in ,

1956 emléknapján új díszpolgára lett Szarvasnak, Bodonyi Dóra

Bodonyi Dóra Szarvas városának legújabb, egyben legifjabb díszpolgára
Bodonyi Dóra Szarvas városának legújabb, egyben legifjabb díszpolgára (Fotó: Babák Zoltán)

Volt egy íve az október 23-i tiszteletadásnak tegnap Szarvason. Szoros egymásutánban levetítették az Elk*rtuk című filmet (erről majd a végén), átadtak egy díszpolgári címet, és az 1956-os események előtt tisztelegtek a város polgárai és vezetői.

“A mai nap kettős ünnep számunkra, hiszen tisztelettel emlékezünk 1956 hőseire, ugyanakkor kitüntetjük jelen korunk hősét, példaképét is”, mondta film utáni bevezetőjében az eseményt levezénylő Petneházi Andrea.

Először az utóbbira került sor.

Az ilyen kitüntető címeket az újratelepítés évfordulóján szokás adományozni, de mint tájékoztatásul a megjelenteknek elmondta, “a kitüntetésre feljogosító cselekedet abban az időben még nem történt meg”.

A magyar női K-4 500-as egység, benne Bodonyi Dórával elsőként fut be az olimpia döntőjében
A magyar női K-4 500-as egység, benne Bodonyi Dórával elsőként fut be az olimpia döntőjében

A harmadik olimpiai bajnoki címéért Tokióban vízre szálló magyar női kajak négyes tagja volt Bodonyi Dóra, aki addig juniorként majd felnőttként is számtalan világ- és Európa-bajnoki érmet szerzett. Első olimpiáján kiegészítette ezt a kollekciót egy olimpiai arannyal is, ezzel elnyerte az örökös bajnok címet.

Szarvas város képviselő-testülete ezért a teljesítményéért, olimpiai bajnoki címéért díszpolgári címet adományozott Bodonyi Dórának, aki köszönetét fejezte ki a megtiszteltetésért, és reményének adott hangot, hogy a város hírnevét teljesítményével tovább tudja majd öregbíteni.

Bodonyi Dóra Szarvas városának legújabb, egyben legifjabb díszpolgára
Bodonyi Dóra Szarvas városának legújabb, egyben legifjabb díszpolgára köszönetet mond a kitüntető címért (Fotó: Babák Zoltán)

Az átadón tiszteletüket jelenlétükkel kifejezve a sorokban ültek a város sportegyesületeinek vezetői, tagjai is. A birkózók egyesületi melegítőjükben majdnem egy teljes sort elfoglaltak.

Természetesen ott volt Nyerges Attila, aki Dórit hét éves korában megismertette a kajakozással. Már akkor feltűnt neki, hogy van tehetsége a sportághoz. Növendéke 12 évesen már utánpótlás válogatott volt, ám akkor még nem lehetett tudni, hogy többszörös világbajnok, majd olimpiai bajnok lesz a lányból, aki később Békésszentandráson, majd Szolnokon folytatta az evezést. 2015-ben Portugáliában 500 méteren még juniorként kezdte megy az aranyak sorozatgyártását. 2016-ban edzőt váltott. Hadvina Gergely 2020 óta már nemcsak az edzője, hanem a férje is. A dolog működik, hiszen 2017 és 2019 között öt világbajnoki aranyat nyert.

Az október 23-i megemlékezésen Beethoven Egmont-nyitányával a háttérben, arra vezérfonalként vissza-visszatérve elsőként Babák Mihály polgármester saját emlékeit idézte fel 1956-tól 1998-as Parlamentbe kerülésén át a 2006-os eseményeket sem kihagyva napjaink “globalisták” ellen vívott forradalmáig.

“Mint minden forradalom, úgy ’56 is a lelkekben indult el”, fogalmazott Dankó Béla országgyűlési képviselő ünnepi beszédében.

1956 üzenetét leginkább a ma fiataljainak címezte, “akik már nem tapasztalták meg ’56 megtorlásának utórengéseit”. “Sokan vagyunk még, akik tudjuk, milyen volt félszavakban beszélni az igazságról. Sokan vagyunk még, akiknek élete a hatalom nyomása alatt indult, vagy éppen zajlott.” Az üzenetet a fiataloknak, akik már voltak olyan szerencsések, hogy nem tapasztalták meg ’56 megtorlásának utórengéseit ezért azok adják át, “akik talpon maradtak és kitartottak a baloldali nyomás, és a ma is folyó ködösítés ellen”.

A beszédek után a Cervinus Teátrum művészei, Szemerédi Bernadett és Széplaky Géza műsora következett.

Az ünnepi beszédeket az 56-os emlékmű megkoszorúzása zárta.

Szarvason is bemutatták az Elk*rtuk című filmet
Szarvason is bemutatták az Elk*rtuk című filmet (Fotó: Babák Zoltán)

Az emlékezés jegyében a napot az Elk*rtuk című film vetítése kezdte. A 15 évvel ezelőtti történéseket egy fikciós szerelmi szál köré építve mutatják be a készítők. Szarvas egyike volt azon hat városnak, ahol ingyenes lehetett megtekinteni azt. A sorokban rengeteg fiatal foglalt helyet.

Az IMDb-n az 1 és 10 között pontot adók (nem megtekintők) 26 ezer feletti szavazata után minden idők legrosszabb filmjei között 1,3-as átlaggal bronzérmes az Elk*rtuk. Politikailag izgalmas idők elé nézünk, és élünk jelenleg is. Talán ennek is köszönhető ez az érték, ami a film megtekintése után abszolút irreálisnak tűnik.

Filmként: Ha az amerikai politikai thrillerek között talán nem is, a racionálisabb európaiak között mindenképp megállja a helyét a film… ha nem dokurealitiként tekintünk rá, nem politikai meggyőződésünk igazolására ülünk be megnézni. Ha ez sikerül, akkor egy végig feszült bő két óra garantált.

A filmet mindenképp ajánlanám a politika által egyre inkább a célközönségnek számító, ideológiai identitásukat kereső fiataloknak, hogy ízelítőt kapjanak arról, milyen érdekek mozognak a nagypolitikai döntések mögött.

Lesfalvi Balázs alpolgármester mondott ünnepi beszédet

Lesfalvi Balázs: Nagyszüleink is csak egy normális életre vágytak

Szpisjak Bence, Sükösd Attila és Galát Dávid

Nemzetközi győzelem, pontok a kötöttfogású serdülő Diákolimpiáról