in , ,

Nyitott a Liget: Házhoz megy a borkóstoló

Nagy Zoltán sommelier
Nagy Zoltán sommelier (Fotó: Babák Zoltán)

Ha nem is kapukat, de egy új szolgáltatást mindenképp. 

Mialatt a Liget Wellness és Konferencia Hotelben javában zajlanak a felújítási munkálatok, a négycsillagos szálloda tágabb menedzsmentje elkezdett ötletelni, hogy is maradjanak kapcsolatban vendégeikkel. Kitalálták, ha a vendégek nem jönnek, menjenek ők házhoz!

A gondolatot tett követte.

Korábban bemutattuk Nagy Zoltánt, a Liget Wellness és Konferencia Hotel étteremvezetőjét, aki nagy tisztelője a jó boroknak. Elvonási tünetekkel küzd, amit a vendégek elmaradása váltott ki benne és munkatársaikban.

Az ő fejéből pattant ki, hogy ha a nyitás ennyit várat magára, akkor fordítsanak a dolgon, ha a vendégek nem jöhetnek borkóstolóra a Ligetbe, akkor menjenek a ligetesek házhoz, és otthonukban vendégeljék meg a borbarátokat.

Frissítés: Cikkünk megjelenése óta feltették a kérdést, hogy van-e lehetőség online formában megtartani a borkóstolót: IGEN

Történt ez a második és harmadik hullám völgyében, mikor még mindannyian reménykedtünk abban, hogy már látjuk a fényt az alagút végén.

Az ötlet megtetszett. Kipróbáltuk és kérdeztünk. Társaságul hívtuk a szálloda vezetőjét, Bogdán Tamást és feleségét.

Honnan jött a gondolat, hogy házhoz menjetek a borkóstolóval?

A Borkereskedés képviselőjével nagyon jó, szinte baráti (munka)kapcsolatban állok. Vele ötleteltem erről, de beszállt a feleségem is, aki nagyon jó gondolatokat adott az ilyen típusú vendéglátáshoz. Én egyébként is sokat gondolkodom azon, mivel lehetne feldobni a szálloda éttermének életét, ha már zárva vagyunk. A bezártság váltotta ki az igényt, hogy valami történjen már addig is, amíg nem üzemel. Sok helyen van példa az ilyen jellegű szolgáltatásra. Van, ahol egy egész étterem személyzete vonul ki, hogy gasztronómiai élményt nyújtson egy többfogásos vacsora keretein belül. Legközeleb Orosházán hallottam hasonlóról, csak ott spiriteket kóstoltat egy vendéglátós kolléga. 

Mi alapján válogatod össze a borsorokat?

Van egy körülbelül 50 tételes borlapunk, arról válogatok, de van egy-két különleges darab is, amit meglepetésnek tartogatok a 90-es évek végéről a 2000-es évek elejéről. Ezek raktárunk kincsei még azokból az időkből, amikor nem én vezettem az éttermet. Ezek csak úgy rám maradtak.

Ahogy láttuk, háromféle borsorral készültél. Mi a különbség közöttük?

Kezdem a hasonlósággal. Mindhárom borsor különleges, minőségi borokból áll, az árbeli különbséget a borsorok végi csúcsborok jelentik.

Mennyire állandóak ezek a sorok?

Állandóak, de pl a Bock Magnifico 2007-es évjárata elfogyott, ezentúl a 2011-es kerül majd a poharakba.

Milyen borvidékekről válogattál a sorokba? Van tájjellegű különbség a három között?

Igyekeztem őket úgy összeállítani, hogy az egyes borok különböző borvidékekről származzanak.

Mi alapján válasszon az, aki szeretne otthon egy borkóstolót?

Három különböző borsort ajánlok a könnyed tételektől kezdve a csúcskategóriáig. Mindenki megtalálja a neki valót, és egyébként  vagyok annyira rugalmas, hogy ha a megrendelő kicsit variálni akar az összetételeken akkor azt is meg tudjuk oldani. 

