in ,

Félix, az érzelmes férfi szerepében Ragány Misa

Ragány Misa a Furcsa pár olvasópróbáján
Ragány Misa a Furcsa pár olvasópróbáján (Fotó: Babák Zoltán)

Ragány Misa több – elsősorban zenés – szerepben van jelen a Cervinus Teátrum életében, első kimondottan prózai szerepe a Szigorúan Tilos volt, de úgy gondolom ide sorolható az Ármány és szerelem Wurm alakja, bár ott énekel egy nagyon erős dalt is. Ez az alakítása a legjobb mellékszereplő díját érdemelte ki 2018-ban a Vízi Színházban a Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon. Dósa Zsuzsa most Neil Simon Furcsa pár egyik főszerepét, Félixet bízta Misára. Misa mindig mosolygós derűs, nyugalmat áraszt.

Wurm komoly szerepe után megtalált egy új, prózai főszerep. Dósa Zsuzsa művészeti igazgató, a darab rendezője Félix Ungar szerepére kért. Milyennek látod Félixet?

Nagyon örülök, hogy – ahogy fogalmaztad – megtalálnak a prózai szerepek is, mert azt gondolom, a színházban a prózai színészet az alap. És ha közben kell énekelni vagy táncolni, az egy plusz extra feladat, de hát ez az origó a színházban és boldog vagyok, ha kapok egy ilyen szerepet is, mint a Furcsa párban a Félix. Jól van megírva a darab, jók a szerepek, ugyanakkor nehéz is, mert folyamatos és különböző érzelmi állapot van a darabon belül nekem is, Timkó Jánosnak is, aki Oscart alakítja. Hullámzik a lelkiállapot, közben pedig egy-egy jellemfejlődése is van a karaktereknek. Kicsit átveszik egymás szokásait – jó értelemben – a rendetlen Oscar a végére picit nem lesz annyira rendetlen, a nagyon vonalas Félix pedig kicsit lazábbá válik – mint az az együttélések során lenni szokott, kicsit igazodnak egymáshoz. Ez észrevétlenül megtörténik a darab folyamán. Szóval zseniálisan van megírva.

Félix többször megmutatja érzéseit, belső világát. Mi a véleményed a férfiak kitárulkozásáról?

Azt gondolom, Félix sem az a fajta ember, aki kimutatja érzelmeit, de most olyan sokkélmény érte, amely hatására nem tud érzelmein uralkodni, és egy kicsit elveszti a fejét. Ennek következménye, hogy barátai előtt is meg meri mutatni könnyeit, bár kicsit kéreti is, kicsit szégyelli is magát, de ezzel nincs semmi baj, ez az életünk része. Ez olyan szituáció, ami megtörténhet bármikor, bárkivel. A színházban csak az érzelmek alkalmasak arra, hogy katarzist váltsanak ki.

Milyen Félix és Oscar kapcsolata? Milyen Ragány Misa és Timkó János kapcsolata?

Félix és Oscar viszonya baráti, de nem a legjobb barátok. Egy baráti társaság tagjai, éppen ezért csodálatosan bontakozik ki, hogy barátoknak tartják egymást, minden pénteken találkoznak mert együtt pókereznek, mégsem ismerik egymást igazán. Lakva ismerjük meg egymást tartja a szólás, a darab éppen ezt a szituációt mutatja meg, bontja ki. Oscar mondja a darab közepén: „Mit jár a szátok? Hetenként egy este –, az is valami? Nekem napi huszonnégy órás műszakom van vele.”

Jánossal, (Öcsivel) baráti a kapcsolatunk. Mi a Szigorúan Tilosban játszottunk először együtt körülbelül négy éve, azóta többször dolgoztunk együtt, ismerjük egymást. Bizony-bizony a próbák alatt olykor küzdenünk kell, hogy ne nevessünk. Szerintem jól állunk egymáshoz.

Igen, és jól is álltok egymásnak! A többi kollégával milyen a kapcsolat?

