in , ,

A legszebb szarvasi kertek

Október 21-én Biatorbágyon került megrendezésre Magyarország legszebb konyhakertje Országos Díjra Jelöltek Ünnepsége, ahol Sári Kovács Szilvia ötletgazda és programigazgató adta át a Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség díjas országos program díjait. Szarvas Város Önkormányzata is szervezője és koordinátora a települési kertgondozó versenynek, melynek eredményeként a helyi nyertesek közül Szarvas városából Vas István, Sztancsik Jánosné Marika és férje Sztancsik János, valamint a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium iskolakertje jutottak tovább az országos döntőbe.

A 2012-ben indult versenyre évente egyre több kertet neveznek be, legyen az balkon, gyümölcsös kert, díszkert vagy zöldséges konyhakert. Az időjárás 2021-ben nem volt kegyes a növénytermesztőkhöz, a hideg tavasz után virág elfagyások, majd több hetes kánikula következett szárazsággal, néhol jégesővel tarkítva. Az idei mottója a versenynek a „Szorgalom, kitartás, hűség” volt. Egyre kevesebb permetezési naplóval, ellenben egyre több gyermekkel találkozni a kertekben, akik megismerik és meg is szeretik a biogazdálkodás alapjait, maguk is kis kertészekké válnak.

A Szlovák Iskola kertje október 01-én vehette át az „Iskolakertekért díjat”, az alábbi méltatás szerint:

Szarvasi Szlovák Általános Iskola, Iskolakertekért díj – Méltatás

2019-ben ismertük meg a csapatot és a kertet, amikor az Országos Iskolakert-fejlesztési Programra jelentkeztek, KEZDŐ kategóriában.

Tavasszal, a mentoráláskor már látszódott, hogy az iskolavezetés és mind a Városi Önkormányzat, mind a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat mennyire támogatók és elkötelezettek az álom megvalósulásában. Szükség is volt rá, hiszen óriási területet vállaltak fel a Szlovák Tájház udvarán. Kicsit aggódtunk is, hogyan fogják bírni. Nem fogy-e el a kezdeti lendület…

Aztán nyár elején újra találkoztunk. A terület igényesen megművelve, „Školská záhrada” feliratú kertkapun léphettünk be a veteményesbe, kétnyelvű növényfeliratok fogadtak, és a gyerekek kertről írt versei a falon.

2020-ban alapítványunk pályázatot hirdetett „Terápiás elemek az iskolakertben” címmel. Jelentkeztek. Sok remek megvalósított ötletet mutattak be, ők kapták meg a fődíjat.
2021 nyarán, filmforgatás közben is fantasztikus volt látni és megtapasztalni, hova jutottak el mindössze 2 év alatt:

  • a szépen gondozott hatalmas veteményest az egész alsó-felső tagozat gondozza, osztályonként járnak ki a kertbe
  • a terményeket beviszik az iskolába és elfogyasztják
  • az alsósok projektszerűen kapcsolódnak a kerthez
  • irodalom, népismeret, testnevelés, technika órákat tartanak itt
  • nyári 6 hetes táboruknak része az iskolakert adta tevékenység
  • a kert iskolai rendezvények helyszíne is lett
  • apró tevékenységekbe bevonták már az óvodát is
  • fűszerkertet alakítottak ki
  • az oldalsó falak mentén balkonládákból függőkertet építettek
  • kültéri palántanevelőt használnak
  • csinosító, vidám elemekkel egészítették ki a területet
  • raklapokból asztalt és padokat készítettek a pihenés helyeként
  • a fejlesztőpedagógia is kereste és megtalálta a kert eszközeit: mezítlábas taposó, Zen-kert, harang-játék, Titkos üzenő láda,

Az iskolában két nyelven folyik az oktatás, az iskolakert ennek az oktatásnak szerves része lett. A ritkaságszámba menő szabadulószobájuknak is kialakították egy KERT-változatát is.

Gazdag iskolakerti tevékenységük, aktivitásuk, összefogásuk példamutató és motiváló, ezért szavaztuk meg idén az Iskolakertekért Díjat a Szarvasi Szlovák Általános Iskolának.
Nagy szeretettel gratulálunk nekik!

(Díjuk egy emlékplakett, Beöthy Kiss Hanga alkotása és 200 000 Ft pénzjutalom a Zabosfa Kft Támogatásaként.)

Szarvas utcáin járva számos szépen gondozott kerttel találkozhatunk. Reméljük, hogy Szarvas Város Települési Önkormányzata a 2022-es évben is csatlakozik a népszerű „Legszebb konyhakertek” programhoz és városunkból egyre többen kerülhetnek be az országos díjazottak közé. Köszönjük a Tessedik Sámuel Kertbarát Kör vezetőségének és tagjainak, hogy munkájukkal és tanácsaikkal segítik a lakosság kertgondozó tevékenységét, így egyre több szép kert van Tessedik városában.

Kmotricza Margit

Pulykamellsonka és reszelt sajt tortillába tekerve

Tekerd a pulykamellsonkát és a reszelt sajtot tortillába!

Megemlékezők az 1956-os emlékmű előtt

Molnár József: Ez a nap jelképe mindannak, amire népünk vágyott