnak azok is akik beoltatták magukat, és kialakult a védettségük a vírussal szemben.
  • van egy IgM jelölés. Ha itt jelenik meg a csík, úgy hogy a C jelölésnél is van csík, az azt jelenti hogy az IgM immunglobulin jelen van a szervezetünkben, tehát a COVID-19 vírussal való fertőzöttségtől kb 5-24 nap telt el. Ilyenkor még fertőzhetek, tehát COVID fertőzöttként kell tekinteni a tesztalanyra. 

Mit kell tudni, mire jók, mire jogosítanak az eredmények?

Az otthon saját részünkre elvégzett eredmények, semmire sem jogosítanak!!!! Ezek nem hivatalos eredmények, ezek csak önvizsgálatra alkalmasak. Itt kell felhívni a lakosság figyelmét, hogy a teszt elvégzése hamis biztonságérzetet kelthet!! Ha pozitív lesz az eredmény, mindenképp érdemes konzultálni a háziorvossal a további teendők miatt!

Utolsó mérkőzések az alapszakaszban

Még lehet jelentkezni a Túzok Tusa 2021-re