in

Mi kell a helyes fatüzeléshez? Levegő

Molnár Levente előadásának hallgatósága
Molnár Levente előadásának hallgatósága (Fotó: Babák Zoltán)

Október 15-e nemcsak a fűtési szezon hivatalos kezdete, hanem a környezetbarát fatüzelésé is, mondta Molnárné Pető Beáta, a Városi Könyvtár vezetője Molnár Levente kályhás előadása előtt.

Molnár Levente a Magyarországi Cserépkályhások és Kanadallóépítők Országos Ipartestületének tagja. Az elmúlt tíz évben cserépkályhák, kandallók, kemencék készítésével és javításával foglalkozott. Szavaiból kiderült, hogy ezekben mindben másképp kell tüzelni, de ezt sokan nem tudják. Azt gondolják, hogy helyesen teszik, holott nem.

Univerzális szabály mindegyikre, hogy másfél éve felhasogatva száraz helyen tárolt, kezeletlen tűzifával történjen, és az égéshez megfelelő mennyiségű levegőt biztosítsunk.

“Itt rontja el a legtöbb ember, nem ad elég levegőt a tűznek. A fából ilyenkor csak elpárolog a fagáz, és nem fog elégni. Ez korom és kátrány formájában lerakódik a kályhában és a kéményben. Azzal, hogy valaki lezárja a levegőt a kályháján, mert nem akarja, hogy olyan gyorsan elillanjon az ereje, hanem égjen jó sokáig, pont az ellenkezőjét fogja elérni. Nem égni fog a fa, hanem csak senyvedni fog a tűz, szénmonoxid és szálló por képződik, nem lesz belőle energia, mert az kiment a kéményen keresztül”, foglalta össze a kályhásmester.

A Herman Ottó Intézet egy Európai Unió-s projekt, a HungAIRy keretében célul tűzte ki, hogy megreformálja a magyar tüzeléses szokásokat. Ezzel összhangban zajlott Molnár Levente előadása, ami már tavaly szerette volna megrendezni a “Ne tégy rossz fát a tűzre” című előadását, de akkor a vírushelyzet közbeszólt.

Holnaptól látogatási tilalom az orosházi kórházban

Hajduch Nándor (kékben) ezüstérmes lett

Ezüst a kötöttfogású kadet országos bajnokságról