in ,

Nehezített pályán is jól teljesítettek a Vajda végzősei

A 12.C osztályos 2021-ben végzett osztály

A tavalyi tanév nagy részét digitális oktatásban töltöttük. Ez mindenkinek nehéz volt, de a legnagyobb kihívást a végzős diákoknak jelenthette, akiknek így kellett felkészülniük eddigi legfontosabb megmérettetésükre. A sikeres érettségi vizsgákról tanév végén már beszámoltunk. Érthető okból a szokásosnál is nagyobb izgalommal, bár bizakodva vártuk július végén a felvételi eredményekről érkező híreket.

Örömmel összegezhetjük, hogy a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium végzőseinek többsége sikerrel vette az akadályokat. Az osztályfőnökök és diákjaik közötti szoros kapcsolat segítségével napokon belül szinte mindenkiről tudtuk, mi történt vele, hogyan folytatja tanulmányait.

Nézzük az eredményeket a számok tükrében!

73 végzősünk közül 55-en, a teljes létszám 75%-a folytatja tanulmányaikat a felsőoktatásban, 13-en valamilyen szakképzést választottak, és 5 tanuló dolgozni kezd.

A választott szakok, irányok szerint:

 • Pénzügy, gazdálkodás, kereskedelem 12 fő
 • Műszaki, informatikai szakok 8 fő, többek között mechatronika, gépészmérnök, programtervező
 • Agrár szakirány 6 fő, közöttük állatorvos, kertészmérnök
 • Pedagógus szakok 9 fő, óvodapedagógustól, tanítón át az osztatlan tanárképzésig
 • Egészségügy 5 fő, négyen általános orvosi karon egy pedig gyógyszerész
 • Jog, hitélet, egyéb bölcsészet szakirányok 10 fő
 • Természettudományos szakok 4 fő, például földtudomány, biológia
 • Rendészet 1 fő

A választott szakképzések között olyan szakmák szerepelnek, mint például turizmus, rendvédelem, épületgépészet, színháztechnikus, fotográfus, optikus.

Évek óta hagyományosan a Szegedi Tudományegyetem a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény diákjaink között, idén 26-an kezdik meg itt tanulmányaikat. De emellett lesznek vajdások a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Gál Ferenc Egyetem, az ELTE, a BME, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Testnevelési Egyetem, és további 12 felsőoktatási intézmény hallgatói között.

Felsőoktatási tanulmányaik megkezdéséhez diákjaink közül négyen kapták meg a Szarvasért Alapítvány ösztöndíját.

 • Brachna Balázs (BGE – gazdaságinformatika)
 • Hortobágyi Kata (SZTE – angol nyelvű gazdálkodás és menedzsment)
 • Szabó-Mravik Szabolcs (SZTE – média-történelem szakos tanár)
 • Závoda Szabina (SZTE – gyógyszerész)

Az idei Vajda-díj a korábbi évekhez hasonlóan jó kezekbe került. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy Egri Gergő elnyerte a Szegedi Tudományegyetemen a Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíjat, így orvosi tanulmányaival együtt kutatói munkáját is megkezdheti.

Valamennyi végzősünknek sok sikert kívánunk a felsőoktatásban, szakmatanulásban, vagy munkába állva. A legfontosabb, hogy bármit csinálnak, abban találják meg a boldogságot, terveik megvalósulását.

Kitajkáné Szántai Mária

Fotó: Gubis Mariann

Sok ezer érdeklődő az idei Megyenapon is

Fotó: Jelen Szilvia

Az ötödik angyal öröme… – tanévnyitó ünnepi alkalom a Gyakorlóban