in ,

Szarvasi arcok, imák és szívek az első világháború idejéből

Képeslapokon az első világháború (Fotó: Babák Zoltán)

Juhász Gergő első világháborús katonadalai keretezték annak a kiállításnak a megnyitóját, amin egyéni sorsokon, történeteken, korabeli képeken és tárgyakon keresztül mutatják be azt, hogy a szarvasiak hogy élték meg az 1914 és 1918 között történteket.

A rendhagyó kiállítás nem hadtörténeti szempontból mutatja be a kor Szarvasát. Érdekes koncepció, de a látogatók könnyebben tudunk azonosulni a kor egyszerű emberével, mint hadvezérekkel, politikusokkal, mondta Boross Bence, végzettségét tekintve történelemtanár, aki a városvezetés üdvözletét hozta. Az külön pluszt ad a kiállításnak, hogy nem személytelen arcok, hanem sokak felmenőiket láthatják a korabeli képeken.

Száz évvel az események után is bukkannak fel újabb és újabb értékes források, mondta Balogh Tünde, a Tessedik Sámuel Múzeum néprajzkutatója. Ez a kiállítás a múzeum gyűjteményéből néprajzi lelkülettel született. Olyanokról szól, akik addig alig hagyták el a településük határait, egykettőre az ország valamelyik távoli szegletében találták magukat.

Köszönetet mondott Urbancsokné Pljesovszki Ildikónak, dr. Molitorisz Pálnak, Brlás Attilának és Lakos Zoltánnak, akik saját gyűjtésükből a rendelkezésükre bocsátottak a bemutatott tárgyakat, fotókat, amikkel kiegészítették a múzeum anyagát.

Megemlékezők a szentandrási duzzasztónál

A szentandrási duzzasztóműnél emlékeztek a kubikosokra

Pulykamelltekercs fetával, chilivel töltve, baconbe tekerve

Pulykamelltekercs fetával, chilivel töltve, baconbe tekerve