in ,

Elkezdődött az Erzsébet-ligeti sporttelep rekonstrukciója

Látványterv a lelátóról
Látványterv a lelátóról

Szarvason elkezdődött az Erzsébet-ligeti sporttelep rekonstrukciója. A sportlétesítmény több eredményes pályázatnak köszönhetően teljesen megújul az előttünk álló időszakban. A fejlesztés szorosan kapcsolódik a Kormány azon stratégiájához, mely szerint a szabadidő- és versenysporthoz, az utánpótlás-neveléshez, a rendszeres testmozgáshoz és a mindennapos testneveléshez szükség van arra, hogy a sportlétesítményeket a kor követelményeinek megfelelően fejlesszék.

A mostani beruházás több évtizedes lemaradást orvosol, hiszen az eltelt közel 30 évben csak a legszükségesebb felújításokat végezték el a létesítményen. Nem túlzás azt állítani, hogy a helyi sporttelepre kilátogatók kisebbfajta időutazáson érezhették magukat a körülmények láttán, ám ez a fíling hamarosan megszűnhet.

– A folyamatban lévő első ütemben a centerpálya liget felőli oldala újul meg, ahol negyven méter hosszúságú, kettőszázhúsz fő befogadására alkalmas, négysoros fedett lelátó épül, a hasonló méretű korábbi fedetlen és engedéllyel nem rendelkező mobillelátó helyére. Itt később a vendégcsapatok szurkolói nyernek elhelyezést. Ezzel párhuzamosan a sporttelepen belüli parkoló is megújul, illetve mintegy húsz hellyel bővül. A főkaputól a teniszpályákig leaszfaltozzák a most még szilárd burkolattal nem rendelkező területet, és új parkolási rendet alakítanak ki – újságolta el Bukovinszky Béla, a Szarvasi FC 1905 alelnöke.

Látványterv a lelátóról
Látványterv a lelátóról

A vezető arról is beszámolt, hogy a hamarosan lezáruló mostani projekt csak amolyan „prológja” az igazán látványos beruházásoknak. Ennek második lépcsőjében a meglévő,

350 néző elhelyezését biztosító, 95 éves, ám erősen leromlott állapotú nézőtér helyére kerül a mintegy 500 fő befogadására alkalmas, új lelátó.

Az öltözők, kiszolgáló helyiségek, az eddigiekhez hasonló módon a nézőtér alatt nyernek elhelyezést, de a beruházáshoz tartozik még egy műfüves nagypálya kialakítása, esti mérkőzések játszására alkalmas villanyvilágítással ellátva. Erre a jelenlegi „fű-hármas” nevű játékteret (az Erzsébet-liget felőli egykori „salakos” hátsó pálya) jelölték ki.

– A két projekt szorosan kötődik majd egymáshoz – tette hozzá az alelnök. – Első lépésként a régi fedett nézőtér kerül elbontásra, a kazánház, a hátsó vizesblokk és a két öltöző azonban egyelőre megmarad. Az új lelátó a mostani korlátig kerül előre. A kivitelezési munkálatok idején vagy mobil kiszolgáló helyiségeket telepítünk, vagy amennyiben lehetséges, a teniszezők öltözőit fogjuk igénybe venni.

Arról már Bencze Sándor klubelnök adott tájékoztatást, hogy a fentieken túlmenően, további elképzeléseik is vannak a sporttelep fejlesztését illetően.

– Szeretnénk a fű-kettes pályát is automata öntözőrendszerrel ellátni, ezen felül egy kézilabdapálya méretű műfüves játéktér, további kisebb pályák, rekortán futópálya, valamint új kerítésrendszer építése is napirenden van. Az ügyünkhöz sikerült megnyernünk az önkormányzatot, hiszen a klub mellett – az eddigiekhez hasonlóan – a szabadidő-sportolókat és az iskolai testnevelésórákat is kiszolgálja majd a sporttelep. További fontos szempont volt, hogy a jövőbeni üzemeltetés ne legyen drágább a jelenleginél. Maga az egyesület a helyi városgazdálkodási káeftén keresztül csupán üzemeltetője, illetve használója a létesítménynek. Az elkészülte után automatikusan önkormányzati vagyonná válik, tehát valójában a várost gyarapítja – hangsúlyozta az elnök.

Bencze Sándor azt is hozzátette, ha elkészülnek a tervezett fejlesztések nem csak sportcélú rendezvénynek adhat otthont a létesítmény. Máris előrehaladott tárgyalásban állnak a Puskás Musical-lel, illetve producerével, Szabó Lászlóval. Ha technikailag alkalmas lesz a fű-kettes pálya mögötti terület, akkor Szarvasra is eljuthat a monumentális produkció, és ez még csak a kezdet…

Hajduch Nándor és Tóth Péter

Hajduch Nándor és Tóth Patrik a magyar szabadfogású birkózó-válogatott kibővített kadet keretében edzett

Pulykakolbászos-gombás batyu

Pulykakolbászos-gombás batyu