in

Négymilliárd forintból építenek négycsillagos szállodát a Szőnyeggyár helyén

Az 1920-as években épült Szőnyeggyár mai állapotában (Fotó: Babák Zoltán)

Négymilliárd forintból építenek négycsillagos szállodát Békésszentandráson az egykori szőnyeggyár helyén – közölte közösségi oldalán Dankó Béla (Fidesz) országgyűlési képviselő.

Az évek óta üresen álló épületet a békésszentandrási székhelyű Körösparti Nyár Plusz Zrt. vezérigazgatója, Barna Antal vette meg 2019-ben – osztotta meg a politikus bejegyzésében a Körös tévé híradását.

A beruházás bruttó 4,4 milliárd forintból valósulhat meg, amihez nettó 1,7 milliárd forintot állami támogatásból a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy turisztikai fejlesztési programján keresztül nyertek el; a többit hitelből és önerőből biztosítják.

Az 1920-as években épült épületet korhűen újítanák fel; az emeleten, a tetőtérben és az egykori melléképületben – amelyet teljesen elbontanak és újjáépítenek – összesen 38 szobát és lakosztályt, továbbá wellness részleget és éttermet alakítanak ki. A négycsillagos szálloda a tervek szerint csaknem száz vendéget tud majd fogadni.

A földszinten és a pincében, 600 négyzetméteren interaktív múzeumot hoznak létre, ahol a településen egykor zajló szőnyeggyártással ismertetik meg az érdeklődőket.

A Körös-partján álló épületben már idén elindulhatnak a partvédelmi munkálatok, amelyek jövőre a tetőszerkezet elbontásával folytatódnak.

Barna Antal a Körös Tv-nek elmondta, egyszerre csaknem kétszázan dolgoznak majd a következő 1,5 évben a területen, főként békésszentandrási és szarvasi vállalkozók. A hotel, az étterem és a múzeum 32-35 embernek termet munkahelyet.

Az építkezést 2023 május végére szeretnék befejezni.

A Békésszentandrási Keleti Szőnyegipari Részvénytársaság 400 dolgozóval 1924. szeptember 27-én jött létre. A második világháborút a szövőszékek és a nyersanyagok a gyár betonpincéjében vészelték át befalazva. Az üzem az 1950-es években már mintegy ötven országba exportálta termékeit, elsősorban a perzsaszőnyegeket.

A központosítást nem kerülhették el, az üzem 1951-ben népi iparművészeti szövetkezetté alakult. A rendszerváltás után sorra szűntek meg a hazai szőnyeggyárak. A békésszentandrásit 1979 óta vezető Czuczi Ernő 1994-ben társtulajdonosokkal közösen alapította meg az Art-Kelim Szőnyegszövő és Kereskedelmi Kft.-t az egykori szőnyeggyár épülete mellett. A cég gyártott több szőnyeget a magyar Parlamentbe, a Fehér Házba és a windsori palotába is.

Czuczi Ernő 2019-ben adta el az épületet és a gyártáshoz szükséges eszközöket korábbi partnerüknek, egy német vállalkozónak. Azóta kizárólag rendelésre gyártanak szőnyegeket.

MTI – bhzs \ egr \ gry \ gkv

Hévizi Róbert tájékoztatást ad bizottsága javaslatáról

Egy tartózkodás mellett zajlott le a szentandrási testületi

Hajdu Andrea egyik gólja

A szünetre eldöntötték a mérkőzés kimenetelét