in

Shakshuka: a Közel-Kelet lecsója járt Anna lakáskonyhájában

Shaksuka by Anna
Shaksuka by Anna (Fotó: Szigeti Anna)

Most nem az eső, hanem az új serpenyőm ihletett meg, amiben lecsót akartam alkotni, mégpedig jó sok sok cukkinivel & padlizsánnal. Izraelben ezt shakshukának nevezik, ahol addig pirítják, amíg az alja szinte oda nem kozmál, az olívaolajban rotyogó paradicsom, paprika és hagyma pedig sűrű, édes szósszá nem változik. Rendszerint náluk reggelire kínált fogás, és bár az autentikus recepthez a fortyogó shakshukára ütött tükörtojás is hozzátartozik.

Shaksuka by Anna
Shaksuka by Anna (Fotó: Szigeti Anna)

Ahogy elképzeltem ezt a keleti kitérőt Anna lakáskonyhájában, tudatosult bennem, hogy nincs hozzá tunkolnivaló kenyerem!

Most mi lesz…?! Nem telt el öt perc és jött a telefon, hogy ‘sütöttem neked kenyeret’.
A szerEtetem Kenyér mindig jókor jön, de ennyire?! Minden kívánságom így teljesüljön & ilyen telepatikusan érkezzen. Ezúton is köszönöm Petneházi Andinak, hogy bazsalikom esszenciás kenyerével feldobta a lecsóm hangulatát & az enyémet is.

Shakshuka – hozzávalók (4 főre):

1 nagy db (vörös)hagyma
2 -3 gerezd fokhagyma
2 közepes db kápia vagy kaliforniai paprika
1 közepes padlizsán
1 közepes cukkini
4 db paradicsom
1 üveges paradicsom szósz / kb 250g
1 Ekanál füstölt fűszerpaprika
1 kis kanál római kömény (csapott), chili,
só, színes bors ízlés szerint
4 db tojás
1 csokor petrezselyem vagy koriander
(Növényi) tejföl
2 dl víz

Shaksuka by Anna
Shaksuka by Anna (Fotó: Szigeti Anna)

Elkészítés:
Először a zöldségeket tisztítjuk, majd készítjük elő. Egy mélyebb serpenyőben hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá a hagymákat, dinszteljük meg és közben jöhet a chili, a római köménypor és egy kevés színes bors.

Ha már isteni illatok szállnak fel a serpenyőből, akkor jöhet a kaliforniai paprika, majd újabb két perc után a padlizsán, cukkini, majd a friss paradicsomok. Magas lángon dolgozzunk őket folyamatos kevergetéssel.

Ezek után jöhet a darabolt konzerves paradicsom vagy és a paradicsomszósz, majd a víz & a további ízesítés: só, bors, paprika. Addig süssük a hozzávalókat, hogy a paradicsom leve kissé besűrűsödjön, de a zöldségek még maradjanak ropogósak.

Ha elkészült az étel, készítsünk négy mélyedést a tetején, és óvatosan törjük bele a tojásokat. Rögtön forgassuk át a szélüket, hogy bezáródjanak, mint egy buggyantott tojás. Fedjük le az edényt, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk így pár percig.

Tálaláskor szórjuk meg frissen vágott petrezselyemmel. Hagyjuk a serpenyőben, így tegyük az asztalra. Kerüljön mellé szeretetem kovászos kenyér!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Anna

Pilán Márkó második, csapatának negyedik gólja

Kiütközött az erőnléti különbség

Horváth Aranka

Tavaszi Pedagógiai Napok a GFE Gyakorlóintézményében…