in

Kedvező ingatlanárakkal kezdte a 2021-es évet Szarvas és környéke

Az Ingatlannet.hu megvizsgálta, hogyan alakult az ingatlanpiac a pandémia alatt Békésszentandráson, Csabacsűdön, illetve Szarvason.

Meglepő eredményt hozott a KSH adataira, illetve az Ingatlannet saját adatbázisára támaszkodó felmérés. A meglepetést a békésszentandrási ingatlanok áradatai jelentették, amik sokkal magasabbnak bizonyultak, mint a szarvasiak.

Eleinte nem tudtuk, mi okozhatja ezt, így felhívtuk a település jegyzőjét, Csépainé Tóth Gabriellát, segítsen megfejteni, mi állhat a számok mögött. Kiderült, Békésszentandrás közigazgatási területén a település belterületi lakóházain kívül rengeteg, szám szerint 933 nyaraló, illetve 44 gazdasági épületként nyilvántartott épület van, amik mind belterületinek vannak minősítve.

Így már érthető, miért magasabbak a szentandrási négyzetméterárak.

Ezen kis bevezető magyarázat után olvassák el az Ingatlannet.hu felmérését!

A 2020-as év kezdetével senki sem gondolta, hogy márciusában hazánkba is betör a koronavírus, amely már a harmadik hullámába érve még mindig a mindennapi életünk szerves része. Ahogyan az élet minden területén, úgy az ingatlanpiac területén is igen sok változást hozott a pandémia. Az Ingatlannet.hu statisztikai elemzésének segítségével most betekintést nyerhetünk abba, hogy miként változott Szarvas és környékének ingatlanpiaca 2020 óta.

Néhány városban csökkentek a lakásárak

Az ingatalnnet.hu statisztikai elemzéséből rögtön szembetűnik, hogy Békés megye egyes településein a téglaépítésű lakások kínálati árai csökkentek a 2020. és 2021. áprilisi hónapok között.

Gyulán és Békéscsabán hasonló irányba változtak a lakások ingatlanpiaci árai az elmúlt 12 hónap alatt. Az előző év második negyedévében, Gyulán egy téglalakást 325 ezer Ft/m²-ért lehetett kapni, mely az idei évben négyzetméterenként több mint 33 ezer forinttal lett alacsonyabb. Békéscsabán a téglalakásokat 269 ezer Ft/m²-ért kínáltak eladásra a vásárlóknak a tavaly áprilisban, míg idén már 263 ezer forintot kértek el egy négyzetméterért.

Gyulával és Békéscsabával ellentétben Szarvas városában téglalakáshoz sokkal magasabb áron juthattak hozzá a vásárlók most, mint egy évvel ezelőtti. A Békés megyei városban 2020 elején egy téglalakás átlagosan 192 ezer F/m²-os kínálati áron szerepelt az eladó ingatlanok között. Az idei esztendőben pedig ugyanezt az ingatantípust átlagosan már 92 ezer forinttal magasabb négyzetméter áron lehetett megvásárolni.

Téglalakások átlagárai az egyes Békés megyei településeken
Téglalakások átlagárai az egyes Békés megyei településeken (Forrás: Ingatlannet.hu)

Emelkednek a családi házak kínálati árai

Családi házak tekintetében a tavalyi és az idei évben is a legmagasabb négyzetméter árak Békés megye vizsgált városai közül Gyulán és Békéscsabán voltak. 2020 áprilisában családi házat mind a két városban kiemelkedően magas áron, átlagosan mintegy 174-219 ezer Ft/m²-ért kínálták a tulajdonosok. Ezzel szemben idén már jóval magasabbra pozicionálódtak az átlagárak, méghozzá 220-245 ezer Ft/m²-re.

A vizsgált egy éves időszakban nagymértékű drágulás Békésszentandráson elhelyezkedő családi házak esetében is megfigyelhető volt. A 2020-as év kezdetén a településen egy családi házat 101 ezer Ft/m²-ért kínáltak eladásra a tulajdonosok, mely a harmadik hullám közepére négyzetméterenként 24 ezer forinttal emelkedett.

Hasonlóan alakultak a házak kínálati árai Csabacsűdön. Ebben a településben elhelyezkedő ingatlanok egy négyzetméteréért átlagosan 76 ezer forintot kértek el a tulajdonosok tavaly, idén azonban már átalagosan 83 ezer Ft/m2-re ugrottak fel az átlag kínálati árak. Szarvas városában azonban kismértékben ugyan, de csökkentek a házak kínálati árai. Így itt egy ilyen típusú ingatlant idén áprilisban átlagosan 95 ezer Ft/m2-ért lehetett megvásárolni.

Családi házak átlagára az egyes Békés megyei településeken
Családi házak átlagára az egyes Békés megyei településeken (Forrás: Ingatlannet.hu)

Mit hozhat még a 2021-es év az ingatlanpiacra?

A tavalyi év harmadik hónapjától kezdve csökkentek az ingatlanok adásvételeinek a száma, melynek oka legfőképpen a koronavírus megjelenése volt. Nehéz megjósolni, hogy az első és második hullám után mi fog történni az ingatlanpiacon, hiszen nemrég kezdődött el harmadik hullám. A folyamatos kormányzati bejelentések szerint a korlátozások megszüntetése csak akkor fog majd életbe lépni, amikor az ország nagyobb hányada beolttatja magát a vírus ellen. Ennek függvényében a szakértők úgy vélik a hazai lakáspiac az első fél évet gyengén fogja zárni. Azért a kormány idén bevezetett otthon és család teremtési programjai miatt egy lassú tendenciájú áremelkedést, illetve kereslet élénkülést várhatunk majd az ingatanpiacon.

Ingatlannet.hu

1 arany, 2 bronz a sárkányhajósok hétvégi mérlege

Körhintával nyílik a tizenegyedik nyári színházi szezon

A körhintával kezdődik a tizenegyedik nyári színházi évad