in , ,

Ritka kincs a Körös fölötti színpadon: Benedekffy Katalin

Benedekffy Katalin
Benedekffy Katalin (Fotó: Babák Zoltán)

A Cervinus Művészeti Fesztivál utolsó előtti napjára is jutott egy nem mindennapi előadás. A káprázatos Benedekffy Katalin Prima-díjas koloratúrszoprán énekeső hozott csodát a Vízi Színház színpadára. Műsorának címe Női lélek rejtelmei, amelyben nőknek írt világhírű dalokat hallgathattunk, az opera- és operett irodalomból.

Szarvason, ahol Melis György született, ritka kincs az opera. Tatai Nóra, ha ideje engedi ad koncertet városunkban, csodálatos hangjával, egyéniségével, lenyűgözi nézőit. Ezért volt kuriózum hétfőn este Benedekffy Katalin aki a CervinusFeszt keretében lépett színpadra és nem csak választott dalaival, hanem egyéniségével is lenyűgözte a Vízi Színház nézőit, ezen a fantasztikus színpadon.

Aki ott volt a Cervinus Művészeti Fesztivál nyitó napján, Az éjszaka színei című gálán, már láthatta, hallhatta Benedekffy Katalin csodálatos hangját, ahol egyedül is és két fantasztikus hangú cervinusos művésszel, Nádházy Péterrel és Timkó Jánossal is énekelt duettet, akik méltó partnerei voltak a koloratúrszoprán énekesnőnek.

Bennedekffy Katalin gyermekként gyakran szavalta nagybátyja, Kányádi Sándor verseit és sikeresen szerepelt különböző szavalóversenyeken, énekversenyeken, irodalmi esteken és kulturális rendezvényeken, amit több díjjal is jutalmaztak. Végzettsége szerint színésznő is. Ez szerepformálásban segíti a művésznőt. Éneklésben mestere a világhírű mezzoszoprán Hamari Júlia, de dolgozott Laki Krisztinával és Tokody Ilonával is – olvasható róla.
Hétfőn este a művésznőt Bárkányi Horváth Éva a Liszt Ferenc Zeneakadémia zongoraművésze kísérte, aki három mű erejéig önállóan is bemutatkozott a közönségnek.

A zeneszámok előtt Kovács Márta zeneelméleti útmutatásait hallgathattuk, amelyek közelebb hozták a csodálatos dalok hátterét, születésük körülményeit. Benedekffy Katalin énekelt Gounod operából, három Puccini operából Az utolsó Puccini mű, amely befejezetlen maradt a Turandot, ebből Liu halálát énekelte Katalin, a dal történetéhez hozzátartozik, hogy ez volt Puccini utolsó megírt dala.

A szomorú, de rendkívüli mű után igényes operettek primadonnáknak írt dalait hallhattunk. A művésznő Lehár Ferenc és Kálmán Imre műveiből énekelt pár gyönyörű dalt – a Víg özvegyből, a Marica grófnőből és a Csárdáskirálynőből is hallhattunk részleteket.

A dalok nehézségei a felkészültséget és a káprázatos hangot hivatottak megmutatni, ami eleganciával párosult. Benedekffy Katalint három gyönyörű estélyi ruhában láthattuk a Vízi Színház deszkáin énekelni – fehérben, bordóban és aranyban. Ez azt mutatta számunkra, hogy a művésznő nagyon fontosnak tartotta, hogy a közönség a hang csodálatos élménye mellett, egy elegáns este részese legyen.

Szép élményt nyújtó, emelkedett hangulatú előadás részesei lehettünk, a Cervinus Teátrum igazi gyöngyszemet mutatott meg a közönségnek.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Ezt gólt a játékvezető a kapus akadályoztatása miatt nem adta meg a játékvezető a farmereknek a huligánok ellen

Szoros mérkőzésekkel folytatódott a Nyári Kupa 2021

Babér terem a szlovák kertben