Gulyás Gergely a mai Kormányinfón
Gulyás Gergely a mai Kormányinfón (Forrás: M1)
in , ,

Kormányinfó: Szombaton terasznyitás, a Sinopharm jobb mint a Pfizer, a Szputnyik a legjobb az összes közül

“A több, mint félmillió beadott oltás után, sőt, van, ahol ez egymillió beadott oltás után az adatok alapján a Sinopharm jobb mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb az összes oltóanyag közül, de mindegyik rendkívül hatékony”, mondta a ma délelőtt tartott Kormányinfón Gulyás Gergely.

Megnéztük és kijegyzeteltük, hogy ilyen kellemes fűnyíró időben olvasóinknak ne kelljen másfél órát számítógép vagy tévé előtt töltenie, ráadásul holnap megint vége a tavasznak, jön a rossz idő.

Terasznyitás

Az egyik legfontosabb bejelentése a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, hogy szombaton nyithatnak a teraszok. Korábban döntött arról a kormány, hogy az újraindítás szakaszait a beoltottak számához igazítják.

Jó döntés volt az, hogy hétfőtől az óvodások és az alsósoknak megnyitották a jelenléti oktatás lehetőségét, mondta Gulyás Gergely. A 3 millió után a héten, nagy valószínűséggel már holnap elérjük a következő határértéket, a 3,5 milliós oltottságot.

Ha ez bekövetkezik, a belügyminiszter holnap egy határozattal megállapítja ezt, és mai tudásunk szerint szombaton a vendéglátóhelyek teraszai végre kinyithatnak. Ahogy az üzletek is, fél tízig lehetnek nyitva, a kijárási tilalom kezdete 11 órára módosul.

Holnap egy külön cikkben járnánk körül, hogy a szarvasi vendéglátósok hogy készültek fel a nyitásra.

Vakcináció

Igaz, vakcinafelesleg még nincs, de folyamatosan és időben érkeznek a Sinopharm, a Szputnyik V és a Pfizer/BioNTech ampullái, amiket a lehető leggyorsabban szeretnék eloltani. Ezek közül eddig az egyetlen oltóanyag a Szputnyik, aminek az első és a második oltása eltér egymástól.

4,4 millió a jelenleg regisztráltak száma. A társadalmi immunitás eléréséhez minimum 65-70 százalék szükséges, mondta.

A világ számos pontján mérik, hogy melyik vakcina meddig jó, de erről még nincs biztos adat. Saját virológusaink, orvosaink is vizsgálják a vakcinák hatékonyságát, a “Sinopharm jobb mint a Pfizer, a Szputnyik a legjobb”, mondta dr. Gulyás Gergely.

Arról, hogy kell-e a későbbiekben emlékeztető oltásokat beadni, még nem lehet tudni. Mint mondta, az egészségügyben dolgozókat december 27-én kezdték el oltani Pfizerrel. Ennek a nyár elején lejár a hat hónapja. Lehet, hogy szeptemberben már újra meg kell ismételni az oltást, de olyan helyzetbe nem kerülhetünk, hogyha szükséges újabb dózis beadása, ne legyen elegendő vakcina, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Nem a teszt, hanem az oltás a megoldás, jelentette ki a korábbi laborra, Ausztriára utalva, ahol azért nyomják annyira a teszteket, mert nincs elég oltás.

Amennyiben a teljes Kormányinfó érdekli, itt megtekintheti.

Környékünk 2020-as állapota a Google Earth alapján

Így változott Békésszentandrás, Csabacsűd és Szarvas környéke 37 év alatt

Anna a konyhában

Esőmentes gombócOK