in , ,

Holnap indul a hétvégi levendulaszüret Szappanosban

Egy titkos levendulaszörp és lekvár nyomában

Levendulatövek Závogyán Judit ültetvényén (Fotó: Babák Zoltán)

Van egy levendulaszörp, illetve egy levendulalekvár receptje titkos összetevőkkel. Igaz, ezeket nagyjából elárulta Závogyán Judit, de az arányokat sajnos nem, így marad a kísérletezés.

A közelmúltban kiderült számunkra, hogy osonópályán levendula-nagyhatalom lett Szarvas. A múltkor Demeterné Annus Krisztina bokraira csodálkoztunk rá, most pedig Závogyán Judit Szappanosban található levendulaültetvényére.

Míg Judittal beszélgettünk, a nap egyre alacsonyabbra ereszkedett, lágy narancsszínei nagyon szépen keveredtek a levendula lilájával.

Závogyán Judit
Závogyán Judit (Fotó: Babák Zoltán)

Az első tövek története 2012-ig nyúlik vissza, amikor a Gyulai Szakképzési Centrumban – ahol a szakképzésen belül levendula is téma – az egyik oktató megkérdezte, hogy adhatna-e neki egy zacskónyi magot. Miután Juditban mindig is volt egy szerelem a levendula irányába, örömmel fogadta.

A zacskóban volt vagy ötezer mag.

“Ahogy azt kell, én azt kifagyasztottam, majd elültettem. Mind kibújt, pedig a szakemberek azt mondták, hogy nem mindig szoktak kikelni. Édesanyámmal szétszedtük és egyesével elpalántáltuk őket”, emlékezett vissza a majd tíz évvel ezelőtti kezdetekre.

A levendulát úgy kell szaporítani, hogy a magot meg kell fagyasztani előtte.

🙂

Így lett vagy ötezer tő levendulája, amit gondoznia kellett. Kiderült, a levendula jó a terápiás kezelésben is. Nagyon bírják, ha a munkában felgyülemlett stresszt és feszültséget szeretetre fordítva rajtuk vezetik le, mert még mára is maradt vagy négyezer tő közülük, pedig már kilencedik éves az ültetvény.

“Kijöttem ide és szeretgettem őket.”

Megtanulta feldolgozni a termést. Levendulazsákokat, illatosítókat, illetve a cikkünk elején említett titkos összetevőkkel szörpöt és lekvárt készített belőlük.

Megtanulta feldolgozni a levendulát
Megtanulta feldolgozni a levendulát (Fotó: Babák Zoltán)

Családi gazdaságuk fő attrakciója továbbra is a szilva marad, mondja, de férjével, Bodnár Istvánnal, Kuszuval azt állapították meg, hogy a szilva- a levendulalekvár jól passzol egymáshoz.

Sajnos semmilyen fondorlatos kérdéssel nem sikerült közelebb férkőzni a titkos recepthez, de akinek felkeltettük az érdeklődését, látogasson ki pénteken, szombaton vagy vasárnap a Szappanosban levő ültetvényükre, és kísérletezzen! Így fogunk tenni mi is, mert a múltkori, Demeterné Annus Krisztinél szedett levendulából készített szörpünk szörpnek csapnivaló, de gin-tonicba hibátlan.

Útvonal Szappanosba
Útvonal Szappanosba (Google Maps)

Péntekre, szombatra és vasárnapra szabad szedést hirdettek Závogyán Juditék. Mindhárom nap 10 és 20 óra között várják a vendégeket. Részletek Závogyán Judit Facebook-eseményében olvashatók.

Korbely István festőművész

Korbely60: 60+1 év, 60 festmény plusz itt lesz St. Martin

Ariel

Ariel – a tenger helyett – a Körös felett