ban/ben ,

Ruzsinszki Balázs ezüstérmes a nemzetközi Ifjúsági Ligán

Ruzsinszki Balázs
Ruzsinszki Balázs

Az olimpiai karate legrangosabb ifjúsági versenysorozatának poreci állomásán a szarvasiak is képviseltették magukat. Mesterük kisebbik fia a nemzetközi mezőnyben a dobogó második fokára állhatott, amiről a Magyar Karate Szakszövetség is vezető hírként számolt be közösségi csatornáján.

A múlt hétvégén Horvátországban megrendezett WKF Karate 1 Youth League négy napon át tartott, 50 ország több mint 1500 válogatott szintű fiatal karatésa mérhette össze tudását öt korosztályban. A szarvasiak Frankó Dániel, Nagy Máté, Kerti Kelemen, Müller Péter és Ruzsinszki Balázs összetételű csapattal utaztak, kiegészülve a Csonka Viktor által felkészített Tisza Volán SC-s Juhász Bálinttal, valamint Bartha Nikola tanítványával, a BVSC színeiben versenyző Ádám Alexandrával. Utóbbi két esetben is van helyi érdekeltség, hiszen mindkét edző és sportoló szoros együttműködésben dolgozik a Dél-Alföldi Regionális Karateközpontot vezető Ruzsinszki Györggyel, a hivatalos nemzetközi versenyre vonatkozó edzői licence szabályok miatt pedig mindkét sportoló mögött a „WKF KUMITE COACH” minősítéssel rendelkező szarvasi szakember ült Horvátországban.

A csütörtöki versenynapon Ruzsinszki Balázs lépett tatamira az U12-esek között, aki rögtön meg is alapozta a csapat sikerét. Az első nagyobb nemzetközi versenyen való megmérettetés miatt némi izgalom ugyan érezhető volt rajta, de a győzni akarása erősebb volt. Az első körben az orosz és a román versenyző küzdelmét várta előnyerőként. Mérkőzésük 5:1 arányú győzelemmel zárult. A következő fordulóban Balázsnak jó védekezés mellett két ütést is sikerült bevinnie ellenfelének, ami döntőbe jutást ért. Itt már mindkét sportoló óvatosabban küzdött, pont nem született, 0:0-ás döntetlen lett a végeredmény, amit a szabályok értelmében bírói döntés követ. A mérkőzés vezetői ezúttal a koszovói fiúnak kedveztek, így maradt a 2. hely és a vele járó ezüstérem.

Frankó Dániel az U21-esek +84 kg-jában jól kezdett, tiszta találatot vitt be, ám ezt csak a vezetőbíró értékelte, a pontszerzéshez azonban még egy sarokbírónak is támogatnia kellett volna az ítéletet. Ez követően ellenfele megelőző találatát már megadták ketten, így elmaradt a továbbjutás.

Müller Péter a kadetek között több betegség miatti kihagyás után lépett tatamira, és bár voltak biztató megmozdulásai, az egyik ütésre nem megfelelően reagált, utána pedig már nem tudott fordítani.

A junior lányoknál Ádám Alexandra következett. Kiváló lábtechnikával két mérkőzést tudott nyerni, a harmadik körre azonban testben és fejben elfáradt. Szlovén ellenfele azonban egészen a döntőig menetelt, így Alexandra vigaszágra került. Itt már nem hibázott: úrrá lett a fáradtságán, mérkőzésről mérkőzésre pontosan és fegyelmezetten követve a szarvasi mester utasításait áthaladt svájci, majd horvát ellenfelén, végül a bronzdöntőben 4:0-ra verte a macedón válogatott Bozhnkvskát, a megfelelő pillanatokban megcsillogtatva bravúros rúgásait. Alexandra ezzel bizonyította, hogy rangos nemzetközi mezőnyben is képes helyt állni, ami biztató előjel a jövőbeni Európa- és világbajnokságok viszonylatában is.

Utolsó napon lépett tatamira Nagy Máté a -61 kg-osok között. A bemelegítés tökéletesen sikerült, a szarvasi fiú elképesztő dinamikával reagált le minden jeladást. A tatamin is irányította mérkőzését az indulástól kezdődően, és egy fordulós egyenes rúgással találatot is szerzett, ám ezt túl erősnek találták, így elmaradt az érte járó 2 pont. Ezután ellenfele egyik akcióját ugyan védte és vissza is támadott rá, azonban két sarokbíró a másik oldalra jelzett találatot, így a jó kezdés ellenére elmaradt a továbbjutás.

Kerti Kelemen több biztató akciót is felvonultatott, próbálkozásait ponttal is jutalmazták, de két hibáját is ki tudta használni ellenfele, így 1:2 arányban végül alulmaradt.

Utoljára a szegedi Juhász Bálint következett a junior -76 kg-ban. Egy leindítással sikerült megszereznie a vezetést, ám az előny megtartása közben többször is büntetéssel járó technikai hibát vétett, és végül kilépett a tatamiról, így pontbeli előnye ellenére leléptették.

Sportolóink és a csapattal közösen edző versenyzők szereplése megfelelő visszajelzés. A korona vírus miatti hosszú kihagyás a verseny rutin szempontjából érezhető volt, találatszerzés azonban szinte mindenkinek sikerült nemzetközi mezőnyben is. Ketten éremmel térhettek haza, ami a többieket is megerősítheti abban, hogy célirányos felkészüléssel kellő hittel és elszántsággal a következő versenyen képesek legyenek további mérkőzéseket megnyerni és akár dobogós helyezéseket is elérni.

SZHKE

Tetszett a cikkünk?

Szabó László producer, Szente Vajk rendező, Veréb Tamás (Puskás) és Náray Erika (Puskás Ferenc édesanyja)

Csütörtökön Szarvason pályára lép PUSKÁS!

Szemerédi Bernadett, Timkó János és Boronyák Gergely

Örömjáték a színpadon