in , ,

Don Quijote járt a Körös színpadán

Don Quijote a Szarvasi Vízi Szníházban (Fotó: Babák Zoltán)

Leigh–Darion–Wasserman: La Mancha lovagja című vizsgaelőadást láthatták a nézők a Szarvasi Vízi Színházban vasárnap este a Baross Imre Artistaképző Intézet SZÍNITANHÁZ Chircuschool előadásában. Az este házigazdája Molnár Etele alpolgármester volt.

„A La Mancha lovagja Cervantes regényének világsikerű musical változata. Főhőse lovagregények olvasgatása közben szebb és jobb világról álmodozott. Egészen addig, amíg elhitte, hogy abban él. Kóbor lovagnak állt, kalandokat keresett, hogy hírnévre és dicsőségre tegyen szert. Küldetésében, szerelmének felkutatásában fegyverhordozója, Sancho Panza támogatására számíthat.” olvasható a szinopszisban.

Az előadás bebizonyította, hogy díszlet nélkül is van előadás és nem is akármilyen. Ha lerajzolunk egy színpadra egy téglalapot, de nem zárjuk le – hiszen ajtó kell – de egyéb díszlet nem, a közönség fantáziája odaképzeli a lovat, a szélmalmot, a várat, a börtönt, az ajtót. Azonban hiába Don Quijote optimizmusa, a színpadon tombolt az erőszak. Ez érezhető volt az előadás nagy részében, hogy jól játszottak bizonyítja, hogy minden erőszakos jelenet láttán összeszorult a gyomrom, az öklöm – nem jó érzés. Talán nem baj, ha megmaradok Don Quijote álomvilágában.

Az álom, mit nem láttak még,
és győzni, hol nem győztek még.
A bánatot eltűrni némán,
s ott járni, hol nem jártak még.
A vágyad nem elérthető,
de látod a távoli célt.
A lélek, csak az segít tovább,
megnyílik a csillagos ég.
Törvényem ez, ezt követem én,
ha nincsen már remény.
A hitem az él, az vezet tovább,
s mint ki előre néz,
annak bármilyen göröngyös
útja van nem lesz nehéz.
Bízom hát, mert ki céljához hű,
tudja, hogy merre lép.
Arra Glória nem vár talán,
csak egy csöpp békesség.
Ha talán jobb lesz így a világ,
nem volt értelem nélkül a lét.
És a vérem nem hiába hullott,
elértem a távoli célt!

Szereplők: Cervantes / Don Quijote: Murvai Márton, Sancho: Szondi Tamás, Aldonza / Dulcineia: Dichter Dóra, Herceg / dr. Carraco / Tükörlovag: Búzási Patrik m.v., Kormányzó / Fogadós: Simon Zoltán, Apáca: Szőke Laura, Unokahúg: Cseke Brigitta, Házvezetőnő: Szűcs Enikő, Kapitány: Szarvas Attila m.v., Borbély / Fogadós: Szabó Emőke.

Koreográfus: Marsi Laura, verekedések: Murvai Márton, díszlet, jelmez: Cseh Zsuzsa. Rendező: Kedvek Richárd.

Szerdán este ugyanez az osztály Arthur Miller drámája nyomán írt Boszorkányok Salemben című drámáját adják elő Kovács Gábor Dénes rendezésében.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Alfredo pulykamell

Hello, ez itt az Alfredo pulykamell!

Látogatók a Tessedik Sámuel Múzeumban a Múzeumok éjszakáján

Házasságok is köttettek a Múzeumok éjszakáján