Kiváló a csapat, jó a szereposztás. Nyilván a darab Félix és Oscar kapcsolatáról szól, de nagyon jó szerepek, szituációk vannak gyakorlatilag mindenkinek. Van két fantasztikus hölgy (Vanya Tímea és Enyingi Zsófia), nekik kevesebb jelenetük van, de „lejátsszák” a csillagokat is az égről. A srácok pedig nagyon természetes, baráti légkört tudnak megjeleníteni, éppen ezért „életszaga” van a szituációknak.

Rendezőként először dolgozol Zsuzsával egész estés színdarabban, milyen rendező?

Zsuzsa színdarabban most rendez először (persze a felolvasószínházban, a Kabaré jelenetiben már rendezett), de nagyszínházban először. Mindketten nagyon vártuk ezt a találkozást. Zsuzsa is többször mondta, hogy szívesen dolgozna velem, én is vártam a lehetőséget. Nagyon jó rendezőnek tartom, nagyon jókat mond, minden részletét megbeszéljük a darabnak. Szinte táplálkozunk egymásból. Mélyen elemez, meghallgat, beépíti ötleteinket és tovább fejleszti azokat. Folyamatosan alakul a darab a próbafolyamat során.

Misa, egy komoly feladat vár a következő évben, amit pályázat útján kaptál. Mesélnél róla?

Az megtiszteltetés ért, hogy 2022 februárjától én lehetek az ügyvezetője a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.-nek. Ez egy országosan egyedülálló „kulturális holding”, Sopron és környékének a teljes kulturális élete ehhez a céghez tartozik. A Soproni Petőfi Színház, a Fertőrákosi Barlangszínház, a Liszt Központ, a Munkácsy Kiállítóterem, a Balfi Művelődési Ház, a Soproni Szimfonikusok, a Balett, gyakorlatilag több, mint tíz lába van, ezért nagy megtiszteltetés, hogy alkalmasnak találtak a feladatra.

Szívből gratulálok hozzá! Valóban szinte az összes művészeti ág benne van, menedzserként rengeteg munka vár rád, de ahogy ismerlek nagyon pontos precíz vagy munkádban…

Köszönöm szépen! Dolgozni kell sokat, ez nyilvánvaló, ez lesz a legfontosabb feladat most számomra. Alázattal, szorgalommal, tudásommal, körültekintéssel, figyelemmel és felelősséggel igyekszem a legtöbbet kihozni magamból és a Pro Kultúrából.

Misa, ez azt is jelenti, hogy kevesebbet tudsz jönni Szarvasra?

Ezt még nem tudom megmondani, majd kialakul. Nyilván, amikor elkezdem, több lesz a feladat Sopronban, kell pár hónap, hogy mindent átlássak, majd beszippant a munka, a feladatok teljesítése.

Beszéljünk egy másik fontos dologról az életedben, a fellépéseidről Nagy Szilárddal. Ezeket azért értékelem nagyra, mert az új dalok mellett a közelmúlt nagyszerű zenészinek dalait is feldolgozzátok, mindezt olyan szeretettel, tisztelettel, ami példaértékű szerintem.

Az elmúlt félévben több időm volt erre, aminek nagyon örülök. Ez számomra hobby, nem munka, csodálatos együttállás és szerencse, hogy ilyen dalokkal dolgozhatom. A nagy ikonok életműveinek gondozása nekünk a küldetésünk, amit meg is fogalmaztunk magunknak.

Térjünk vissza a Furcsa párhoz. Miért jöjjenek el a kamaraterembe a nézők?

Az ne nézze meg, aki attól fél, hogy fájni fog a rekeszizma. Aki ettől nem fél, az jöjjön el, mert mesteri vígjáték és valódi, őszinte játék lesz.

A Cervinusban és azon kívül miben látunk még?

A Cervinusban a Kabaréban vagyok benne december végén. A Pesti Magyar Színházban A kincses szigetben játszom és a RAM-ban a Vadak ura című musicalben. Lesz koncertünk is, zajlik az élet!

Misa, köszönöm szépen a beszélgetést! Sok sikert életed minden munkájához, feladatához, hobbydhoz, de most a Furcsa pár Félix szerepéhez!

Galambos Edit

A képet Babák Zoltán készítette.

Karatés sikerek Szigetszentmiklóstól Podgoricáig

A Nagyrét Farm és a Csati mérkőzésén jártunk

A Pro Gym és a Korona körelőnyben