Mivel készüljön a megvendégelt házigazda egy ilyen borkóstolóra?

Borkorcsolyával mi is tudunk készülni, sajtokat, szendvicseket, tapasokat tőlünk is lehet rendelni a borsorok mellé, amik abszolút stimmelnek ezekhez a borokhoz, de akár sajátkezűleg is el tudják készíteni a házigazdák.

Miután szerkesztőségünk meglehetősen családias 😉, így házon belülről tolmácsoljuk a háziasszony véleményét:

Mikor a Liget Hotel új szolgáltatásáról hallottunk, érdeklődve kérdeztük, hogy hogyan is működik Nagy Zoltán étteremvezető ötlete, a “házhoz megy a borkóstoló”. 

Ahogy korábban mi is, a szarvasi borkedvelők is részt vehettek már borvacsorákon a hotel szervezésében. Ezeken az alkalmakon a vendégek számára egy borhoz értő szakember, a sommelier kínálja a borokat a felszolgált ételek mellé. A borvacsora és a borkóstoló közötti különbség, hogy az előbbi alkalmával a felszolgált ételek és a borok párosítása a lényeges szempont, addig a kóstolókor a borok ízlelése a fontos.

Legutóbb december elejére foglaltunk helyet egy ligetes borvacsorára, ami a járványhelyzet miatt elmaradt., de azt gondoltuk, egy privát borkóstolás különleges lehet az otthonunkban.

A sommelier, Nagy Zoltán háromféle borsort állított össze ezekre a kitelepülős kóstolókra. Az italok mellé tökéletesen illő sajt-, és szendvicstálak is rendelhetők.

Az este folyamán a sommelier nemcsak felszolgálta a borokat, hanem beszélt is róluk; a bor fajtaösszetételéről, a termőhelyről, a technológiáról és természetesen a borászatról.

Mi a harmadik borsort választottuk, ami egy pezsgőt és ötféle bort tartalmazott. Ezeket szigorú sorrendben kóstoltuk.

Elsőként egy Sauska Brut, egy Tokajból származó chardonnay pezsgőt, ami több mint 18 hónapig érett palackban. Azt a csopaki Figula Olaszrizling Sáfránkert 2018-as bora követte.

Harmadikként a hársméz illatára emlékeztető hárslevelűt ízlelhettünk meg Tokajból, Kiss István pincészetéből.

A Csillagvölgy és az Ördögárok-dűlőkből származó Gere Attila Fekete Járdovány borát a feketeribizli és a meggy, a feketekávé és az édes fűszerek aromái tették izgalmassá.

A következő a Nagy-Eged hegy déli lejtőiről származó Thummerer Grand Superior száraz vörösbor, melyhez öt szőlőfajtát egybeszüretelnek, erjesztenek és érlelnek 18 hónapig.

A sort egy nagyon különleges bor zárta az Ördögárok-dűlőről, a Bock Magnificco 2007, ami kizárólag merlot-ból készül. Ajánlják csokoládés desszertekhez, szivarokhoz és különleges pillanatokhoz.

Ez az este különleges volt, ne várjanak a különlegesebbre, mert ki tudja, mit hoz a holnap, ragadják meg az alkalmat és rendeljék meg a hotel szolgáltatását, ami kellemes kikapcsolódást jelenthet egy kisebb baráti társaság számára!

Nincs más dolgunk, csak fogadni a sommeliert, aki első osztályú kiszolgálásban részesít bennünket.

Ja, és háziasszonyként sem marad ránk özön mosatlan.

Ha kedvet kapott hozzá, keresse Nagy Zoltán a Liget Wellness és Konferencia Hotel Facebook-oldalán keresztül, vagy az itt található elérhetőségek valamelyikén.

Dömötör Csaba az Országgyűlés plenáris ülésén

Konzultáció után újranyitás

Házi pulykamájas

Házi pulykamájas pofonegyszerűen