Sallai Márton és a háttérben édesapja, Sallai Zoltán
Sallai Márton és a háttérben édesapja, Sallai Zoltán (Fotó: Sallai Márton)
in ,

Sallaiék: Apa és fia közösen vizsgálta a hallépcsők működésének a hatékonyságát

Sallai Márton negyedéves hallgató a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara osztatlan agrármérnöki szakán.

Marci a Vajda Péter Gimnáziumban érettségizett, a HAKI-lakótelepen nőtt fel, természetes, hogy érdeklődik a halak iránt. Az online oktatás alatt besegített édesapja, Sallai Zoltán munkájába, melynek során a Rába vízgyűjtőjén lévő hallépcsők működésének hatékonyságát vizsgálták. Ha már így esett, ebből a témából készítette el a TDK dolgozatát. A tavalyi év folyamán első helyet ért el, valamint az idei évben megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencián a Környezetgazdálkodási szekciót is sikerült megnyernie.

Milyen az, amikor apa és fia együtt dolgozik egy kutatási feladaton?

Véleményem szerint nagyon jó közösen dolgozni egy-egy ilyen projekten. Az elmúlt évek folyamán elég sok vizsgálatot csináltunk együtt, és ez idő alatt nagyon jól összeszokott páros lett belőlünk. A munka megkezdése előtt az eszközök összeszerelésénél már mindenki tudja, hogy mi a feladata, mit kell csinálnia. Sikerült édesapám mellett megfelelő mennyiségű tapasztalatot szereznem a vizsgálatok terén, rendkívül gördülékenyen tudunk együtt dolgozni.

Sallai Márton és Sallai Zoltán mikrochipet ültet egy hal hasfalába
Sallai Márton és Sallai Zoltán mikrochipet ültet egy hal hasfalába

Tulajdonképpen mire terjed ki a kutatás, aminek részesei vagytok?

A hallépcsők működési hatékonyságának vizsgálata a halakba ültetett mikrochipek segítségével történt. A halcsatorna felső részén egy jelolvasó antenna van kihelyezve, és ha egy hal átkel, az jelet ad, amit rögzít egy számítógép. Elsősorban három célfajt érintett a felmérést, melyek nagy egyedszámban fordulnak elő a Rába vízgyűjtőjén: a domolykó, a márna és a paduc. A halak befogását egy pulzáló egyenárammal működő elektromos halászgéppel végeztük. A halászgép működés közben oxigénhiányos állapotot idéz elő a halaknál, melyek az ionáramlás miatt felúsznak a víz felszínére az elektromos szákhoz, ami egyben az anód. Fontos megjegyezni, hogy ez a módszer semmilyen maradandó kárt nem okoz a halakban. A befogott egyedeket egy kádba gyűjtöttük, majd  behelyeztük a mikrochippeket. A jelölés során én mértem és fogtam le a halakat, amíg édesapám a hasfalukba bejutatta a mikrochipet. A fertőzésveszély elkerülése végett  a chip beültetése során minden esetben fertőtlenítettük a jelölő tűt és a tű okozta friss sebeket, majd a halakat visszaengedtük a duzzasztók alvizén.

Mi a vizsgálat célja?

A vizsgálatnak  az volt a célja, hogy a Rába vízgyűjtőjén lévő hallépcsők mennyire átjárhatóak a halak számára. Emiatt olyan halcsatornák lettek kijelölve, melyek eltérő kialakításúak. A halak az ívási időszak kezdetén a folyók felsőbb részeire vándorolnak, ahol megkeresik a számukra alkalmas szaporodó helyeket. Ezért kiemelten fontos ez a vizsgálat, hogy a vizsgált halcsatornákon át tudnak-e sikeresen kelni a halak.

A felsőcsatári hallépcső
A felsőcsatári hallépcső (Fotó: Sallai Márton)

Mi a terved egyetem után?

Az egyetem után egy nemzeti parkban szeretnék elhelyezkedni természetvédelmi őrként. Az életem eddigi része természetvédők között telt, hiszen a családomban sokan dolgoztak és dolgoznak a természetvédelemben, ezért már nagyon rég megtetszett ez a hivatás.

Esetleg tervben van az, hogy édesapáddal fogod folytatni a családi vállalkozásban a munkát?

Igen, mindenképp! Valószínűleg nem fogok tudni annyit vele menni majd, mint a munkakezdés előtt, de ahogy majd szabadidőm engedi, biztos elmegyek neki segíteni. Szerencsére a kettő nem zárja ki egymást, ezért akár párhuzamosan is fogom tudni csinálni a munkahelyemet, és apával a különböző vizsgálatokat.

A képeket nézve érthető Marci válasza. Szép környezetben nyugodtan dolgozhat. Kinek nem lenne kedve elmenni segíteni nekik?!

Pecznik Péter csúsztatott fejese zárta a gólok sorát a Jamina ellen

A második félidőt megnyerték, de a mérkőzés az elsőben eldőlt

A látványos része zajlik a kerékpárút-felújításoknak Békésszentandráson