Boronyák Gergely a cikk írójával beszélget a Temetés olvasópróbájának szünetében 2021. szeptember 6-án
Boronyák Gergely a cikk írójával beszélget a Temetés olvasópróbájának szünetében 2021. szeptember 6-án (Fotó: Babák Zoltán)
in ,

Pal’o, az ezoterikus sógor

A Cervinus Teátrum november 27-28-án mutatja be Iván Holub Temetés című vígjátékát Varga Viktor rendezésében, amelyben Boronyák Gergely Pal’o szerepét játssza majd. Gergő nyáron a Vízi Színházban A Sors bolondjaiban nyújtott alakításáért Külön-díjat kapott.

G.E.: Gergő, gratulálok a nyáron kapott díjadhoz! (Sors bolondjai, Chuck Galluccio szerepéért.) Mit jelent számodra a díj?

Boronyák Gergely: Az elismerésnek mindig örül az ember, annak különösen, hogy a várostól kaptam, mert én is a szívembe zártam Szarvast már régóta. Szeretek itt játszani, szeretem a várost, a közönséget, ezért nagyon örültem neki, jól esett, hogy gondoltak rám. nagyon jó próbafolyamat volt, jó előadás született, szerettük játszani. Az, hogy értékelték is az különösen jól esik.

Nyáron még egy szerepet játszottál a Twist Olivér Sikes szerepét, aki nem könnyű figura, komoly szerep, de nagyon jó alakítás volt. Mennyire érezted jól magad a szerepben?

Boronyák Gergely: Határozottan szerettem megformálni Sikest. Az volt a nehézsége, hogy négy nagyon rövid jelenetben kellett megmutatni a figura lényét, aki külső szemmel gonosz ember, de vívódik magával. Egy dalt kaptam Gulyás Leventétől és Belinszki Zoltántól, amivel azért nagyon sok mindent lehetett elmondani Sikesről. Szerettem a szerepet, ezt a kívülről „fejszével faragatlan” figurát, de közben meg ő is ember. Kaptam olyan visszajelzéseket, hogy tudtak azonosulni az ő lényével. Sikes így nevelkedett…

Igen, szerintem is a dal szövege mutatta meg, hogy akár jó ember is lehetett volna…

Boronyák Gergely: Persze, tipikusan az az ember, aki soha nem mutatta ki az érzéseit, szereti Nancy-t a maga módján, de nincs hozzá eszköztára, hogy kimutassa az érzéseit. A szerep ilyen durván megírt, de ők is küzdenek – néha sokkal keményebben – de, ők is emberek. Nem egy romlott fiú, ő is szeretetre vágyik, békére, ez az ő tragédiája, ezt próbáltam megmutatni.

Pár szót még az Anya című felolvasószínházról, döbbenetes előadás volt… Ezer fokon égtetek…

Boronyák Gergely: Igen, nagy hőfokon égünk. A kollégák zsenialitása, hogy így van. Jónás Gabival és Timkó Janival annyira egymásnak – egymásra dolgozunk, mert a másik energiájából is építkezünk. Leugrasz valahonnan és megérkezel…

A Temetés című vígjátékban Pal’o szerepét alakítod, milyen figura Pal’o?

Boronyák Gergely: Kicsit vagy nagyon őrült, megvan a maga mániája, mint a többi szereplőnek ebben a családban. Pal’o mérnök, aki a főszereplő Milos Pohánka sógora, aki okoskodó, hisz a spiritualitásban, ettől válik komikussá. De ugyanolyan hús-vér emberek a maguk groteszkségével. Sírva nevetünk a figurákon a próbákon. Nagyon jó a darab, megmutatja milyenek vagyunk.

Gergő, ilyenek vagyunk, amilyenek figurák a darabban vannak?

Boronyák Gergely: Igen, persze. De nem mi, nem a családunk, pedig, de, van ilyen. Nem kell halálosan komolyan venni, nem kell álszenteskedni. A gyász személyes dolog, amit mindenki átélt már. De sokszor méltóságon aluli a viselkedésünk. Ebben a darabban mindez groteszken, de megmutatásra kerül.

Hiszel az ezotériában?

Boronyák Gergely: Azt kell eldönteni, hogy a világban számunkra minden spirituális-e. Olyan nincs, hogy az egyik téma igen, a másik nem, vagy minden, vagy semmi – én ezt gondolom.

Milyen volt a próbafolyamat?

Boronyák Gergely: Mindenki szabadjára engedte a fantáziáját, aztán Viktor majd lefaragja, eldönti maradhat-e vagy nem, kiveszi, ami nem illik a koncepciójába. Nagyon jó hangulatúak a próbák. Viktor a színészekből dolgozik, hagy minket, az ötletelések jól működnek, aztán majd kiderül mi lesz az eredmény.

Gergő, köszönöm a beszélgetést.

Galambos Edit

Harcos, szoros mérkőzés volt

Két forduló – két győzelem

Holnaptól látogatási tilalom az orosházi kórházban