in ,

Erdélyből Budapestre, a Duna-partról a Körös-partra

Szabó Barna a Liget Hotelben
Szabó Barna a Liget Hotelben (Fotó: Babák Zoltán)

Szabó Barna egy erdélyi kisvárosból, Sepsiszentgyörgyről származik. Sokáig foci volt az élete, de szívesen segédkezett az édesanyjának és a nagymamájának a konyhában. A szakácsiskola elvégzése után különböző éttermekben fejlesztette gasztronómiai tudását.

Kihívásokat keresve érkezett 2000-ben Budapestre. 2010-ben került a Halászbástya Étteremben. A konyha irányítását 2014-ben bízták rá. Jelenleg az két csapatban focizik játékos-edzőként, pontosabban két helyen vezet éttermet executive séfként, a Halászbástya mellett a Szarvasi Liget Wellness és Konferencia Hotel konyháját is. Folyamatosan fejleszti tudását, amit szívesen ad át a csapatának.

A hotel menedzsmentje és Szabó Barna épp a hétvégi borvacsora előkészítésén fáradozott, mikor arról kérdeztük, hogy hogyan kezeli a két, nyilvánvalóan más műfajú konyha vezetését.

Miben másabb a Halászbástya Étterem és a Liget Hotel konyhája?

– A Halászbástya egy fine dining étterem, míg itt elsősorban a büférendszerű étkeztetés zajlik. Ami közös, hogy mindkettőben igyekszünk kiváló minőségű magyar alapanyagokat használni; ugyanúgy hozzányúlunk a mangalicatarjához, keleméri bárányhoz, magyar gyöngyöshöz, galambhoz, illetve az, hogy ezekből az új technológiák segítségével egy ízekben és stílusban gazdag új ételt alkossunk a vendégeknek. Elég sok mindent saját magunknak állítunk elő. Számomra ezek nagyon fontosak.

Esetleg tervben van itt is egy fine dining jellegű konyha kialakítása?

– Egyáltalán, de nem is szeretném. Itt igazából egy letisztult, bisztró jellegű konyhát szeretnék vinni.

Itt mire fektetsz hangsúlyt?

– Itt is ragaszkodom a szezonális friss alapanyagokhoz. Most van a spárgaszezon, akkor azzal dolgozunk, de hamarosan jön a friss borsó, majd itt a lecsószezon. Jön a rebarbara, akkor azt építjük be egy főételhez, levesbe, például lehet egy málnás rebarbara-krémleves, de akár egy desszerthez is tökéletes.

Mi a különlegessége az általad vezetett konyháknak?

– Talán az, hogy a mai napig szívesen dolgozom az erdélyi konyha lapjaival, családi receptekkel. 

Milyen hazai ízekből merítesz?

– Nagyon sok friss tárkonyt, lestyánt használok, kovászolni szoktam alapanyagokat, spárgát, retket, ceruzababot. Az erdélyi konyha jellemzően savanyítással tartósít.

Ahogy említettem hosszú idő után ismét borvacsora előtt állt a Liget Hotel, Szabó Barna épp azzal volt elfoglalva, hogy a Thummerer Pince kiváló borai mellé összeállítsa az ételeket.

Ismered a borokat, vagy honnan tudod, hogy melyik borhoz milyen ízvilágú ételt ajánlj?

– Miután a Halászbástya Étterem egy fine dining étterem, ismernem kell a borokat is, de rendszerint segítséget kérek egy sommelier-től, aki megmondja, hogy milyen borhoz milyen ételalapanyagot párosítsak.

Mi lesz a menüsor a borok mellé?

– Kacsamáj és kacsamáj bonbon rebarbarával, mellé pirított kalács lesz az előétel, majd lazac, amit gravlaxszal, sóval, cukorral pácoltuk 12 órán keresztül. Ez kiszívta a nedvességet a halból, ami kapott egy hideg füstöt. Bessameles vinaigrette öntettel, vaníliával és friss passiógyümölccsel (maracuja), valamint karfiolpürével szervírozzuk. A főételnek wagyu fartő készült szarvasgombával, bébirépával és egy lágy burgonyakrémet tettünk mellé. Desszertként csokoládé pohárkrém zárta a sort feketeszederrel és tonkababbal.

Arra a kérdésünkre, hogy hogy érzi magát Szarvason így felelt:

– Jól érzem most magam, két éttermet vezetek. Amíg a turizmus még nem állt vissza, Budapest várhat, addig ide tudom csoportosítani a felszabadult energiáimat.

A borvacsora étel- és italpárosítása végül ebben a formában került a vendégek elé:

🥂 Brut Nature Pezsgő 2016

#Welcome
🍴 Kacsamell & kacsamáj bonbon, rebarbara
🍷 Thummerer Rosé 2020

#Előétel
🍴 Lazac, vanília, karfiol, passiógyümölcs
🍷 Chardonnay Battonage 2019

#Főétel
🍴 Wagyu fartő, szarvasgomba, burgonya, répa
🍷 Bikavér Grand Superior 2015, Nagy-Eged
🍷 Rébus Cuvée 2017

#Desszert
🍴 Tonkabab, étcsokoládé, szeder

🍷 Kadarka Grand Superior 2015

A hazatérő vitéz Tersztyánszky Ödön fogadása a Keleti pályaudvaron

Egy olimpikon, vitéz Tersztyánszky Ödön emlékezete Szarvason

A szarvasi karatecsapat

SAMAN Karate Kupa: érmekkel zártak fiataljaink