in

Hogyan alakult Szarvas és környékének ingatlanpiaca az ősz beköszöntével?

A második és harmadik hullám hatására jócskán megindultak felfelé az ingatlanárak. Az egyes megyéken belül elhelyezkedő városok között pedig hatalmas árkülönbségek alakultak ki. Így nagyon nem mindegy hol is fektetjük be a pénzünket. Az ingatannet.hu legújabb elemzéséből megtudhatjuk, hogy miként alakult Szarvas és környéke ingatlanpiaca az őszi időszak megjelenésével.

Nagy a differenciáltság a családi házak között

A családi házak piacán Békés megye vizsgált városainak átlagos négyzetméter árai között hatalmas különbségek vannak, melynek távolságát az utóbbi hónapok is erősítették. A megyében a legdrágább város Gyula. 2021 júliusában a gyulai házak átlagára 260 ezer Ft/m² volt, 2021 szeptemberében pedig négyzetméterenként 100 ezer forinttal kellet többet fizetnie annak, aki ebben a városban szerette volna megvásárolni álmai házát.
Néhány kilométerrel távolabb a megyeszékhelyen már barátságosabb árakkal találkozhattak a befektetők. Békéscsabán a 3 hónap alatt átlagosan 9 ezer Ft/m²-es volt a családi házak drágulásának mértéke: 220 ezer Ft/m² átlagárról indult és 230 ezer Ft/m²-re drágult.

2021. július és 2021. szeptember között Szarvas családi házainak árai csökkenni kezdtek. Szarvason egy ilyen típusú lakóingatlan átlagos ára 132 ezer Ft/m²-ről 105 Ft/m²-re változott. Mezőkovácsházán pedig inkább stagnálásnak lehettünk tanúi, itt egy négyzetméter átlagára 110 ezer Ft/m² körül mozgott.

Egyes Békés megyei települések családi házainak átlagár változása
Egyes Békés megyei települések családi házainak átlagár változása (Forrás: ingatlannet.hu)

Ismét emelkedőben a lakásárak

Békés megye vizsgált települései közül Gyula lakáspiaci árainak növekedési mértéke elsöprő győzelmet aratott mindössze néhány hónap alatt. A fürdőváros téglalakásainak átlagos négyzetméter árai ugyanis a vizsgált időszakon belül meghaladták a 100 ezer forintot is. Így idén szeptemberben a gyulai téglalakások átlagára majdnem elérte a 450 Ft/m²-t.

Jóval több, mint 20-30 ezer forinttal növekedtek a négyzetméterárak téglaépítésű lakások esetében Orosházán és Békéscsabán is. Orosházán a kezdeti 2021. júliusi átlagos 196 ezer Ft/m² ár az idei év őszének első hónapjába 210 ezer Ft/m²-re, míg Békéscsabán a 279 ezer Ft/m² átlagár két hónap alatt 295 ezer Ft/m²-re emelkedett

A vizsgálatba vont várások közül jól járt az, aki várt a szarvasi lakásvásárlással. A város eladásra kínált téglalakásai átlagosan 50 ezer forinttal lettek olcsóbbak a vizsgált időszakban négyzetméterenként, így itt idei év kilencedik hónapjában 250 ezer Ft/m² körül alakult a kínálati átlagár.

Szarvas és környéke téglalakásainak átlagár változása
Szarvas és környéke téglalakásainak átlagár változása (Forrás: ingatlannet.hu)

A hazai ingatlanpiac árak továbbra sem csökkenek

Ahogy a járvány elkezdett terjedni, a legtöbb szakértő és laikus az ingatlanárak zuhanásával számolt. Ez azonban nem teljesen alakult így a valóságban. Bár az áresés néhol felfedezhető volt, összességében inkább stagnáltak az árak, illetve a második hullám után már újra drágulásnak lehettünk tanúi. Ma pedig akár háromszor nagyobb is lehet az ingatlanok eladási ára.

A szakértők úgy vélekednek a jövőről, hogy ameddig a kormány által nyújtott támogatások jelen vannak, addig nem várhatók alacsonyabb ingatlanárak, sőt még további emelkedésre számíthatnak a befektetők a négyzetméter árakban.

Forrás: ingatlannet.hu

Készül a jég a szarvasi jégpályán

Szombaton indul a koriszezon Szarvason

Őszi sírgondozás az Ótemetőben