Naplemente az új tiszaugi hídnál 2021. május 8-án
Naplemente az új tiszaugi hídnál 2021. május 8-án (Fotó: Babák Zoltán)
in

Változás az M44-es nyomvonalában, júliusban hídátadó

Javában zajlanak a munkálatok az M44 Tiszakürtön túli szakaszain, adta hírül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től kapott információkra alapozva Dankó Béla országgyűlési képviselő tegnap Facebook-oldalán.

Akik Budapest felé közlekednek, több helyen ráláthatnak a készülő pályára, illetve az új tiszaugi hídra. A NIF Zrt. szerint ezt júliusban átadják a forgalomnak.

Másik érdekessége a posztnak, hogy Szentkirálytól egy új szakasz jelent meg a leírásban. Ezen már nem az – egyszer majd elkészülő – M8-ason keresztül csatlakozna be a gyorsforgalmi úthálózatba az M44-es, hanem az 5-ös főúton keresztül. Ha végig gondoljuk, akkor ez valahol a TESCO-tól kifelé fog beletorkollni a már meglevő kétszer kétsávos útba.

Frissítés: A NIF Zrt. sajtóosztályától megérkezett az ide vonatkozó térkép. Ennek alapján a csatlakozás a kétszer kétsávos 5-ös főút és az M5-ös csomópontjánál lesz.

M44-es csatlakozása az M5-ös autópályába az 5. főúton keresztül
M44-es csatlakozása az M5-ös autópályába az 5. főúton keresztül (Forrás: NIF Zrt.)

A teljes hír a szakaszokra bontott leírásokkal a következő:

Tovább folytatódik az M44-es építése, Lakitelek és Tiszakürt között a főpályán már végig aszfalt kötőréteg található. A Szentkirály- Lakitelek szakaszon az M44-es nyomvonalán a fakivágás, bozótirtás, lőszermentesítés megtörtént.

M44 Lakitelek- Tiszakürt szakasz

A NIF Zrt. tájékoztatása szerint az M44-es Lakitelek- Tiszakürt szakaszán, a főpályán – a műtárgyak kivételével – már végig aszfalt kötőréteg van, folyamatban van a kopóréteg terítése. A 4625 j. úti csomópont körforgalmú alcsomópontjai elkészültek, a terelés megszűnt. A 4515 j. út 1,9 km-es tiszakürti bekötő szakaszát az M44 feletti híddal együtt várhatóan júliusban átadják a forgalom számára.

Az új tiszaugi híd 2021. március 6-án (Fotó: Babák Zoltán)
Az új tiszaugi híd 2021. március 6-án (Fotó: Babák Zoltán)

A Tisza-hídnál az alépítményi munkálatok elkészültek. A hullámtéri hidak előregyártott vasbeton hídgerendáinak beemelése megtörtént, a vasbeton pályalemez és a szegélyek alatti szigetelés elkészült. A jobb parti hullámtéri hídon a szegélyek, hídfő elkészült, a bal parti hídon ez folyamatban van. A mederhidat tartó vasbeton pilonok elkészültek. A mederhíd acélszerkezete a kétoldali tolási fázisok után 2020. novemberében összekapcsolódott, a hídszerkezet folyamatos. A mederhídon a vasbeton pályalemez zsaluzása, vasszerelése folyik, valamint megkezdődött a feszítőkábelek behúzása és feszítése, pilononként 4-4 pár elkészült, folyik a pályalemez betonozása. A szakaszon a Tisza hídon kívül 6 kisebb műtárgy is épül.

A Lakitelki Mérnökségi telepnél az iroda és a műhelyépület építése a befejeződött. A használatba vételi engedélyt 2020. december 21-én kiadták. A többi épület – sótáróló, hidegraktár, elemes tároló -, szerkezetileg kész, a befejező munkálatok folynak. A telepen belüli közművezetékek, térburkolatok elkészültek. A telepet körbevevő kerítés építési munkái, tereprendezés növénytelepítés van folyamatban.

M44 Szentkirály- Lakitelek szakasz

A Szentkirály- Lakitelek szakaszon, az M44 nyomvonalán fakivágás, bozótirtás, lőszermentesítés megtörtént. A töltésalapozás és töltésépítés folyamatos. A műtárgyaknál zajlik a konszolidáció.

M44 Kecskemét (5 sz. főút)- Szentkirály szakasz

M44 Kecskemét (5 sz. főút)- Szentkirály szakaszon a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás megindítása várhatóan 2021. június elején megtörténik.
A projekt által mindösszesen 519 ingatlan érintett területszerzéssel. Az előmunkálati engedélyek rendelkezésre állnak, az régészeti próbafeltárások lezárultak, a teljes felületű feltárások hamarosan megkezdődnek.

A szükséges ingatlanok megszerzése elindult, a vételi ajánlatok kiküldésre kerültek. 198 ingatlan esetében megkötötték az adásvételi szerződéseket, 241 ingatlan esetében már folyamatban van a kisajátítási eljárás, 13 ingatlan esetében megszületett a kisajátítási határozat.

Endrefalvi Erik kapufájából visszaérkező labdát Gyurik Dániel lövi a hálóba (Fotó: Babák Zoltán)

A múltkori zakó után méltó ellenfél volt Csabacsűd az OMTK-nak

Ruzsinszki György a Karate Liga 2021. február 27-i szarvasi fordulójának megnyitóján. Jobbján Lovász György, a szarvasi karateegyesület elnöke

A Magyar Karate Szakszövetség elnökségében Ruzsinszki György