in ,

Mr. Április: Bagi Lászlóé a hónap képe a National Geographicon

Bagi László fotója az NGC3718 spirálgalaxisról
Bagi László fotója az NGC3718 spirálgalaxisról

Bagi Lászlót nem kell bemutatnunk a Newjság olvasóinak. Laci elszán asztrofotós. Régebben még elé tettük az amatőr, vagy hobbi jelzőt, de ezt le kell cserélnünk profira, hiszen a csillagos ég szarvasi szerelmese tökélyre fejlesztette hobbiját, sorra gyűjti az elismeréseket a nemzetközi mezőnyben a legrangosabb szakmai szervezeteknél, természettel foglalkozó újságoknál.

Így történt ez most is, amikor a National Geographic szerkesztősége választotta a hónap asztrofotójának az NGC 3718 galaxisról.

Lacit kértük, hogy segítsen értelmezni, mit is látunk a képén, illetve azt, hogy bukkant erre a galaxisra.

“Legújabb fotómon az NGC 3718 elnevezésű spirálgalaxist és közvetlen környezetét örökítettem meg. Ez a csodálatos formájú csillagváros az Ursa Major, más néven Göncölszekér csillagkép közelében található. Naprendszerünktől nagyon távol,  megközelítőleg 124 millió fényévnyi távolságra helyezkedik el. Ha figyelmesen szemléljük a fotót, megszámlálhatatlan halvány galaxis mutatja meg magát a felvételen, amelyek a hatalmas távolságuk miatt apró, halvány pontoknak látszanak a felvételen”, árulta el Laci az NGC 3718-ról.

Hogy találtad ezt a galaxist?

Tavasszal az éjszakai égbolt picit más arcát mutatja felénk… Ilyenkor a színes ködösségek, és a varázslatos nyári Tejút még várat magára. Kora tavasszal a galaxisoké a főszerep.  Végtelennek tűnhet a lehetőség, de azért vannak határaink. Az ismert galaxisokat már sikerült megörökítenem az elmúlt évek során, így egyre nehezebb érdekes témákat, és innen a Földről jól fotózható objektumokat találni. Ilyenkor kerülnek elő a csillgásztérképek, és egyre inkább előtérbe kerülnek az igazi kihívások. Így találtam rá erre a gyönyörű, picit elfeledett csillagvárosra. Ezek általában távoli, halvány galaxisok, amelyek kevésbé kedveltek vagy ismertek halványságuk, méretük és a Földtől való nagy távolságuk miatt.     

Mit lehet tudni róla? Milyen messzire van?

Az NGC3718 egy spirálgalaxis. Távolsága a Naprendszerünktől megközelítőleg 124 millió fényév. 

Bagi László
Bagi László

Hány órád ment rá a fotózásra és az utómunkálatokra?

Összesen hat éjszakát töltöttem ezzel a gyönyörű galaxissal. Megközelítőleg 30 órát exponáltam rá összesen, és ebből 20 órányi nyersanyagot tudtam felhasználni a végleges fotóhoz. Az utómunka megközelítőleg 10 órát vett igénybe.  

Mitől különleges ez a képed, hogy a National Geographic a hónap aszrtofotójának választotta?

Minden fotómnál törekszem arra, hogy oly módon és kompozícióban örökítsem meg a ködösségeket, galaxisokat, ahogyan még előttem esetleg másnak nem sikerült. 

Ennél a fotónál nagy figyelmet fordítottam a részletekre. A lehető legtöbb részletet szerettem volna megmutatni a galaxisról és közvetlen környezetéről. A hat éjszaka alatt egészen kiváló, tiszta égbolt alól tudtam fényképezni. A tiszta éjszakáknak köszönhetően olyan részleteket és nagyon távoli galaxisokat sikerült megörökítenem, amelyek kevés felvételen láthatóak. Véleményem szerint ezt értékelte a National Geographic szerkesztősége is.

Sült feta vérvörös VAS-ágyon

Sült feta vérvörös VAS-ágyon – azaz így ‘muszáj’ kipróbálnod a spenótot

Érdeklődők a piac átadóján

Ez a nap is eljött: átadták a szentandrási termelői piacot