Látogatók a Tessedik Sámuel Múzeumban a Múzeumok éjszakáján
Látogatók a Tessedik Sámuel Múzeumban a Múzeumok éjszakáján (Fotó: Babák Zoltán)
in ,

Házasságok is köttettek a Múzeumok éjszakáján

A 2021-es év Múzeumok éjszakája tematikája az emberi élet “fordulópontjai” köré épült. A programsorozathoz az idei évben is csatlakozott a Tessedik Sámuel Múzeum.

A tárlatvezetések a megújult kiállításokon, a Tessedik-termen, a megújult régészeti kiállításokon, a 20. század második felében állatorvosként tevékenykedő Domán Imre hagyatékából berendezett néprajzi gyűjteményét bemutató tárlaton, illetve az emeleti Élettér termen keresztül vezettek, árulta el Balogh Tünde, a TSM néprajzos muzeológusa.

A TSM Élettér terme a korabeli szarvasi emberek hétköznapjait mutatja be életük fordulópontjaival, az azokhoz kapcsolódó szokásokkal, a gyermekkort, a házasságot, illetve az öregkort és a temetkezést övező hiedelmekkel.

Ezek közül a fordulópontok közül a házasság témája – mint fordulópont – került előtérbe annak szokásaival. Kézműves foglalkozások keretében esküvői kiegészítőket, gyűrűt, fejkoszorút, bokrétát lehetett készíteni, valamint próbatételeket lehetett kiállni. Ha ezeket teljesítettek a látogató, akkor egy kis szertartás keretében összeházasodhattak a múzeumban. Ehhez kis enteriőrt rendeztek be, ahol fotózkodni lehetett, illetve kaptak egy házasságlevelet arról, hogy egybekelésük a múzeumban történt.

Don Quijote a Szarvasi Vízi Szníházba

Don Quijote járt a Körös színpadán

Tóth Patrik a dobogó legfelső fokán

Világbajnoki induló Tóth Patrik