Túzokkakas
Túzokkakas (Fotó: Szél Antal István)
in ,

Lezárult a Körös-Maros Nemzeti Park túzokkíméleti magterületének fejlesztése

Lezárultak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság „A Körös-Maros Nemzeti Park túzokkíméleti magterületének fejlesztése a túzok tradicionális élőhelyén, Észak-Békésben” című KEHOP-4.1.0-15-2016-00068 azonosítószámú pályázatának kivitelezési munkái. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 223,89 millió forint támogatási összegből.

A Dévaványán 1975-ben elkezdett túzokvédelmi munkát 1997-től a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság irányítja és végzi, melynek hatására a túzok állománya a térségben növekszik.

A Békés megye északi részén élő túzokállomány mindenkor a legnagyobb, legerősebb állománynak számított a Kárpát-medencében és jelenleg is a hazai állomány több, mint egyharmadát adja.

Az állomány az utóbbi évtizedek növekedésének köszönhetően mára eléri az 500-550 példányt. A Dévaványa és Ecsegfalva térségében fekvő határrészeken kialakított túzokkíméleti magterületen rendszeresen, mind a téli, mind a dürgési időszakban a hazai állomány 10-15 %-a, mintegy 150-250 példány összpontosul.

Túzokcsapat
Túzokcsapat (Fotó: Szél Antal István)

A túzokkíméleti magterületen teljes zavartalanság biztosított a dürgési időszakban, március eleje és május vége között. Ezen felül magyar szürkemarha és házi bivaly legeltetésével a dürgőhelyeken rövid füvű gyepek, a költőhelyeken mozaikos szerkezetű gyepek kialakítása történik, valamint a túzok számára előnyös kultúrák alkalmazása a szántóterületeken.

A túzok sikeres fajmegőrzési programjához jelentősen hozzájárulnak a környéken tevékenykedő gazdálkodók a vetésszerkezet kialakításával, a körültekintő betakarítási munkákkal, megfigyelésekkel.

A túzok jelentős turisztikai vonzerőt is jelent a térség számára.

Az turisztikai, környezeti nevelési igények kielégítését szolgálja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja. Itt a vendégek betekintést nyerhetnek a túzok fajmegőrzési programjába, ismerkedhetnek az észak-békési táj természeti értékeivel, dürgési időszakban vezetett túrákon szerezhetnek maradandó élményeket.

A projekt keretében megvalósult a magterületen belül található, Európában egyedülálló 400 hektáros, szőrmés ragadozóktól mentesített, körbekerített Túzokvédelmi Mintaterület műszaki fejlesztése. A terület ragadozómentessége az itt kikelő túzokcsibék életben maradási esélyeit jelentősen növeli. A fejlesztés során megtörtént a kerítés cseréje mintegy 8227 fm hosszban. Az új kerítés a korábbi években szerzett üzemeltetési tapasztalatok birtokában került megvalósításra.

A projekt másik elemeként a magterületen található, a terület egységét jelenleg még megbontó vonalas létesítményeket, elsősorban használaton kívül lévő árkokat és csatornákat érintő tájrehabilitációra került sor. A beruházás során megtörtént a mintegy 5296 folyóméter töltés és 5304 folyóméter csatorna és árok tájba illesztése.

A projekt jelentős mértékben hozzájárul az itt élő túzokállomány élőhelyi feltételeinek és költési sikerének javításához, így az állomány növeléséhez, egyben a faj védelmével kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeknek való megfelelés elősegítéséhez.

A beruházás 223.894.000 Ft- os európai uniós támogatással valósult meg. A projekt az „Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése” című és KEHOP-4.1.0. kódszámú felhívás keretében támogatott.

Sajtóközlemény – „A Körös-Maros Nemzeti Park túzokkíméleti magterületének fejlesztése
a túzok tradicionális élőhelyén, Észak-Békésben”

Kiállított MALÉV-gép

Folyamatosan növekszik az utazási kedv

Megkezdjük a pedagógusok és a kismamák oltását Orosházán