Dr. Szalbot Orsolya
Dr. Szalbot Orsolya (Forrás: Dr. Szalbot Orsolya)
in ,

Dr. Szalbot Orsolya és a Bethesda Jerusalema tánckihívása

Ha valaki rákeres a Jerusalema kihívásra, 16 milliónál több találatot fog kapni. Az elmúlt év eleje óta végig söpört a világon a dal, és ezt az sem tudta megakadályozni, hogy ékes zulu nyelven énekelnek benne az előadók. Ahol a sikerének a titkát boncolgatják, arra jutnak, hogy a zenéje az, amit minden országban univerzális nyelvként értenek. A Youtube-on #jerusalemadancechallenge​ hashtag alatt láthatók a kihívásra készült videók.

Az idei év elején a dalra és a tánclépésekre építve valakik kihívtak valakiket, majd ez felrobbantotta az internetet. Kihívás kihívást követett, a svájci rendőrök kihívták ír kollégáikat, kórházi dolgozók másik ország kórházának a stábját, aztán mára már egyszerűbb azt a kérdést feltenni, hogy melyik országba nem jutott el. Még Izraelbe, Jeruzsálembe is.

Magyarországon a Bethesda Gyermekkórház klipje ment nagyot. Mint tudomásunkra jutott, dr. Szalbot Orsolya a Bethesdában dolgozik gyermekorvosként, sőt, szerepelt is a klipben. Megkerestük Orsit, és cikkünk készülte során kiderült, hogy aerobikos múltja okán az egyszerű szereplésnél szervesebb része volt a kihívás teljesítésében.

Dr. Szalbot Orsolya
Dr. Szalbot Orsolya (Forrás: Dr. Szalbot Orsolya)

Orsi a Vajda Péter Gimnáziumban végzett, majd ezt követően nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karára, ahol hat évig tanult. Tizedik osztályos kora körül kezdett el érdeklődni az emberi test felépítése és élettani működése iránt. “Nagyon sokat bújtam a könyveket, emlékszem, hogy mindent szerettem volna tudni. A biológia nagyon hamar a kedvenc tantárgyammá vált, így nem volt kérdés, hogy ilyen irányultságú pályát szeretnék választani magamnak”, emlékezett vissza Orsi.

Először szakmájáról kérdeztük Orsit.

A Bethesda milyen szakterületen végez gyógyító munkát?

A Bethesda Gyermekkórház a gyermekgyógyászat szinte összes területén végez gyógyító tevékenységet. Kiemelt és speciális jelentőséggel bír Országos Égésközpontunk, mely az ország egész területéről fogad ellátásra szoruló gyermekeket.

Milyen pozícióban és milyen feladatot látsz el ott?

Én jelenleg frissen végzett gyermekgyógyász szakorvosként jellemzően a Sürgősségi Ambulancián szoktam dolgozni. Emellett régen vágyott célomként idén elkezdtem második szakképzésként a bőrgyógyászatot. Terveim szerint a jövőben a kórházunkat felkereső gyermekbetegek bőrgyógyászati ellátásában szeretnék segítségül lenni.

Dr. Szalbot Orsolya
Dr. Szalbot Orsolya (Forrás: Dr. Szalbot Orsolya)

Milyen a CoVID-helyzet ott?

A Bethesda nem kijelölt COVID ellátóhely, ezért mi a nem koronavírusos gyermekek ellátásában vállalunk nagy feladatot. Mindemellett előfordul, hogy kórházunkban is megfordulnak koronavírus fertőzött gyermekek, akiket ilyen esetben továbbirányítunk a kijelölt COVID ellátóhelyre, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe.

Mi a Jerusálema-kihívásának a lényege?

A tánckihívás lényege, hogy egy kis reményt és boldogságot tudjunk adni még a világjárvány idején is.

Hányan szerepelnek a klipben és mennyi ideig tartott a felkészülés és a forgatás?

A kórházban nagyon sok különböző munkakörben dolgozó kolléga lelkesen részt vett a tánckihívásban. Az orvosok többsége táncolt a klipben. Helyszínenként egyesével zajlott a forgatás, ezek álltak össze a már sokak által látott/ismert klippé. Minden egyes helyszínen körülbelül negyed óra volt a koreográfia elsajátítására. Sportaerobikos múltamból adódóan, hozzám nagyon közel áll a tánc, ezért örömmel tanítottam meg a koreográfiát az egyik csoportnak.

Külső szemlélőként biztosan felmerül a kérdés, hogy lehetett ezt ilyen gyorsan megtanulni, főleg azoknak akinek nincsen táncos előképzettsége?! Valójában ez a koreográfia egy egyszerű, nagyon könnyen megjegyezhető, repetitív mozdulatsor. A gyakorláskor nagy segítséget jelentett az is, hogy a kollégáim nagyon ügyesen mozogtak, illetve a felvétel előtt otthon már lelkesen tanulgatták a mozdulatsort🙂

Hogy volt erre energiátok?

Mint ahogy már fentebb említettem, ennek a táncnak az elsajátítása nagyon kevés időt vett igénybe, így egyáltalán nem befolyásolta a betegellátást. Ugyanakkor némi jókedvet, örömöt csempészhetett azok napjába akikkel együtt táncoltunk, és remélem azok számára is, akik a videónkat megtekintik!

Te hol vagy látható a klipben?

Én három rövid bevágás (0:24, 0:37, 0:57) erejéig vagyok látható, a tetőn táncoló csapat közepén.

Napjaink vonulása…

Lassan főtt pulykacomb zöldségekkel

Lassan főtt pulykacomb zöldségekkel