in

Szarvas 300: Megindult a készülődés az ünnepre, Harruckern költözik

Báró Harruckern János György szobra az Árpád közben
Báró Harruckern János György szobra az Árpád közben (Fotó: Babák Zoltán)

Már 299 éve is elmúlott, hogy báró Harruckern János hívására szlovák telepesek érkeztek a Körös partjára. Nekik köszönhetően kelt újra életre a török időkben elnéptelenedett terület. Ennek emlékére július 23-a Szarvas város napja.

Július 14-én alakult meg az a bizottság, ami az újratelepítésének kerek évfordulóján annak méltó megünneplését szervezi.

A bizottság felállításának koordinátora Csasztvan András. A Cervinus Teátrum vezetője elmondta, olyan embereket hívott meg a szervezők közé, akik több területen is kompetensek e témában. Frankó Annát választották a szervezőbizottság elnökévé. A szlovák iskola igazgatója, Nyemcsok Mátyásné mellett intézménye több tanára is részt vesz a munkában. A Tessedik Sámuel Múzeum igazgatójának, a történész Roszik Zoltánnak a meghívása természetes volt. Az önkormányzat a történelemtanár végzettségű Boross Bencét delegálta közéjük. Csasztvan András kifejezte abbéli reményét, hogy a civil szervezetek is hozzá járulnak kezdeményezéseikkel a háromhetes megemlékezési sorozat lebonyolításának sikerességéhez.

A kezdeti elképzelések szerint Szarvasra hívják a szokásosan július elején esedékes országos szlovák napot. “Húsz évvel ezelőtt volt itt, nem mi következnénk, mert sokkal több szlovák település van, ami szívesen rendezi meg ezt, de úgy gondoljuk, hogy jó lenne, ha ezen a kerek évfordulón Szarvason kerülne megrendezésre a szlovákság e jeles napja”, fogalmazott Csasztvan András. Ezt kérelmezték az országos szlovák közgyűléstől, ami úgy néz ki, meghallgattatásra talált.

Csasztvan András elárulta, hogy a szlovák nap és a városnap hét városi rendezvényeinek a programját, így a Cervinus Művészeti Fesztivál és a Zenepavilon esetében is a szlovákság és a letelepedés évfordulója köré tematizálnák. Kiállítások, ismeretterjesztő előadások lennének a múzeumban, a szlovák tájházban és a Cervinus Teátrumban, de bevonnák a helyszínek sorába a szlovák önkormányzat székházát, illetve a Városi Könyvtárat is.

A CMF2022-vel kapcsolatban körvonalaiban a szlovák nyelvű színházat, a Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekart, a Kassai Filharmonikusokat említette. A jelenlegi elképzelések szerint a fesztivált Szarvas város napján a Tessedik-musical zárná. Ezen a júliusi napon az ünnepélyes rész kiegészülne egy kézműves vásárral, amit egy kisebb méretű Szilvanaphoz hasonlított Csasztvan András.

Korábbi javaslatának megfelelően Buzás Mihály munkája, a Harruckern-szobor az Árpád közből az Evangélikus Ótemplom elé költözne a Letelepedési emlékműhöz, ahogy a templomból is kiköltözne Tessedik szobra. Így Szarvas újkori létének két megalapozója találkozna ott, ahol minden kezdődött.

A szerencse ennél a lövésnél is hiányzott

A hozzáállással nem volt baj, a szerencse még hiányzott

Váradi László Laoszban 1980-ban

Negyven éve kezdődött… de az is lehet, hogy hatvan