in ,

Szentandrásról Zanzibárba és vissza

Kanti Dorottya Zanzibáron
Kanti Dorottya Zanzibáron (Fotó: Kanti Dorottya)

Mit tudunk Zanzibárról. 1946. szeptember 5-én ott született Farrokh Bulsara. akit – a Queen-rajongókon kívül – ezen a néven alig ismer valaki, de azt, hogy ki Freddie Mercury, már mindenki tudja. Legtöbbünkről valószínűleg leszakadna a víz, ha egy műveltségi vetélkedőben jönne egy második kérdés is erről a fél Vas megyényi szigetről, aminek egymillió körüli lakója van. Talán még az rémlik, hogy valaha földrajz órán elhangzott a Fűszer-szigetek elnevezés, de az megérdemel egy ötöst a tárgyból, aki kapásból hozzá tudja rendelni ehhez a nem hivatalos elnevezéshez Zanzibárt. Föcitanároknak nem ér!

Ha valaki mégis felkészülne Zanzibárból, itt kezdje.

Kanti Dorottyának abban a szerencsében volt része, hogy személyesen is megtapasztalhatta Zanzibár fűszereinek színeit, illatait, az ottani élet milyenségét. Dorottya fotós, és ebbéli mivoltában utazhatott a szigetre, így gyönyörű képeket készített.

Dorottya Békésszentandráson nevelkedett. Kalandvágyát volt honnan örökölnie. Jelen sorok írója – úgy jó 30 éve – édesapjával elautózott Isztambulba. Trabanttal, hetvennel.

A kecskeméti Katona József Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, majd fotográfus és fotótermék kereskedőnek tanult, esküvői fotóstanfolyamokat végzett,  és mint mondja, “ami ebben a szakmában fontos, és ami során a legtöbbet tanultam, az az önképzés”.

Kanti Dorottya
Kanti Dorottya

Jelenleg Budapest agglomerációjában lakik párjával és gyermekeikkel, de rengeteget tartózkodnak Békésszentandráson és Szarvason. Korábban többször szerepelt a Newjságon. A tavalyi szentandrási családi napon készült fotóit láthatták oldalunkon is.

Érdeklődésünk határtalan, ami folyamatosan generálta az újabbnál újabb kérdéseket. A válaszokból végül ez a cikk született.

Hogyan kerültél Zanzibárra?

Az Utazz Afrikába Utazási Iroda fotósaként érkeztem a szigetre. A feladatom a vezetett túrák mellett az iroda által látogatott hotelek fotózása volt. 

Milyen témáid voltak?

Megérkezésünk után látogatást tettünk egy fűszerfarmra, ahol bemutatták a sziget kincseit, miket termesztenek. Zanzibár, a fűszerszigetként is ismert desztináció. Itt a fő témám maguk a fűszerek és a helyi lakosok voltak.

Fotó: Kanti Dorottya
Fotó: Kanti Dorottya

A következő napokban a Stone Townt néztük meg. Ez a nyüzsgő város az UNESCO világörökség részét képezi. Ott kellett utcaképeket készítenem, illetve a bemutatott pontokon fotóznom. Többek közt a helyi piacokat, többszáz éves ajtókat, épületeket stb.

Tíz nap kintlétem alatt saját programmal is készültem. Amint megtudtam, hogy kiutazok, azonnal szervezésbe kezdtem, hogy esküvői referencia anyagomat bővíteni tudjam. 

Felvettem a kapcsolatot magyar esküvői ruhatervezőkkel, akik nagyon szívesen csatlakoztak a projektemhez. Itthonról vittem ki végül magammal két esküvői ruhát, két csokrot, két esküvői cipőt, hajékeket,  illetve készülődéshez szükséges selyem köntöst. Ezekben segítségemre voltak szarvasi vállalkozók is, Makan Zsuzsi Manami köntösével és Pintérné Hárskuti Ila esküvői szárazvirág csokrával.

Fotó: Kanti Dorottya
Fotó: Kanti Dorottya

A modellválasztással szerencsém volt, mert az egyik hazai modell és párja épp kint voltak a szigeten, tíz percre az én szállásomtól. Ezzel a felállással kettő alkalommal fotózkodtunk szebbnél szebb hotelekben, majd az Indiai-óceán vizében ért véget a shooting. 

Hogy kerültek oda a Szent András Sörfőzde sörei? Valami projekt keretében?

Reggeleimet, mikor még nem tűzött annyira a nap, hazai termékek fotózásával töltöttem, amiket itthonról vittem magammal. Főszerepben a békésszentandrási Szent András sörök és Anchor karkötők voltak.

Alapos becsomagolás után három szerencsés sör látogatást tehetett velem a szigetre. Készülő együttműködésünk próbaanyagát készítettem el kint. Remélem mindenkinek tetszett!

Végül történt egy lánykérés is. Erről árulhatsz el részleteket?

Az esküvői fotózás alatt ismerkedtem meg a modelljeimmel, Daniellával és párjával, Viktorral. Ők ekkor már közel két hónapja kint voltak. Az első fotózásunk alatt gyönyörű helyre vittem őket, a Baraza Hotelbe. Ezt a hotelt is az iroda által látogattam korábban és lebeszéltem velük, hogy esküvői fotózást szeretnék tartani. Örömmel engedélyezték és egy nagyon szép szobát biztosítottak nekünk erre a célra. A párnak nagyon tetszett, jó fotók készültek.

Majd jött a második fotózási nap, mert egy nem volt elegendő ezen a csodahelyen. Megküldtem nekik a helyszínt, hová is viszem őket. Lehetett fokozni, egy még szebb hely következett. Ekkor gondolta Viktor, hogy alkalmas lehet lánykérésre. Mikor elkészítettem Daniella sminkjét és haját, kiment pár percre, addig Viktor odahívott, hogy mutasson valamit. 

Az előző fotózáson azt az utasítást adtam nekik, hogy nyugodtan “spontánkodjanak”, öleljék, puszilják egymást. Megszólal és mondja, hogy ő most egy elég spontán dologgal készült és elővett a táskájából egy eljegyzési gyűrűt. Nagyon meglepett és nagyon örültem, hogy lefotózhatom nekik ezt a pillanatot. Igyekeztem burkolni az örömöm, hogy Daniella ne sejtsen semmit. A fotózás végén megadtam a jelet, tisztes távolból követtem az eseményeket a 70-200-as objektívemmel. A helyszínünk a Zawadi hotel hófehér homokos partja volt, majd onnan egy sétányon be az óceánba, amit már a hullámok beleptek. Beszéljenek tovább a fotók!  

Mi a következő projektterved?

A következő tematikus fotózásomat a Szarvasi Arborétumban szervezem húsvét alkalmából. Idén két dekorral készülök, egyet az időpontot foglalt helyi családoknak, egyet pedig az Arborétumot látogató turistáknak. Ebbe a projectbe egy fotós kollégámat is bevonom, hogy mindenki, aki szeretne, részt vehessen a fotózáson. Nagy szeretettel várjuk a jelentkezőket! 

Kevés munkával sok pénzt keresni

Hegedűs Judit festményei a Körös Művelődési Ház ablakaiban

6 ablak, 12 festmény, légies pipacsok, tavaszért kiáltó színek