in ,

Díjak és kitüntetések Szarvas 299. születésnapján

Városvezetők és díjazottak a városnapon (Fotó: Babák Zoltán)

Évről évre július 23-án ünnepeljük a város születésnapját, jövőre újratelepítésének 300. évfordulóját. Ilyenkor ünnepélyes körülmények között díjazzák azokat a szarvasiakat vagy Szarvashoz kötődőket, akik munkájukkal, tetteikkel hozzátettek a város előrehaladásához, jó híréhez.

Így történt ez tegnap is, amikor az Evangélikus Ótemplomban 37-en ültek a padokban, hogy átvegyék a díjaikat, vagy kitüntetéseiket.

Az újratelepítés 299., – illetve harmadszori – várossá nyilvánításának 55. évfordulóján Melis Zsuzsanna, az esemény házigazdája köszöntötte az ünneplőket az Evangélikus Ótemplomban.

Elsőként az evangélikus zenekar játszott és dalolt, majd Pentaller Attila református prédikátor, illetve Lázár Zsolt evangélikus esperes celebrált rövid istentiszteletet. Az egyházi és a világi részt elválasztandó Szemerédi Bernadett egy Celine Dijon dalt adott elő.

“Nemcsak a teremtőnek tartozunk hálával, hanem azoknak is, akik előttünk éltek, akik házat kerestek és hazát találtak, illetve velünk élőknek is”, fogalmazott Babák Mihály polgármester. “Az idő végtelen folyamában 299 év rövid idő, a nagy homokórában egy porszem, de ha azt nézzük, hogy a három évszázad mennyi küzdelemmel járt és jár, már mérhető. Nem beszélnek a falak, nem beszélnek a kövek, nem mondják el, milyen napi gondokkal küzdöttek azok, akik közöttük éltek, pusztán csak jelzik, éltek itt emberek, és a boldogulásukat keresték”, folytatta gondolatait városunk első embere.

Frankó Anna, Szarvas város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke két nyelven mondott köszöntőt. Paolo Coelho gondolataiból két szót, a gyökereket és a szárnyakat emelte ki. “Őseink gyökerei a 18. századra nyúlnak vissza, amikor a szorgos szlovákok letelepedtek a mai Szarvas területén, és szétkötötték szárnyaikat, hogy szabadon mozoghassanak és megfelelő életkörülményeket teremtsenek maguknak”, mondta.

Így tesznek a mai szarvasi szlovákok is. Az önkormányzatnak köszönhetőn stabil háttérrel működnek, kiterjesztették szárnyaikat, és szépen fejlődnek.

“Kívánom a városomnak, hogy az utódaink is itt leljék meg szilárd gyökereiket. A múltra és az ősökre emlékezni kellemes dolog, ha az ember azonosul velük, és tisztában van vele, hogy mindig az ő szellemükben cselekedett”, zárta köszöntőjét Frankó Anna.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Emil Kuchar, Szlovákia békéscsabai konzulátusának főkonzulja, Mótyán Tibor, Szarvas város díszpolgára, illetve Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, szintén városunk díszpolgára.

A legrangosabb díját, a város díszpolgári címét gróf Bolza Pál kapta.

“Szarvas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete gróf Bolza Pál részére a várost maradandóan gazdagító életművének elismeréseként posztumusz díszpolgári címben részesíti”, hangzott el a méltatásban.

Gróf Bolza Pál díszpolgári címét és a vele jár pecsétnyomót dr. Kiss Imre esperes vette át és őrzi meg az utókornak (Fotó: Babák Zoltán)

A díszpolgári címet jelképező oklevelet a Bolza család által bőségesen támogatott szarvasi Szent Klára plébánia képviseletében dr. Kiss Imre esperes vette át és őrzi meg az utókornak.

Szarvas Városért díjat ítéltek Fekete Péternek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkárának, Gaál Rolandnak, a Szarvasi Járási Hivatal vezetőjének, valamint Szarvas város címzetes főjegyzőjének, dr. Melis Jánosnak.

Szarvas Város Sportjáért Kitüntetést vehetett át Zalán Csaba és Patkó Lajos.

Szarvas Város Kulturális Életéért díjat Rómer Ilona, dr. Kutas Ferenc és Kozák Orsolya kapott.

Pedagógiai Díjat Bátor György, Medvegy Jánosné, Nyemcsok Mátyásné, Borzovánné Burai Julianna és Koppányiné Langó Zsuzsanna érdemelt.

Közegészségügyi díjra dr. Kós Nórát, Szántainé Nagy Ágnest és Varga Margitot jelölték.

Közszolgálati díjat dr. Váriné Domán Gabriella, Tóth Tamásné, Rideg Éva, Krivik Viktor és Petneházi Andrea kapott.

Védelmünkért díjat Zvara Pálnak és Oltyán Sándornak ítélt a testület.

Szociális Tevékenységért díjat Bakula Pál és Fazekas Ágnes vehetett át.

Szarvas Város Ifjú Tehetsége díjat Müller Péter, Antal Dóra, Pusztai Liza és Szabó-Mravik Szabolcs érdemelt.

Közművelődési Díjat Gerhát Katalin, Molnárné Pető Beáta és Kovácsné Tímár Ildikó, illetve Varga Viktor kapott.

Posztumusz Közművelődési díjra jelölték az idén elhunyt Szabó László bábkészítőt. A díjat lánya, Hegedűs Tiborné vette át.

Szarvas Város Turizmusáért Díjat Urbán Ildikónak, Rohonyné Urbancsok Zsuzsannának, valamint a Tessedik Sámuel Múzeumnak ítéltek. Utóbbi közösségének nevében Roszik Zoltán, a múzeum igazgatója vette át. Szintén ilyen díjat kapott a Szarvasi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, a díjat Frankó Anna vette át.

Gazdaságfejlesztéséért Díjat kapott a Garai Kft., amit a cégalapító felesége, Garai- Szabóné Fabó Éva a Szarvasért Alapítvány diákokat segítő programja javára ajánlott fel, amit nagy tapssal köszönt meg a közönség.

A díjak és kitüntetések átadását követően az ünneplő tömeg a letelepedési emlékműhöz vonult, hogy ott elhelyezzék hálájuk és tiszteletük koszorúit.

Puskás, a musical Szarvason

Puskás és az Aranycsapat Szarvason lépett pályára

Twist Olivér a Szarvasi Vízi Színházban

Olivér története