in ,

Ruzsinszki Balázs ezüstérmes a nemzetközi Ifjúsági Ligán

Ruzsinszki Balázs
Ruzsinszki Balázs

Az olimpiai karate legrangosabb ifjúsági versenysorozatának poreci állomásán a szarvasiak is képviseltették magukat. Mesterük kisebbik fia a nemzetközi mezőnyben a dobogó második fokára állhatott, amiről a Magyar Karate Szakszövetség is vezető hírként számolt be közösségi csatornáján.

A múlt hétvégén Horvátországban megrendezett WKF Karate 1 Youth League négy napon át tartott, 50 ország több mint 1500 válogatott szintű fiatal karatésa mérhette össze tudását öt korosztályban. A szarvasiak Frankó Dániel, Nagy Máté, Kerti Kelemen, Müller Péter és Ruzsinszki Balázs összetételű csapattal utaztak, kiegészülve a Csonka Viktor által felkészített Tisza Volán SC-s Juhász Bálinttal, valamint Bartha Nikola tanítványával, a BVSC színeiben versenyző Ádám Alexandrával. Utóbbi két esetben is van helyi érdekeltség, hiszen mindkét edző és sportoló szoros együttműködésben dolgozik a Dél-Alföldi Regionális Karateközpontot vezető Ruzsinszki Györggyel, a hivatalos nemzetközi versenyre vonatkozó edzői licence szabályok miatt pedig mindkét sportoló mögött a „WKF KUMITE COACH” minősítéssel rendelkező szarvasi szakember ült Horvátországban.

A csütörtöki versenynapon Ruzsinszki Balázs lépett tatamira az U12-esek között, aki rögtön meg is alapozta a csapat sikerét. Az első nagyobb nemzetközi versenyen való megmérettetés miatt némi izgalom ugyan érezhető volt rajta, de a győzni akarása erősebb volt. Az első körben az orosz és a román versenyző küzdelmét várta előnyerőként. Mérkőzésük 5:1 arányú győzelemmel zárult. A következő fordulóban Balázsnak jó védekezés mellett két ütést is sikerült bevinnie ellenfelének, ami döntőbe jutást ért. Itt már mindkét sportoló óvatosabban küzdött, pont nem született, 0:0-ás döntetlen lett a végeredmény, amit a szabályok értelmében bírói döntés követ. A mérkőzés vezetői ezúttal a koszovói fiúnak kedveztek, így maradt a 2. hely és a vele járó ezüstérem.

Frankó Dániel az U21-esek +84 kg-jában jól kezdett, tiszta találatot vitt be, ám ezt csak a vezetőbíró értékelte, a pontszerzéshez azonban még egy sarokbírónak is támogatnia kellett volna az ítéletet. Ez követően ellenfele megelőző találatát már megadták ketten, így elmaradt a továbbjutás.

Müller Péter a kadetek között több betegség miatti kihagyás után lépett tatamira, és bár voltak biztató megmozdulásai, az egyik ütésre nem megfelelően reagált, utána pedig már nem tudott fordítani.

A junior lányoknál Ádám Alexandra következett. Kiváló lábtechnikával két mérkőzést tudott nyerni, a harmadik körre azonban testben és fejben elfáradt. Szlovén ellenfele azonban egészen a döntőig menetelt, így Alexandra vigaszágra került. Itt már nem hibázott: úrrá lett a fáradtságán, mérkőzésről mérkőzésre pontosan és fegyelmezetten követve a szarvasi mester utasításait áthaladt svájci, majd horvát ellenfelén, végül a bronzdöntőben 4:0-ra verte a macedón válogatott Bozhnkvskát, a megfelelő pillanatokban megcsillogtatva bravúros rúgásait. Alexandra ezzel bizonyította, hogy rangos nemzetközi mezőnyben is képes helyt állni, ami biztató előjel a jövőbeni Európa- és világbajnokságok viszonylatában is.

Utolsó napon lépett tatamira Nagy Máté a -61 kg-osok között. A bemelegítés tökéletesen sikerült, a szarvasi fiú elképesztő dinamikával reagált le minden jeladást. A tatamin is irányította mérkőzését az indulástól kezdődően, és egy fordulós egyenes rúgással találatot is szerzett, ám ezt túl erősnek találták, így elmaradt az érte járó 2 pont. Ezután ellenfele egyik akcióját ugyan védte és vissza is támadott rá, azonban két sarokbíró a másik oldalra jelzett találatot, így a jó kezdés ellenére elmaradt a továbbjutás.

Kerti Kelemen több biztató akciót is felvonultatott, próbálkozásait ponttal is jutalmazták, de két hibáját is ki tudta használni ellenfele, így 1:2 arányban végül alulmaradt.

Utoljára a szegedi Juhász Bálint következett a junior -76 kg-ban. Egy leindítással sikerült megszereznie a vezetést, ám az előny megtartása közben többször is büntetéssel járó technikai hibát vétett, és végül kilépett a tatamiról, így pontbeli előnye ellenére leléptették.

Sportolóink és a csapattal közösen edző versenyzők szereplése megfelelő visszajelzés. A korona vírus miatti hosszú kihagyás a verseny rutin szempontjából érezhető volt, találatszerzés azonban szinte mindenkinek sikerült nemzetközi mezőnyben is. Ketten éremmel térhettek haza, ami a többieket is megerősítheti abban, hogy célirányos felkészüléssel kellő hittel és elszántsággal a következő versenyen képesek legyenek további mérkőzéseket megnyerni és akár dobogós helyezéseket is elérni.

SZHKE

Szabó László producer, Szente Vajk rendező, Veréb Tamás (Puskás) és Náray Erika (Puskás Ferenc édesanyja)

Csütörtökön Szarvason pályára lép PUSKÁS!

Szemerédi Bernadett, Timkó János és Boronyák Gergely

Örömjáték a színpadon