in , ,

Bodonyi Dóra Kozák Danutával Eb-aranyat nyert

Kozák Danuta és Bodonyi Dóra a poznani Eb döntőjében (Fotó: kajakkenusport.hu)

A Kozák Danuta, Bodonyi Dóra páros K-2 500 méteren győzött a poznani kajak-kenu Európa-bajnokság szombati döntőjében. A magyar csapat tagjai öt érmet, közte három aranyat gyűjtöttek ezen a napon. A dobogós helyezések közül négy olimpiai számban született.

A második finálés nap egyke megyei érdekeltségű fináléja ott van az ötkarikás programban. Olyannyira, hogy az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta – aki most a szolnoki színekben versenyző, de békésszentandrási Bodonyi Dórával versenyzett – címvédője a K-2 500 méternek. A magyarok – akik csupán néhány hete ültek össze – a gyengébb rajt után a fehéroroszok után eredtek, majd miután féltávnál a második helyen haladtak át, az utolsó kétszáz méteren begyújtották a rakétákat, és

úgy mentek el Hudzenka és Litvincsuk mellett, hogy az ellenfél már nem tudott reagálni.

A célban több mint fél hajó volt a magyar egység előnye, s közben a lengyelek is megelőzték a teljesen elfáradó fehéroroszokat.

– Én nem is érzékeltem az ellenfeleket, a rajt előtt kinéztem Dana hátán a G betűt a Hungaryből, és végig csak arra fókuszáltam – árulta el Bodonyi Dóra.

A Ferencváros 34 éves versenyzője, Kozák úgy fogalmazott, ő ugyan érzékelte, mi zajlik körülöttük, de ezzel együtt igyekezett a saját pályájukra összpontosítani.

– Ez a verseny már sokkal jobban sikerült, mint a múlt heti válogató. Örültem, hogy a fehéroroszok nem bírták a tempónkat – mondta.

Kozák és Bodonyi az olimpiára készül, azzal a nem titkolt céllal, hogy éremmel térjenek haza Tokióból.

K-2 500 m, Európa-bajnok (olimpiai szám):  Kozák Danuta, Bodonyi Dóra (Magyarország) 1:44,175 perc, 2. Karolina Naja, Anna Pulawska (Lengyelország) 1:45,420, 3. Volha Hudzenka, Marina Litvincsuk (Fehéroroszország) 1:45,450.

Megemlékezés a trianoni döntés 101. évfordulóján a történelmi Magyarország mértani közepénél

Babák Mihály: A gyász mögöttünk van, nekünk a mát, a holnapot és a jövőt kell megélnünk

Virág Imre és Kánó Bence

Nem tudott győzelemmel zárni a Hunyadi