Szurovecz Vince pápai káplán, főesperes, békésszentandrási plébános áldotta meg a sört
Szurovecz Vince pápai káplán, főesperes, békésszentandrási plébános áldotta meg a sört (Fotó: Babák Zoltán)
in

Templárius: Bemutatkozott a templomosok söre

Rendhagyó eseményre került ma sor a Szarvasi Vízi Színház Szeparé kávézójában. Egy segélyszervezeten keresztül kapcsolódva egymásra találtak a templomosok és a békésszentandrási Szent András Sörfőzde söre.

A segélyszervezetet Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára képviselte. Köszönet, együttérzés, tettrekészség jut eszébe erről az összefogásról, fogalmazott. “A magyar ember nemcsak nagylelkű, hanem találékony is, és a találékony nagylelkűség jeleként értelmezték azt, hogy ez a humanitárius program és egy sörfőzde egymásra talált.”

Elmondta, 340 millió keresztény szenved valamilyen diszkriminációt, üldöztetést a hite miatt. Hitük miatt keresztényeket üldöznek a legnagyobb számban, mégis ez a legelhallgatottabb emberi jogi válsága ez a világnak. A magyar kormány erkölcsi kötelességének tekinti az üldözött keresztények segítségére sietni.

E segítségtranszfer érdekében indították négy éve a Hungary Helps programot.

A békésszentandrási Szent András Sörfőzde Templárius söre
A békésszentandrási Szent András Sörfőzde Templárius söre (Fotó: Babák Zoltán)

“A sörfogyasztáson keresztül gyűjtött adományokkal nem fogjuk megváltoztatni 340 millió ember sorsát, de minden adománynak helye van. A Hungary Helps program arra vállalkozik, hogy az összegyűjtött adományokat eljuttatják a legrászorultabbak számára”, jelentette ki az államtitkár, de egyben “egy üzenet is arról, hogy a magyarság számára a keresztény civilizáció fontos, a keresztény értékeinkhez ragaszkodunk, azokat megóvjuk”.

Templárius Alapítvány fő célja a katolikus hit megerősítése, a lerombolt templomok, kegyhelyek helyreállításának a támogatása, ezzel is felhívva a figyelmet a katolikus hit és a keresztény értékek védelmének a fontosságára, iránymutatást adva szolidaritásból, keresztényi szeretetről, mondta Ungvölgyi János, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

“Porszem vagyunk mi a gépezetben, de a magunk szerény eszközeivel és lehetőségeivel szeretnénk segíteni”, fogalmazott Ungvölgyi János.

Bukovinszky Béla elmondta, hogy cégüktől nem áll távol az ilyen jótékonysági akcióban való részvétel, hiszen évekre visszamenőleg támogattak már hasonló ügyeket.

“Nem hétköznapi együttműködésről van szó, ezért a sör sem hétköznapi ebédhez való, hanem egy komoly sör lett.” A Templárius Alapítvány kérésére úgy készítették el az italt, hogy az visszamutasson a templomosok korába.

“9 százalékos alkoholfokú, angol, vagy nyugat-európai típusú, felsőerjesztésű rozs sör, egy imperial rye ale. Egy erős rozs sör, ami a belga apátsági sörökre emlékeztet”, mondta, és hozzátette, hogy a nagyon magas beltartalma és alkohol foka miatt több évig el lehet tartani.

A Templárius gyűjtők számára is ajánlott: Évjáratos, mint a legkomolyabb borok, hogy pár év múlva meg tudják kóstolni.

A rövid rendhagyó esemény végén Szurovecz Vince pápai káplán, főesperes, békésszentandrási plébános áldotta meg a sört és a programot, majd a lovagrend tagjainak kérése szerint latin nyelven imádkoztak.

Kérdésünkre válaszolva Bukovinyszky Béla elárulta, hogy a palackonkénti bolti ár olyan 850 forinttól fog indulni, amiből 150 forintot fordítanak a az alapítvány támogatására.

Mindezek után alkalom nyílt a Templárius sör megkóstolására is.

Simonfi József és Groditzki Anna

Az országos Kosáry Domokos Történelemverseny döntőjében a Gyakorló

Timkó János (Fotó: Babák Zoltán)

Minden darabnak, figurának megvan a maga szépsége