in

A mozgóképvetítés kialakulásáról tartott előadást Paluska György

Paluska György előadása a mozgóképvetítés kialakulásáról
Paluska György előadása a mozgóképvetítés kialakulásáról (Fotó: Babák Zoltán)

A vírushelyzet miatt tavaly elmaradt, de az idén folytatta technikatörténeti előadás- és kiállítássorozatát Paluska György. Az évek során egy-egy eszköz kialakulását vezette le közérthetően és mindenki számára érdekesen. A korábbi alkalmakkor eljutott a fonográftól a kazettás magnóig, majd a rádiótól és a zenegépig. Egyik előadása során Edisont és Teslát kapcsolta össze.

Technikatörténeti előadásait minidig nagy érdeklődés övezte. Így volt ez most is, amikor a diától a moziig vezette le a képalkotás műfaját. Több érdeklődő már nem fért volna be a Városi Könyvtár előadásokra fenntartott részébe, még a polcok mögött is ültek, álltak, hallgatták Paluska Györgyöt, aki a technikai érdekességek mellett a témához kapcsolódó helyi történetekkel tette még izgalmasabbá előadását.

A filmvetítők és a mozik kialakulásának egészen a 10. századtól eredeztetett történeténél kitért arra, hogy miként indult el a filmvetítés Szarvason, milyen filmek, milyen filmvetítések voltak. Ennek során megemlékezett “A szarvasi mozigépészről”, a ma már kilencvenes éveiben járó Faragó Gyuri bácsiról is, akinek neve és személyisége elválaszthatatlanul összeforrt az itteni mozgóképszínház történetével.

Referenciaterület (Fotó: Sallainé Kapocsi Judit)

Lezárult a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság löszpusztagyepek helyreállítását célzó projektje

Gajdos Attila az MSZP irodája előtt tartott sajtótájékoztatóján 2021. szeptember 16-án

Ellenzéki előválasztás: Elkezdődött a visszaszámlálás