in

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek

Romhányi Tiborné a roma holokausztra történő megemlékezésen
Romhányi Tiborné a roma holokausztra történő megemlékezésen (Fotó: Babák Zoltán)

Romhányi Tiborné Szarvas Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke nyitotta meg a roma holokausztra történő megemlékezést pénteken, a Fő téri Általános Iskola dísztermében.

“Vannak olyan évszámok, amik kimaradtak a töriórák évszámbemagolós listájáról. Ilyen ez a mai nap is. Vajon hányan tudnák megmondani ma, hogy minek az évfordulójára emlékezünk ezen a napon, mi történt augusztus 2-án, vagy január 27-én. Nagyon kevesen”, mondta Romhányi Tiborné.

A Cigány Világszövetség 1972-ben Párizsban tartott kongresszusán nyilvánították augusztus 2-át a roma holokauszt emléknapjává, amit az Európai Parlament 2015-ben nyilvánított hivatalosan is a roma holokauszt nemzetközi emléknapjává.

A cigányok ellenállása hiúsította meg 1944. május 16-án az auschwitzi tábor felszámolását. Ez a nap a roma ellenállás emléknapja. A tábort aztán augusztus 2-a éjjelén mégis bekövetkezett, mialatt 3-4 ezer romát meggyilkoltak.

A Magyarországról elhurcolt és megült romák számát 5 és 70 ezer közé teszik. Az akkor kétmilliós összeurópai cigányság 10-30 százaléka veszhetett oda.

Azért kell nekünk emlékezni, a felnövekvő generációt is emlékeztetni, hogy ez még egyszer ne történhessen meg, zárta beszédét Romhányi Tiborné.

Babák Mihály polgármester innen fűzte tovább gondolatait: “Az emberek élete fölött csak a jóistennek van joga rendelkezni, másik embernek nincs. A jóisten védjen meg bennünket a politikai ideológiáktól, mert az mind halálszagú. Az csak kárt, pusztulást, szegényedést és halált hoz.”

“Szégyellni való századok állnak mögöttünk, nekünk az a dolgunk ma, hogy soha meg ne történhessék ilyen gyalázat, hogy ember embernek farkasa legyen. Erre senki sem jogosíthatja fel, még a jóisten sem, hogy a másik feje fölött pálcát törjön, életét elvegye”, fogalmazott polgármesterünk.

Nagyanyja szavait idézte, miszerint “nem szabad különbséget tenni emberek közt faj, vallás, szokás kapcsán, csak abban, hogy rendes ember vagy nem ember, a rendes embereket szeresse, a nem rendes embereket ne szeresse, ne segítse”.

Nagy Nikoletta, Szarvas Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának tagja a hitleri Németországban élő, illetve a magyarországi cigányok üldöztetését elevenítette fel évszámok mentén.

Védtelen áldozatok című dokumentumfilmet ajánlotta megtekintésre a Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Jónás Jánosné. Tíz évig készült. Sarkadi, dobozi, és kötegyáni idős túlélők beszélnek benne arról, amit megéltek.

Mindenkinek ajánlja, hogy menjen el valamelyik koncentrációs táborba, ahol láthatja azokat a dolgokat, amiket az oda zárt emberek használtak. Egészen más szemmel fogja – nem csak a zsidó vagy a roma holokausztot, hanem magát – a holokausztot látni, mert ezekbe a táborokba nemcsak zsidókat és cigányokat, hanem melegeket, vagy más, a rendszer által “nem egészségesnek” tekintett embereket is zártak.

Babák Mihály polgármester záró hozzászólásában elmondta, hogy megvan az első, a második világháború, az 56-os forradalom, a holokauszt zsidó áldozatainak névsora, nincs még meg a kitelepített szlovákok és a holokauszt roma áldozatainak listája.

“Próbáljuk meg összeszedni, mert jobban tárgyiasul előttünk, ha a sajátjainkról emlékezünk meg, mint az, amikor más településékről származókról”, intézett felhívást a jelenlevőkhöz.

“A világ megint rossz fele megy, mert ideológiákat gyártanak, emberek fognak elpusztulni”, zárta gondolatait Babák Mihály.

Vidám hangulatban zajlik a főzőverseny

Vidáman kezdődött, éjfélig tart a szentandrási Családi nap

Kaszáló a Gödény-halomnál

Lekaszálták a Gödény-halom szoknyáját