in ,

Tisztes helytállás a leendő bajnok ellen

A szentandrási Olasz Imre (kékben)
A szentandrási Olasz Imre (kékben) (Fotó: Babák Zoltán)

Ritka az, amikor a bajnokság második fordulójában már bajnokot hirdetnek, de a Békés megyei labdarúgó bajnokság megye II. “A” csoportjában nagy valószínűséggel nem kockáztat sokat az, aki Végegyháza két csapata közül az erősebbet a dobogó tetejére várja.

Végegyháza egy Csabacsűdnél is kisebb település a román határ mentén. 1390 lakosa és két labdarúgócsapata van. A kisebb a megye háromban játszik. A megye kettes csapat egy vállalkozónak köszönhetően leginkább, ha nem teljes egészében légiósokból áll.

“Azt gondolom, hogy tisztességesen helytálltunk a – már most ki merem jelenteni – leendő bajnokcsapat ellen”, értékelte a végegyháziak ellen tegnap játszott mérkőzést Boér Zsolt, a Hunyadi edzője.

Az első félidőt egyértelműen a végegyháziak uralták, de a Hunyadi szervezett védekezése állta a sarat. Az első gól a 13. percben esett. Egy bedobás után Bozsó Milán lefordult a védőjéről, megcsinálta a cselt Buzás Bálint mellett, majd lerántották. A jogos büntetőt Bozsó értékesítette (0–1).

A 31. percben a labdát befelé vezető Zsuzsa Lászlót nem tudták szerelni, aki jó húszról eltekerte a labdát a hosszúba (0–2). Erről a gólról még Boér Zsolt is elismerően nyilatkozott.

0–2-es állás mellett vonultak a pihenőre a csapatok. Kötelező kincstári optimizmusból mindig a vendégek kapujához ülök fotózni, így a szünetben megkértem a pihenőre vonuló játékosokat, hogy aki szeretne képen szerepelni, az legyen szíves a vendégkapu közelében focizni. Vagy ezt, vagy Boér Zsolt utasításait megfogadva a második félidő első húsz perce alatt többnyire a végegyháziak kapuja előtt folyt a játék.

A harmadik gólig partiban voltak a hazaiak, de a 66. percben egy véleményes szabadrúgásból született találat egy kicsit megtörte a lendületet. Ez. A pontrúgást Dajcs Ádám lőtte a hosszúba (0–3).

A cseréket követően kicsit megbomlott a hazai csapat egyensúlya. A 81. percben Buzás Bálint hatalmas vetődéssel hárította a végegyházi lövést. Két percre rá egy védekezési hiba következtében mégis megszületett a negyedik gól. Bozsó Milán balról keresztbe lőtte a szentandrási kapus mellett, ezzel be is állította a 0–4-es végeredményt.

Buzás Bálint jó ütemű kifutásaival, amikkel olyakor harminc méterre is eltávolodott kapujától, mezőnyben is jól támogatta a szentandrási védelmet.

A mérkőzés végén Boér Zsolt így értékelt: “Sportszerű mérkőzés volt. A végegyházi csapat ellen kihoztuk magunkból a maximumot. Ez a húsz perc bizakodásra ad okot a bajnokság további részére nézve, bár nem lesz könnyű, mert hat forduló alatt öt élcsapattal játszunk. Az önbizalmuknak azért jót tenne, ha pontot, pontokat tudnánk szerezni.”

Békésszentandrási HMSE–Végegyházi SE 0–4 (0–2)

Békésszentandrás, 120 néző. Vezette: Nagy Zoltán.

Békésszentandrás: Buzás – Szabó F., Olasz István, Dernovics, Lós (Uhljár), Olasz Imre (Balázs), Kovács N., Virág (Kaszás), Tasi K. (Mochnács), Romhányi (Erős), Balogh M. Játékos-edző: Boér Zsolt.

Végegyháza: Németh D. – Dajcs, Lugasi J. (Gazsi), Kurta, Mátó (Solymoskövi), Dócza, Zsuzsa (Győrfi), Szlovák (Kocsis), Bagyinszki, Tanner, Bozsó. Edző: Balázs József.
Gólszerző: Bozsó (13. – 11-esből, 84.), Zsuzsa (31.), Dajcs (66.). Jó: az egész csapat, ill. Bozsó, Dajcs, Zsuzsa.

Boér Zsolt: – A mai mérkőzésen a bicikli versenyzett a Mercédesszel, de ennek ellenére élvezhető volt a játék. Az első félidőben nagy labdabirtoklási fölényben játszott az ellenfél, de a másodikban már teljesen egyenrangú partnerek voltunk. Gratulálok a játékosaimnak!

Balázs József: – Gratulálok a csapatomnak a győztes mérkőzéshez és sok sikert kívánok a békésszentandrásiaknak.

És akkor jöjjön egy kis sporttörténelem Hévizi Róbert gyűjtéséből:

Szentandrás helytörténetének legfőbb ápolója mindig utána néz annak, hogy mik voltak egy-egy mérkőzés előzményei. Így tett most is, miután senki sem emlékezett arra, hogy Végegyháza és Békésszentandrás csapatai korábban találkoztak-e már. Robi ígéretet tett, ha egy-egy mérkőzéshez talál valamilyen érdekes történelmi előzményt, akkor lehetővé teszi, hogy azt a Newjságon keresztül megjelentessük.

A végegyházi mérkőzéshez kapcsolódóan a következőket találta:

– 1959 és 1966 között 15 alkalommal találkozott Végegyháza és Békésszentandrás együttese a megyei bajnokságban.

– Ezekből hat-hatot nyert a két együttes, három döntetlennel végződött.

– A gólarány 32-25 arányban a Hunyadi javára kedvezett. Ez most 32-29-re módosult.

– Ebből Kiss Miska bácsi egymaga 11 gólt rúgott, aki szinte minden mérkőzésen játszott.

– Két meccsen született egy-egy mesterhármas. Az egyiket Harangozó Sándor “Sorentó”, másikat Megyeri Ferkó lőtte.

Robi talált egy a családunk vonatkozásában is érdekes mérkőzést. Az 1963-ban Végegyházán játszott 2-2-es döntetlen egyik gólját édesapám, Babák Antal (akit mindenki csak Tóninak ismert), a másikat keresztapám, Major Imre lőtte.

Csipai Maja Dorka

Két nap, két verseny, két serleg, két arany

Nagy Máté edzésvideója az Instagramon

Robbantotta az Instát a szarvasi karatés: több mint százezren nézték meg Nagy Máté videóját