in ,

Vastaps Holló Jankónak

A Holló Jankó a Békéscsabai Jókai Színház előadásában
A Holló Jankó a Békéscsabai Jókai Színház előadásában (Fotó: Kepenyes Balázs)

Az évad első meséje került bemutatásra szerdán este a Vízi Színházban. Sajnálatos, hogy csak jó fél házzal telt meg a nézőtér, pedig nagyszerű előadás részesei lehettünk.
A Békéscsabai Jókai Színház a Viharsarok Táncszínházzal koprodukcióban mutatta be Szabó Attila – ifj. Mlinár Pál – Lovas Gábor Holló Jankó című mágikus táncjátékát ifj. Mlinár Pál koreográfiájával és rendezésében.

Az alap a népmese, amit mai mesévé alakítottak a szerzők. Holló Jankót kisbabaként apja, a bölcs Agg Siász király elbújtatja, amit Erzsók anyó (Nagy Erika) lát, így magához veszi, és felneveli Jankót (Gáspár Bendegúz). Jankó kicsit más mint a többi gyerek, mert talált gyerek, mert egy hollószerű sebhely van az arcán, ezért sok bántás éri. Apja egy amulettet tesz a csecsemőre, és egy varázsigét mond el, amikor elrejti a kisfiút, amit az anyó végig hallgat és megjegyez, hogy Jankónak továbbadhassa azt. Szorgalmasan, türelmesen, szeretettel, naponta tanítja Jankót a versikére. A varázsige és az amulett arra kell, hogy majd visszaszerezhesse a hatalmat, de ezt sokáig nem tudja, nem érti. Holló Jankó a varázslat és mágia bűvös világában él, varázserejével nem tud mit kezdeni, nem is érti. Találkozása a vándorcigányokkal sorsszerű, mert a cigányasszony Babusától (Veselényi Orsolya) megtudja, mi a feladata. Le kell győznie Corax-ot, a trónbitorlót (Mlinár Péter), aki megölte apját.

További szereplők: Lóri Vajda: ifj. Mlinár Pál, Korpusz: Mlinár Zsuzsa, Kordélia: Nemcsényi Aliz, Korina: Földes Roxána, Acsar: Oláh Dániel, Anna: Kis Anna Borbála, Cinka: Tóth Luca, Bangó: Vig Péter.

Komoly mondanivalóval megírt mesét láttunk, remek táncosokkal. Még a felnőttek is találhattak olyan mondatokat, amelyek számukra is elgondolkodtató. A bajbajutott segítése, a gyógynövények ereje, az elfogadás, a magunkért való kiállás, a szeretet minden korosztály számára fontos. A komoly témák ellenére vidám, játékos, misztikus, izgalmas előadást láttunk, nagyon jó díszlettel, gyönyörű jelmezekkel, káprázatosan jó táncosokkal.
Zeneszerző: Lovas Gábor, szövegkönyv: Szabó Attila. Díszlettervező: Lenkefi Zoltán, jelmeztervező: Mlinár Péter. A rendező asszisztense: Sallai Zsóka. Koreográfus – rendező: ifj. Mlinár Pál.

A táncosok a 30 fok körüli hőmérsékletben táncoltak, ami nagy teljesítmény. Csak gratulálni lehet produkciójukhoz, amit a közönség hosszú tapssal köszönt meg a táncosoknak, minden szempontból megérdemelten.

Nemcsényi Dóra
Nemcsényi Aliz (Fotó: Kepenyes Balázs)

Az előadás végén ifj. Mlinár Pál megköszönte Nemcsényi Aliz munkáját egy csokor virággal, mert ez volt az utolsó közös munkájuk, hiszen Aliz a Magyar Állami Népi Együttes tagja lett, ott folytatja táncos pályáját.

A magam és a Newjság nevében szeretettel gratulálunk! Sok sikert Aliz!

Galambos Edit

A fotókat Kepenyes Balázs készítette.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke

Döntés született a következő évek fejlesztéseiről a júniusi megyegyűlésen

Sutyinszki István

50 célból 48-at sikerült ledöntenie