in ,

Holnaptól látogatási tilalom az orosházi kórházban

Látogatási tilalom az orosházi kórházban

Értesítjük a tisztelt lakosságot, hogy a koronavírus járvány 4. hullámának növekvő esetszámai miatt – a járvány terjedésének csökkentése érdekében – 2021. október 30-a, szombattól visszavonásig az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet egész területére látogatási tilalom lép érvénybe.

A látogatási tilalom ideje alatt az alábbi szabályok érvényesek.

MEGLÁTOGATHATOM-E SÚLYOS, ÉLETVESZÉLYES ÁLLAPOTÚ CSALÁDTAGOMAT?

Igen. A súlyos, életveszélyes állapotú betegnél, – egyéni méltányossági alapon – írásos engedéllyel egyszerre egy hozzátartozó tartózkodhat. A hozzátartozó köteles beszerezni egészségi állapotáról egy háziorvosi nyilatkozatot, majd kérvényezni kell a látogatást a beteg kezelőorvosánál, amit a főigazgató vagy az orvosigazgató engedélyezhet.

BENT LEHETEK-E A BETEG GYERMEKEM MELLETT?

Igen. A kiskorú beteg mellett az egyik szülő, vagy a gyermek törvényes képviselője tartózkodhat a kórházi kezelés idején, amely idő alatt a kórház területét nem hagyhatja el!

MEHETEK-E VIZSGÁLATRA, KEZELÉSRE A TILALOM IDEJE ALATT?

Igen. A látogatási tilalom a Könd utcai szakrendelőt nem érinti, minden szakrendelés a megszokott módon működik. Kísérő kizárólag rossz általános állapotú vagy mozgásában korlátozott beteggel, vagy kiskorú gyermekkel mehet a vizsgálatra. A szakrendelésekre azonban továbbra is kizárólag telefonos időpontkérés után lehet érkezni. Időpontot a 06 68 411-166-os számon lehet kérni, a részletes listát ide kattintva találják.

Az intézménybe belépni továbbra is a Kórház utcai főporta melletti szűrőponton keresztül lehet.

A kórház és a szakrendelő teljes területén kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. A 1,5 méteres távolságot egymás egészségének védelme érdekében kérjük, feltétlenül tartsa be!

KÜLDHETEK CSOMAGOT BENT FEKVŐ HOZZÁTARTOZÓMNAK?

Igen. Ha valaki a bent gyógyuló hozzátartozójának szeretne küldeni csomagot, az alábbiakat kell tennie.

Hol lehet a csomagot leadni?

  • A Kórház utcai főportán.

Mikor lehet csomagot leadni?

  • Hétvégén és ünnepnapon 10:00-15:30 óra között
  • Hétköznap 6:00-15:30 óra között. Ezen időszakon kívül csomagot nem veszünk át!

Mekkora csomagot küldhet be?

  • a csomag súlya nem lehet több 5 kg-nál

Mit tartalmazhat a csomag?

  • legszükségesebb használati és tisztálkodási eszközök
  • ruhanemű
  • tartós élelmiszer
  • ásványvíz, dobozos üdítő (a csomag súlyának terhére)
  • saját gyógyszerek

Mit nem tartalmazhat a csomag?

  • romlandó élelmiszert
  • nagy értékű tárgyak
  • készpénz

Milyen módon adhat le csomagot?

  • a csomagot zárja le alaposan
  • írja rá a csomagra a beteg nevét, születési dátumát, az ellátásának pontos helyét (osztály, emelet, kórterem)
  • írja rá a csomagot leadó hozzátartozó nevét és telefonszámát

A csomag sérüléséért, elvesztéséért, az abban elhelyezett értéktárgyakért, készpénzért a kórház felelősséget nem vállal!

BENT LEHET-E AZ APUKA GYERMEKE SZÜLETÉSÉNÉL?

Igen. A szülő nő által kijelölt személy jelen lehet a vajúdás és a szülés idejére. A megjelölt személy köteles beszerezni egészségi állapotáról egy 14 napnál nem régebbi háziorvosi nyilatkozatot, majd írásban kérvényezni kell a bentlét engedélyezését a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosánál, amit a főigazgató vagy az orvosigazgató engedélyezhet.

Az ehhez szükséges nyomtatványt személyesen, emailben vagy postán is el lehet juttatni. Minderről részletesen ide kattintva talál információt.

BEMEHET-E A BETEGHEZ EGYHÁZI SZEMÉLY?

Igen. A beteget megilleti az egyházi személlyel való kapcsolattartás, azonban ezt is kérvényezni szükséges az igazgatói titkárságon.

BEHAJTHATOK AUTÓVAL A KÓRHÁZ UDVARÁRA?

Ha kórházi dolgozó, akkor igen, a behajtási engedély felmutatásával. A mozgásában korlátozott beteget a hozzátartozó kiteheti vagy felveheti az udvaron az erre kijelölt helyen a fedett átjáró mellett, azonban ezt követően 15 percen belül a gépjárművel ki kell hajtania a kórház területéről.

HOGYAN VIHETEM BE A KÓRHÁZBA VAGY HOZHATOM HAZA ONNAN HOZZÁTARTOZÓMAT?

Akár érkezik, akár távozik a beteg, a hozzátartozó kizárólag az adott kórházi osztály bejáratáig kísérheti. A betegfelvételt és a beteg osztályról való elengedését a kísérőnek az előtérben kell megvárni.

MI TÖRTÉNIK, HA MEGSZEGEM A LÁTOGATÁSI TILALMAT?

A látogatási tilalom idején a kórház területén fokozott biztonsági ellenőrzések vannak. A Könd utcai szakrendelőből megszűnt az átjárás a kórház főépületébe, a fekvőbeteg osztályokra történő belépést szigorúan ellenőrzik. A látogatási tilalom megsértése – a jogszabályi előírások alapján – 30 000 Ft és 5 000 000 Ft közötti pénzbírság kiszabásával járhat.

TUDOK-E SEGÍTENI ABBAN, HOGY AZ ESETLEGES FERTŐZÉSEKET ELKERÜLJEM ILLETVE NE ADJAM TOVÁBB?

Igen. A kórház és a rendelőintézet területén több mobil kézfertőtlenítő egység található, ezeket bárki szabadon használhatja. Sőt, javasoljuk is, hogy érkezéskor illetve távozáskor nyomjon egy adag fertőtlenítőt a tenyerébe és alaposan dörzsölje át vele a kezeit. Ahogy azt is javasoljuk, hogy otthon is rendszeresen és alaposan mosson kezet.

A Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO), a háziorvosi ügyelet, az elhunytakkal kapcsolatos ügyintézés és a pénztár is a megszokott rendben működik. Kérjük, amennyiben enyhék, nem sürgősek, nem életet veszélyeztetők a panaszaik, az SBO gördülékeny működése érdekében először a háziorvossal, ügyeleti időben pedig a háziorvosi ügyelettel vegyék fel a kapcsolatot!

Kérjük, hogy saját, hozzátartozójuk illetve a kórházi dolgozók érdekében működjenek velünk együtt!

Megértésüket és türelmüket előre is köszönjük!

Boronyák Gergely a cikk írójával beszélget a Temetés olvasópróbájának szünetében 2021. szeptember 6-án

Pal’o, az ezoterikus sógor

Molnár Levente előadásának hallgatósága

Mi kell a helyes fatüzeléshez? Levegő