in

Zord időjárásban gyulladt meg a remény gyertyája

Megérkezett a tél, állapította meg Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója vasárnap, amikor dacolva az időjárással a harmadik, a remény rózsaszín gyertyájának meggyújtására gyűltek össze a város lakói a Szent Klára római katolikus templom elé.

A harmadik adventi vasárnap hagyományosan az újtemplomiaké, így Zahorecz Pál állt a jászol körül állók elé. Az evangélikus lelkész Pál apostol filippiekhez írt leveléből választott igét az alkalomra.

Elárulta, a teológián a nevető teológus nevet kapta, mert szereti a humort. Most székelyviccet hozott, amivel az elkeserítő időbe egy kis vidámságot csempészett.

Babák Mihály polgármester köszöntőjében örömét fejezte ki az egyre duzzadó tömeg felé, hogy az idő ellenére eljöttek, majd a megtévesztő külső és külsőségekről mondta el röviden a véleményét.

Vele szemben egyre többen álltak, sokan kezükben mécsessel, ugyanis hagyományosan a harmadik adventi vasárnapokon érkezik meg Szarvasra a betlehemi láng. Ez az idén nem sikerült, mert az Osztrák-Magyar Monarchia belső határán az ellenőrzések megcsúsztatták a láng Gödöllőre érkezését. Nem látták biztosítottnak, hogy ideérjenek időre, mondta a betlehemi láng felelőse, Závoda Ferenc, ezért lehet, hogy az utolsó adventi gyertyagyújtásra halasztódik az, hogy egy darabkáját a szarvasiak otthonaikba vihessenek.

A rózsaszín gyertya a reményt jelenti, de ebben az időben eleinte reménytelennek tűnt a meggyújtása, de az egyházi és a világi vezetés egyesített erővel legyőzte a természetet.

A műsor keretét adó dalokat a Szarvasi Férfikórus adta elő.

Lóránt János Demeterrel Kőrösi P. József beszélget

Lóránt János Demeter illusztrálta Krúdy Gyula novelláskötetét

Wellington pulykamellből

Pulykamellből Wellington karácsonyra