Lóránt János Demeterrel Kőrösi P. József beszélget
Lóránt János Demeterrel Kőrösi P. József beszélget (Fotó: Babák Zoltán)
in ,

Lóránt János Demeter illusztrálta Krúdy Gyula novelláskötetét

Unokái minikoncertjével kezdődött az a könyvbemutató, amin Krúdy Gyula Karácsony hangja című novelláskötetét ismertették meg az olvasókkal.

Az, hogy mindez Békésszentandráson történt, az adta az apropóját, hogy a könyvet Lóránt János Demeter festőművész, Békésszentandrás díszpolgára illusztrálta.

A helyszín is rendhagyó volt, a Lóránt Művészház, ami a Hunyadi utca 15. alatt található. Mostantól. Korábban Bagi Vince gyógyszerész lakott it. A könyvbemutató céljára használt szobát igyekeztek a száz évvel ezelőtti állapotába visszaállítani.

Három éve vásárolták, nagy terveik vannak vele, de erről talán majd egy külön cikkben.

A felújítás nagyon impozánsra sikerült. Gyönyörű falfestés, eredeti csillár adta át az egy évszázaddal ezelőtti polgári Békésszentandrás miliőjét. Nem volt könnyű mestert találni, árulta el Lóránt Lujza, a festőművész lánya.

Az eseményt Lóránt János Demeter három unokájának együttese, a Verőköltő zenekar, azaz Garai Rebeka, Gressai Ferdinánd és Gressai Mánuel kezdte. A “Szabad akarat” című nyitószámot rögtön a záró dal követte, ami az “Elméletek az egyszerű szerves molekulák keletkezéséről” szólt. Művészcsalád.

Kőrösi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője elmondta, mintegy másfél éve járt először Lóránt János Demeter művésztanyáján. Akkor jött rá, hogy a festőművész és Krúdy Gyula világa nagyon sok ponton kapcsolódik egymáshoz. Eredetileg csak a könyv borítójára kérte fel Lóránt János Demetert, majd az idő haladtával egyre jobban megtetszett neki az ötlet, hogy az illusztrációkat is ő készítse.

Nem tartja magát árnyékban, de hajlamos az élet árnyékos oldalát észrevenni, vallotta magáról a festőművész. A tizenhat novella közül is inkább ezekre volt fogékony, de a kiadó a könyv eladásaira gondolva tudatosan nem ezeket válogatták be a végleges kollekcióba.

A kötethez 60-70 illusztrációt készített, árulta el Lóránt János Demeter. Ezeknek nemes sorsot szán, jelentette be elcsukló hangon.

Unokája két dédunokát hagyva maga után két éve elment. E családi tragédia hatására az elkészült hatvan illusztrációt felajánlotta a Regőczi Alapítványnak, hogy az abból befolyó összeget az árván maradt gyerekek megsegítésére fordítsák.

A könyvbemutatót dedikálás és az épület bemutatása zárta.

Ajándékoznak a birkózók

A Mikulás hozta el a birkózók ajándékait

Zord időjárásban gyulladt meg a remény gyertyája