in , ,

Négy ÖT szarvasi a hétvégi szegedi válogatón

Bodonyi Dóra a 3. helyen futott be a K1 500 döntőjében (Fotó: M4 Sport)

A hétvégén válogató Szegeden, amin négy szarvasi, illetve szentandrási kötődésű versenyző, Bodonyi Dóra, Dombvári Bence, Kós Benedek, Nyerges Áron és Opavszky Márk ül hajóba. Utóbbi három ifjú titán a Szarvasi Kajak-kenu Club Szarvas színeiben. Kuli Pisti még gyógyulófélben van.

Dóri ma olyan impozáns mezőnyben ült hajóba, amiben Kárász Anna, Csipes Tamara, Kozák Danuta, Lucz Dóra evezett. A 17:25-kor indult K1 Női Felnőtt 500 m A döntőt Kozák Danuta meggyőző előnnyel nyerte. A békésszentandrási-szarvasi lány a 3. helyen futott be.

A hétvége programja itt tekinthető meg. Sajnos az a szarvasi egyesülettől az országos szövetségig igaz, hogy a tájékoztatás messze elmarad a magyar kajakosok, kenusok képességeitől.

A hétvége programja itt tekinthető meg.

Kuli Pisti most sem szerepel a rajtlistán. Részleges nagy mellizom-szakadása gyógyulóban. Az előző verseny után megkérdeztük Pistit, hogy látta a hétvége eseményeit.

A helyedre most Balogh ült be, de Birkás Balázs volt a tartalékember. Miért?

Birkást nem tudták volna a helyemre beültetni, abban a pozícióban ő nem tudott volna hatékony lenni. Ha beült volna akkor meg kellett volna variálni a beülési sorrendet, amit nem akartunk. Ezért egy technikailag hozzám hasonló embert kellett keresni.

Hogy láttad, milyen időt eveztek a srácok nélküled?

Sajnos nem tudtak csak egyszer összeülni, illetve az új ember még tapasztalatlan nemzetközi szinten, sőt felnőttben sem nagyon versenyzett még itthon sem, ez illetve az összeszokottság hiánya érzékelhető volt.

Hogy áll a sérülésed?

Egy viszonylag súlyos sérülésem volt, ami szerencsére nagyon gyorsan javul. Az Eb-re valószínűleg össze tudom szedni magam.

Azt mondtad, hogy eddig tartott a négyes védettsége. Ez most hogy áll?

Az Eb-n az eredeti felállásban indulhatunk, itt viszont már bizonyítanunk kell, mert ha nem, az az olimpiai indulásba is kerülhet. Az alap problémát az okozza, hogy ha minden számban külön embert akarnánk indítani, akkor 8 ember kellene, de nem mehet csak 6. Ez a maximum megszerezhető kvóta száma. Ezt most a pótkvalifikáción meg is szerezte a magyar csapat. Ezért előfordulhat az is, hogy aki kvótát szerzett, az nem indulhat. Illetve nekünk ezért fontos, hogy a négyes bizonyítson, mert ha nem, akkor lehetséges hogy más számok kerülnek fókuszba, tehát a 6 kvóta a 8 beülőre máshogy lesz elosztva. Kicsit bonyolult sajnos. Százféle variáció van. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a tokiói olimpián már egy számban két egység indulhat egy nemzetből – kivéve a négyest.

Dombvári Bencét is faggattuk:

Nagyon szurkoltunk, hogy jó pályát menjetek. Hogy érzed magad a verseny után?

Köszi! Most nem vagyok csalódott. A múltkori miatt vagyok csak. Ezek nem a saját számaink voltak, és csak tesztként versenyeztünk, ami sehova sem válogatott, ezért nem dől össze ilyenkor a világ. A válogatón a versenytervezet szerint fogunk taktikázni, és eldöntjük, mit indulunk. Ezt a két számot biztosan nem.

Akkor még nem tudod, miben fogsz indulni?

Nem tudjuk még. Az aktuális formából és az időrendből fogják majd kitalálni nekem a Honvédban.

Te miben szeretnél indulni?

Valamelyik egyesben mindenképp, meg talán valamelyik párosban is.

Két szarvasi egy négyesben? Adott valami plusz motivációt?

Persze, nagyon jó, hogy ennyien vagyunk szarvasiak. Szeretnek egyszer egy teljesen szarvasi négyesben vb-n indulni. Jó buli lenne!

Kós Beni a tőle szokásos szerénységgel válaszolt, meg sem említve azt, hogy az előző szegedi válogatón Kopasz Bálint mögött második lett, illetve a világkupán

Sokkal nehezebb a felnőtt mezőny mert itt már az elő és középfutamokban is maxot vagy közel maxot kell menni mindig. Voltam már 2019-ben is felnőtt nemzetközi versenyen ott négyest mentem.

Egyest indultam most 500 méteren, ami egész jól sikerült. Az edzőmmel, Velenszki Tamással a döntőt tűztük ki célul, mert elég kevés tapasztalatunk van a felnőtt mezőnyben. Még elég korán vagyunk a szezonra nézve, így nem is mentem 500 pályát, csak most ezen a versenyen. Még nincs begyakorolt pálya, de ha majd egy kis formát is időzítünk, akkora meg lesz minden.

Mi a tapasztalatod a négyessel kapcsolatban?

A négyes nagyon rögtönzött volt, egyszer ültünk össze verseny előtt, de akkor is csak a hajót választottuk ki, hogy érzésre melyik a jobb. Egy jó négyest nehéz összerakni, sokat kell a négyesbe ülni, hogy mindenki megérezze a másikat, együtt tudjunk evezni, egyszerre rakjuk bele az erőt, mert ha valami egy kicsit is elcsúszik, akkor már nem komfortos a hajó, és szétcsúsznak a mozgások, így elég nagy hátrány volt az, hogy csak egyszer mentünk. Így, hogy nem sokat ültünk 500 négyesben, még a pálya felépítésében se voltunk biztosak.

Két szarvasi egy hajóban?

Jó, hogy volt hogy egy ilyen kis városból elindulva ennyien ott tudtunk lenni a világkupán, ahol olimpikonokkal, felnőtt világbajnokokkal versenyeztünk.

A hétvégén négy szarvasi is ott lesz. Szurkoljunk!

Ruzsinszki György a Karate Liga 2021. február 27-i szarvasi fordulójának megnyitóján. Jobbján Lovász György, a szarvasi karateegyesület elnöke

A Magyar Karate Szakszövetség elnökségében Ruzsinszki György

Vakcinával teli ampullák és oltásra előkészített fecskendők

Ezt tegye, ha elmaradt második oltást igényelne!